Cenšoties virzīties uz saviem mērķiem kā darba, tā ikdienas dzīvē, liela nozīme ir ceļabiedru labvēlībai, kuri var palīdzēt virsotnes sasniegt pa gludāko ceļu. Amerikāņu psihologs un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs iepazīstina ar viltīgiem, taču nekaitīgiem trikiem, kā ar šķietamu sīkumu ieviešana uzvedībā ieinteresēt un vairot patiku pret sevi.

Palīdzības sniedzējam simpatizē arvien vairāk

Kad pārliecini kādu izpildīt savu lūgumu, šis cilvēks prātā pat neapzināti sev atbild uz jautājumu, kāpēc izvēlējies tev palīdzēt. Visbiežāk viņi pamato savu rīcību ar domām "Man šis cilvēks patīk", "Viņš ir mans draugs", "Viņš izskatās pēc cilvēka, kurš labam atdara ar to pašu" un tamlīdzīgi. Un šādi pamatojumi simtprocentīgi labi strādā tavā labā – gūsti gan palīdzīgu roku darba veikšanā, gan arī pārliecinies, ka otram simpatizē kā cilvēks. Šajā situācijā viņam šķiet, ka arī pats ir liels ieguvējs, uzturot labas attiecības ar tevi.

Taču, lai līdz lūguma izpildei nonāktu, nepieciešamas labas komunikācijas un pārliecināšanas prasmes. Par vienkāršiem, taču zinātniski pamatotiem paņēmieniem, kā jebkurā situācijā panākt savu, lasi šeit.

Atvērtu plaukstu un galvas palocīšanas noslēpumi


Ja kāds pie tevis vēršas ar jautājumiem par virzieniem vai konkrētu lietu skaidrojumiem, nav ieteicams uz tām norādīt ar pirkstu. Tā vietā aicini pievērst tām uzmanību ar atvērtas plaukstas palīdzību. Tiek vēstīts, ka šāds žests vairo uzticību, tādējādi pastāv iespējamība, ka cilvēki daudz labprātāk piekritīs tavam viedoklim un stāstījumam. Norādīšana ar pirkstu šķietams sīkums vien ir, taču daudzi to var uztvert kā nepieklājīgu, agresīvu žestu, un nevēlēties uzturēt kontaktu ar tevi.


Runājot par galvas palocīšanu, ir visnotaļ skaidrs – tā sniedz atbalstu vai liecina par piekrišanu kādam viedoklim vai situācijai. Taču šo knifu vari izmantot arī savā labā brīžos, kad vēlies apkārtējos par kaut ko pārliecināt, piemēram, apstiprinoši pieliecot galvu sava stāstījuma laikā. Bredberijs raksta, ka cilvēki neapzināti spoguļo sarunu partnerus, lai varētu labāk saprast viņu skatījumu. Pamājot ar galvu sarunas laikā, tu vēlreiz apkārtējiem liksi saprast, ka tavs sakāmais ir absolūta taisnība, tāpēc pastāv lielāka iespējamība, ka viņi tev piekritīs.

Acu skatiens ar patīkamāko cilvēku

Atrodoties lielākā kompānijā, apjukuma, smieklu vai nedrošības brīžos cilvēka dabā ir meklēt sev draudzīgāko acu pāri. To apzinoties, vari kļūt par gudru situāciju novērotāju – redzēsi, kuri kolēģi savstarpēji saprotas ļoti labi, kuri mācās viens otram uzticēties, bet pirmā acu skatiena noķeršana paziņu un draugu kompānijā var arī liecināt par romantisku ieinteresētību.

Ja vēlies ar kādu uzlabot vai veidot labas attiecības, pārliecinies, ka tavs acu skatiens ir vērsts viņu virzienā. Šādā veidā tu izrādi uzmanību, kuru, visticamāk, otrs novērtēs kā patīkamu ieinteresētību. Starp citu, tu labāk iepazīsi arī sevi, konstatējot, kuru cilvēku virzienā ieinteresētais acu pāris vēršas vispirms un kādas sajūtas tevī tas raisa.

Lai gan parasti attiecībām jāļauj veidoties dabīgā ceļā, ir cilvēki, uz kuriem tomēr gribas atstāt īpaši labu iespaidu. Ar dažādiem psiholoģiskiem paņēmieniem, kas palīdzēs ātrāk sadraudzēties un lies stingrus pamatus ilgtermiņa sadarbībai, iepazīsties šajā rakstā.

Atbildes klusumā

Vadot sarunas, svarīgi ir ne tikai uzdot jautājumus, tādējādi parādot vēlmi izzināt cilvēku, bet arī gaidīt atbildes. Situācijās, kad vaicāts jautājums, bet ar skaidrojumu sarunu biedram īsti nevedas, svarīgi viņu nesteidzināt. Lai gan klusums reizēm var būt biedējošs, pat nepatīkams un mulsinošs, jādod laiku apdomāties. Šādā veidā parādīsi, ka nespied izteikties uzreiz – viņu steidzinās klusums, bet tu būsi atstājusi ieinteresēta cilvēka iespaidu.

Klusuma brīži cilvēkus mudina runāt – īpaši tad, kad bumbiņa atrodas viņu laukuma pusē. Šis paņēmiens var ļoti labi palīdzēt iegūt sev vēlamo rezultātu dažādās sarežģītās sarunās, piemēram, ar darbu saistīto problēmu risināšanā. Lai arī cik ļoti gribētos, ieteicams mēģināt pārvarēt vēlmi sarunu ātri vest uz priekšu un neturpināt līdz brīdim, kamēr atbilde nav izskanējusi.

Starp citu, paņēmiens "mazāk runāt, vairāk klausīties" ir viens no tiem, kuru pielieto veiksmīgi sarunu vedēji. Vēl viņi skaidri pārzina visas stāsta detaļas un nepārtrauc ar savu pieredzi, kas var būt patiesi kaitinoši. Vairāk par to, kā kļūt par labu sarunu biedru, uzzini te.

Uzrunāšana vārdā

Foto: Shutterstock

Lai veidotos labāks kontakts ar nesen iepazītiem cilvēkiem, amerikāņu psihologs Bredberijs norāda, ka viņus nepieciešams uzrunāt vārdā. Visoptimālākais variants ir viņa vārdu pieminēt trīs reizes pirmo piecu minūšu laikā. Uzrunāšana vārdā palīdz sarunai kļūt personīgākai, veidojot labu pamatu, uz kura turpināt tās būvēšanu. Problēma gan ir tajā, ka nereti vārda "iestarpināšana" izpaužas visnotaļ neveikli un muļķīgi, tāpēc to vislabāk ietvert tādās frāzēs kā "Prieks iepazīties, …" vai "No kurienes tu esi, …?"
  • Vai esi kādreiz nonācis situācijā, kad ienāc telpā un tevi sveicina kāds, ar kuru esi kādreiz iepazinies, bet aizmirsi, kā šo cilvēku sauc? Kā vislabāk atrisināt šo neveiklo situāciju, lasi šajā rakstā.

Starp citu, spoguļošanas princips strādā arī situācijās, kad izrādi kādas emocijas. Piemēram, ja, izpazīstoties ar kādu, smaidīsi, būsi patīkami satraukta vai izrādīsi lielu sajūsmu, cilvēki apkārt to nepazināti attēlos. Tieši šī iemesla dēļ nav ieteicams ilgstoši uzturēties negatīvu un pesimistisku cilvēku kompānijā, jo ar laiku cilvēki kļūst tieši tādi paši.

Domu nepabeigšana līdz galam

Lai arī sākumā varētu šķist pat ačgārni, taču cilvēki bieži vien atceras sarunas, kuras netiek novadītas līdz beigām, līdz kādam loģiskam izskaidrojumam. Tas pats ir ar dziesmām, kuras "iesēžas" galvā un bez mitas gribas atkārtot – visbiežāk iemesls meklējams tajā, ka tās netiek nodziedātas līdz galam, bet viena un tā pati frāze visu laiku prātā atkārtota uz riņķi.

Ja vēlies citus ieinteresēt, mācies sarunās atstāt atvērtos nobeigumus. Tas ir – līdz galam visu neizstāstīt, bet beigt ar kādu retorisku jautājumu vai izteikties tēlaini. Tas nodrošinās, ka par tevi un tavu stāstījumu vai priekšlikumu sarunu biedrs domās arī vēlāk, un aizmirst to varēs vien tad, kad būs līdz galam skaidras visas detaļas.

Reizēm svarīgi ir nevis tas, ko sakām, bet gan veidam, kā frāzes un idejas tiek pasniegtas. Ielūkojies šajā rakstā un izlasi vēl citus psiholoģiskus paņēmienus, kā ietekmēt sarunas partneri un sasniegt vēlamo rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!