Foto: Shutterstock
Mūsu ikdiena ir ļoti pakļauta tehnoloģijām, tostarp arī iztikas pelnīšana. Iespēju robežās daudzi uzņēmumi saviem darbiniekiem nodrošina darba mobilos telefonus, datorus un citus rīkus, lai palīdzētu vairāk nodalīt personīgo dzīvi no darba un lai maksimāli nodrošinātu tikai iekšēju jebkādas uzņēmuma informācijas apriti. Taču šis darba nodrošinājums arī uzliek papildus ierobežojumus.

Pavisam noteikti pozitīvais, ko sniedz tehnoloģijas, ir tas, ka nepieciešamības gadījumā tās vari paņemt mājās, kas šobrīd, kad daudzi darba vidi ir pārcēluši uz savu mitekli, ir ļoti svarīgi. Tomēr, lai arī mājas gaisotne var aicināt tevi arī darba datorā darīt to, ko esi ieradusi savā personīgajā, no šī aicinājuma vislabāk atteikties. Kāpēc? Tas, ka strādā no mājām, nenozīmē, ka ir mainījusies tava darba ikdiena un vari darīt to, ko darbā nedarītu, piemēram, ''Youtube'' video skatīšanās vai kas cits.

Tāpat jāatceras, ka, lai arī to nedrīkst bez pamatota iemesla, visticamāk uzņēmuma IT darbinieki pavisam viegli var piekļūt tava darba datorā esošajai informācijai attālināti. Bet tu noteikti negribēsi, ka, piemēram, darba datora interneta vēsturē kāds cits ierauga kaut ko, kam tur nevajadzētu būt. Turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''Reader's Digest'', piedāvājam iepazīties ar darbībām, kurām vislabāk izmantot tikai tavā īpašumā esošo datoru vai citas tehnoloģijas, kas nav nepieciešamas darbam.

Uzglabā personīgos failus

Personīgo failu uzglabāšana darba datorā var šķist vilinoša iedomas ''tas ir ļoti droši'' dēļ. Kas vēl – šo iedomu tikai pastiprina tas, ka ikdienā darba datorā uzglabājam daudz svarīgu failu par mūsu klientiem, darba uzdevumiem, datiem u.tml. Taču vienmēr pirms apsver domu, kādā darba failu mapītē noglabāt arī kaut ko, kas domāts tikai tev, atceries – neskatoties uz to, ka, ļoti iespējams, darba dators lielākoties atrodas tikai pie tevis, arī citi var piekļūt tajā glabātajai informācijai. Tāpat citiem kolēģiem piekļūt taviem personīgajiem failiem būs īpaši viegli, ja darba vietā ir kopīga failu uzglabāšanas sistēma.

Runā sliktu

Daudzās darba vietās ir ieviesta kopīgā ziņu apmaiņas sistēma, kur ikdienā iespējams sarakstīties ar jebkuru uzņēmuma darbinieku. Nav šaubu, dažkārt šajās saziņu sistēmās kolēģi, kas ir draudzīgās attiecībās, mēdz pārrunāt arī ar darbu nesaistītas lietas. Tāpat var rasties kārdinājums pasūdzēties otram par kādu citu kolēģi vai priekšnieku. Taču pirms runāt sliktu nepieciešams kārtīgi apdomāties. Kāpēc? Neskatoties uz to, ka tas būs tavs un kolēģa privātais čats, tavam uzņēmumam ir iespēja piekļūt ikvienai sarakstei. To paturot prātā, tu pavisam noteikti negribēsi, lai tavi izteikumi nonāk pie priekšniecības, kas lemj par atlaišanu un pieņemšanu darbā.

Iepērcies internetā


Strādājot domas ''aizpeldējušas'' kaut kur citur? Šķiet – darba stundas velkas neiedomājami lēni? "Facebookā" redzēji reklāmu par izpārdošanu tavā iecienītākajā interneta veikalā, bet tā ilgs vēl tikai pāris stundas? Iespējams, viss iepriekš minētais var radīt kārdinājumu tik vien kā uz brīdi novērsties no darbiem un paskatīt, ko tad tev piedāvā interneta veikals. Taču, ja darba pienākumus nevari veikt savā personīgajā datora, bet gan tos pildi darba vietai piederošajā, labāk par izpārdošanu aizmirst.

Pavisam noteikti kādam, ielūkojoties tava darba datora interneta vēsturē, sabojāsies priekšstats par tevi, jo darba laikā ir jāstrādā, nevis jāiegādājas jauns peldkostīms, kleita vai kurpes. Tāpat, iepērkoties internetā no darba datora, tu pakļauj riskam savus personas datus, piemēram, kredītkartes numuru. Lai arī visticamāk tev esošo darba datoru izmanto tikai tu, nepieciešamības gadījumā tam var piekļūt jebkurš cits kolēģis, vai lielas neuzmanības rezultātā tavi dati var nonākt pie kādas trešās personas.

Apskati darba sludinājumus un piepelnies papildus


Neapšaubāmi jauna darba meklējumi var būt nogurdinoši un prasīt daudz laika, taču tavas šī brīža darba stundas nav īstais laiks, kad meklēt jaunu darbu, it īpaši tad, ja meklējumiem izmanto darba datoru. Lai arī tas visticamāk nešķiet ētiski, IT darbinieki var piekļūt gan tavam e-pastam, gan skatīt aktivitāti internetā. Ja informācija, ka tu darba laikā meklē citu peļņas avotu, nonāks pie tava priekšnieka, tas visdrīzāk nevedīs pie laba iznākuma, bet var pat rezultēties ar tūlītēju atbrīvošanu no darba.

Paturpinot par darba meklējumiem, nereti ar vienu ienākuma avotu, lai uzturētu sevi un savu ģimeni, ir par maz, tāpēc meklējam papildus darbiņus, kur piepelnīties, un tas nav nekas slikts. Taču vienmēr nepieciešams vienu darbu strikti atdalīt no otra. Tas nozīmē – lai paveiktu vienu, tu nedrīksti izmantot otra rīkus un tehnoloģijas. Darbu, kuru esi uzņēmusies papildus, darot uz sava personīgā datora, tu izvairīsies no iespējas, ka kāds tavā uzņēmumā uzzinās, ka piepelnies kaut kur citur. Dažās darba vietās ir ļoti svarīgi to, ja iespējams, turēt slepenībā, jo uzņēmuma politika paredz pilnīgu lojalitāti un izslēdz darbu ārpus tā. Tāpat tādējādi tu izvairīsies no neprofesionāla un slikta tēla radīšanas par sevi.

Lieto sociālos medijus un iepazīšanās vietnes


Foto: Shutterstock
Protams, ja tas neietilpst tavos darba pienākumos, sociālo tīklu lietošana darba datorā un laikā, kamēr strādā, ir vēl viena darbība, no kuras izvairīties. Tas ne tikai attur tevi no pienākumu pildīšanas, bet arī liek domāt – tev viss cits interesē vairāk nekā darbs. Tāpat labāk izvairīties no ierakstu publicēšanas sociālajos tīklos darba laikā, kā arī būtiski piedomāt, ko publicē. Kas ir labā ziņa – izklaide, kuru sniedz "Facebook", "Instagram" un citas platformas, nekur nebūs pazudusi arī darba dienas beigās un piesēžoties sava datora.

Runājot par dažādu vietņu izmantošanu… Šobrīd, kad esam spiesti distancēties, iepazīšanās ar jauniem cilvēkiem, tostarp dzīves partneri, ir apgrūtināta, kas iepazīšanās vietnēm ļauj atdzimt un piešķir papildus vērtību. Lai arī iepazīties ar otru pusīti internetā nav nekas slikts, arī to nevajadzētu darīt darba laikā un izmantojot darba datoru. Kāpēc? Arī ievērojot īpaši piesardzību un izdzēšot interneta vēsturi, tehnoloģijas tomēr ir par mums gudrākas, un arī pēc izdzēšanas pasākumiem informācija par tavu iepazīšanos internetā var nonākt pie uzņēmuma IT nodaļas vai pavisam nejauši pie kolēģiem. Tāpat nevajadzētu iepazīšanās lietotnes instalēt darba viedtālrunī – ja esi iecienījusi ''Tinder'' aplikāciju, izmanto to tikai savā telefonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!