Foto: Shutterstock
Narciss ir viens no toksisku personību tipiem, ar ko censties izveidot siltas un tuvas attiecības ir bezjēdzīgi – šādi mēģinājumi parasti cieš neveiksmi. Personīgās darīšanās ar viņiem ielaisties nav ieteicams, bet ir reizes, kad no tā izvairīties nav iespējams, piemēram, ja narciss ir tavs kolēģis.

Iedvesmojoties no "Psychology Today" un "Readers Digest", esam sagatavojušas ieteikumus narcisa atpazīšanai, kā arī padomus, kā ar viņu sadzīvot darbavietā.

Ja tev nākas kādreiz saskarties ar narcisu, neatkarīgi no tā, vai tas notiek darbā vai privātajā dzīvē, ir svarīgi atcerēties, ka viņa darbības nav vērstas pret tevi, un neuztvert tās personiski. Narcisu uzvedību izraisa pārliecības trūkums un nedrošība. Atceries, ka viņa uzvedību ietekmē garīga rakstura traucējumi, nevis domas par tevi.

Lūk, dažas pazīmes, kas raksturo narcisus:

  • Viņi jūtas ļoti svarīgi, mēdz pārspīlēt savus sasniegumus, prasmes un talantus;
  • Viņi ir apsēsti ar fantāzijām par neierobežotiem panākumiem, skaistumu un varu;
  • Viņi nespēj sevi adekvāti novērtēt;
  • Empātijas un līdzjūtības trūkums;
  • Greizsirdība un nepārtraukta sevis salīdzināšana ar citiem;
  • Pārliecība, ka viņi ir unikāli un īpaši, tāpēc uz viņiem neattiecas tie paši noteikumi un ierobežojumi, kas uz citiem;
  • Milzu problēmas ilgstoši uzturēt veselīgas attiecības;
  • Pastiprināts jūtīgums pret kritiku un apvainojumiem;
  • Mēdz izmantot citus, lai sasniegtu savus mērķus;
  • Nespēja just vainas apziņu, atzīt savas kļūdas un atvainoties.
  • Nespēj novilkt robežas starp sevi un citiem – redz līdzcilvēkus kā sevis paplašinājumu, nevis atsevišķākas personas;
  • Viņi apskauž citus un uzskata, ka ikviens apskauž viņus.

Ja ikdienā tev ir jāstrādā kopā ar narcisu vai arī šāds cilvēks ir tavs priekšnieks, iepazīsties ar ieteikumiem, kas palīdzēs tavu ikdienu padarīt vieglāku.

Ignorē viņa darbības un neļaujies provokācijām

Foto: Shutterstock

Narcisi nereti tevi nostāda situācijās, kurās tā vien gribas iztrakoties un nolikt viņu pie vietas. Nedari to! Viens no labākajiem veidiem, kā sadzīvot ar lielīgiem kolēģiem, kas piesavinās citu cilvēku nopelnus, ir viņu ignorēšana. Pasaudzē sevi un nedari sev pāri, ļaujoties viņu provokācijām. Ikviena komunikācija ar šādu cilvēku ir kā ielūgums uz varas cīņām un kara pieteikšana. Centies koncentrēties uz savu darāmo un ieturi distanci.

Ja tev kādreiz ir nācies ciest no narcisa izdarībām, var rasties vēlme kādudien atspēlēties. Nedari to. Cīnies ar vēlmi izaicināt šo toksisko cilvēku, nevis ar pašu narcisu. Īpaši svarīgi ir to nedarīt citu cilvēku klātbūtnē. Ja narcisam šķitīs, ka esi viņu pazemojusi un negatīvi ietekmējusi viņa tēlu, tas nebeigsies labi. Nedari neko, kas varētu viņu noniecināt citu acīs, un nemēģini publiski pierādīt, ka viņam nav taisnības. Ja šo nosacījumu neievērosi, narciss atradīs veidu, kā tevi sodīt.

Uzmanies no tavas uztveres ietekmēšanas mēģinājumiem

Foto: Shutterstock

Narcisi ir smalki manipulētāji, kas darīs visu, lai pierādītu, ka viņiem ir taisnība. Viņi var tik ilgi palikt pie sava un neatlaidīgi cīnīties par savu taisnību, ka arī līdzcilvēkiem var šķist, ka tā patiešām ir. Uzmanies no situācijām, kurās narciss mēģina ietekmēt tavu uztveri un domāšanu, liekot apšaubīt savas atmiņas un zināšanas.

Narcisi ir gatavi darīt ļoti daudz, lai līdzcilvēkiem liktu izskatīties mazāk nozīmīgiem, bet viņiem pašiem – labākiem un gudrākiem. Viņi var apšaubīt tavu spēju atcerēties notikumus, mainīt tēmu, padarīt tavus satraukumus nenozīmīgus un pat noliegt un aizmirst savu rīcību. Visas šīs darbības ir vērstas uz to, lai tu sāktu apšaubīt savas atmiņas un rīcību. Narcisi spēj pārliecināt, ka vaina ir līdzcilvēkos, nevis viņos.

Pieņem, ka tas nekad nemainīsies

Foto: Shutterstock

Narciss nav cilvēks, ko ir iespējams pāraudzināt vai pārmācīt. Nekādi rīki, lai to izdarītu, nebūs efektīvi – ne agresija, ne laipnība. Nedomā, ka pret sirsnīgiem un izpalīdzīgiem kolēģiem narciss izturēsies jauki un draudzīgi. Nē, viņš labestību izmantos, lai sasniegtu savus mērķus, un pat par to nepateiksies.

Pieņem, ka narciss nekad nemainīsies. Tas aiztaupīs tev sirdssāpes un dusmas, kā arī tu ietaupīsi daudz enerģijas, kas tiktu patērēta neauglīgām diskusijām un strīdiem. Atceries, ka vislabākais līdzeklis rīcības paredzēšanai ir tas, kā cilvēks ir rīkojies iepriekš. Centies saglabāt mieru, saskaroties ar narcisu, un pēc iespējas samazini kontaktu ar viņu. Nepastāv iespēja, ka viņš varētu mainīties pats vai ka viņu kāds pāraudzinās.

Nospraud robežas un meklē palīdzību

Foto: Shutterstock

Ja esi nonākusi saskarē ar narcisu, robežas ir ļoti būtiskas. Tev ir jāiemācās pateikt "nē" brīžos, kad narciss kļūs uzmācīgs. Neiesaisties strīdos. Protams, ka tu vēlies sevi aizstāvēt, bet narciss tāpat nedzirdēs neko no tevis sacītā – nedzesē savu muti bezjēdzīgi. Vienkārši pasaki, ka tu nepiekrīti un nevēlies šo sarunu turpināt. Nelaid narcisu sev klāt, jo šādi cilvēki nespēj komunicēt un nav uzticami. Tās ir divas ļoti būtiskas lietas, veidojot tuvākas attiecības ar kolēģiem un draugiem.

Ja ikdienā tev jāsaskaras ar narcisu, nekautrējies lūgt palīdzību. Izrunājies ar kādu tuvu draugu vai uzaicini uz sarunu priekšnieku. Lūdz padomu, ko darīt, lai mazinātu šī cilvēka darbību ietekmi uz tavu darbu un arī privāto dzīvi. Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka narcisa darbības nav vērstas pret tevi personīgi. Tās ir saistītas ar psiholoģiskiem traucējumiem, un tu to nevari ietekmēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!