Foto: Shutterstock
Intīmā tuvība un attiecības cilvēkiem vienmēr ir bijusi ļoti nozīmīga dzīves daļa. Tā ir svarīga gan jaunībā, kad vēl tikai tiek plānota un dibināta ģimene, gan vēlākos gados, kamēr bērni aug vai jau ir atstājuši vecāku ligzdiņu. Nereti tiek pieņemts, ka, sasniedzot noteiktu vecumu, seksa cilvēku dzīvēs vairs nav un nebūs. Tomēr, tas ir tikai mīts, jo ļoti daudzi cilvēki arī, kļūstot vecāki, joprojām ir seksuāli aktīvi un izbauda intīmo tuvību ar savu partneri.

Iedvesmojoties no "Everyday Health" un "The Huffington Post", piedāvājam ieskatīties arī citos mītos par mīlēšanos un intīmo tuvību vecumdienās.

Cilvēkiem gados seksa nav

Cilvēkam novecojot, viņu arvien biežāk piemeklē dažādas veselības likstas, kas ietekmē dzīves kvalitāti. Izņēmums nav arī intīmā dzīvē. Cilvēki gados biežāk saskaras ar tādām problēmām kā zems libido un erektīlā disfunkcija. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka vecumdienās par intīmo tuvību var aizmirst un tā neeksistē. Ne visus cilvēkus gadu gaitā skar problēmas, kas traucē baudīt intīmo tuvību, bet tie, kurus šie jautājumi ietekmē, var rast risinājumus, konsultējoties ar speciālistiem.

Laikam ritot, sekss kļūst mazsvarīgs

Foto: Shutterstock
Esot ilgstoši vienās attiecībās, nereti pazūd romantikas dzirksts un kaisle, tomēr tas nenozīmē, ka intīmā tuvība kļūst mazāk svarīga. Tāpat tas, ka attiecībās pazudusi romantika, nebūt nenozīmē, ka partneri pēc tās neilgojas. Netrūkst arī pāru, kas spēj saglabāt dzirksteli attiecībās visas dzīves garumā, un cilvēku, kas mūža otrajā pusē uzsāk jaunu romantisku attiecību veidošanu. Romantika, kaisle un intīmā tuvība cilvēkiem ir būtiska jebkurā vecumā.

Cilvēki, kas ļaujas intīmajai tuvībai ne tikai jaunībā, ir laimīgāki. Kādā 2011. gadā veiktā pētījumā noskaidrots, ka apmēram 60 procenti no precētiem cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem, kas ir seksuāli aktīvi biežāk nekā reizi mēnesī, atzina, ka ir ļoti apmierināti ar savu dzīvi. Savukārt 80 procenti no šiem cilvēkiem apstiprināja, ka ir apmierināti ar savu laulību. Cilvēki, kas šajā vecumā nav seksuāli aktīvi, tikai 40 procentos gadījumu bija apmierināti ar savu dzīvi kopumā.

Mīlēšanās vecumdienās ir sāpīga, un to nevar mainīt

Foto: Shutterstock
Pārmaiņas, ko laika gaitā piedzīvo sievietes, un tās, ko piedzīvo vīrieši, atšķiras. Tāpat atšķiras arī izplatītākās problēmas guļamistabā. Sievietes pēc menopauzes nereti piedzīvo sāpes un diskomfortu seksa laikā. Tas skaidrojams ar to, ka menopauzes laikā notikušās hormonu izmaiņas var padarīt maksts audus sausākus.

Viens no vienkāršākajiem risinājumiem šādā gadījumā ir došanās uz tuvāko aptieku un lubrikanta iegāde. Tavs ārsts varētu ieteikt arī citus risinājumus. Jebkurā gadījumā – no sāpēm un diskomforta var atbrīvoties.

Ja sāpes rada locītavu problēmas un sāpes mugurā, ar partneri pārrunājiet iespēju mainīt pozu. Noderēs papildu spilveni atbalstam. Atsevišķos gadījumos varat lietot pretsāpju līdzekļus. Un, protams, konsultējieties ar savu ārstu par to, kā mazināt sāpes ikdienā. Jo mazāk problēmu locītavas sagādās ikdienā, jo mazāk tās ietekmēs arī guļamistabā notiekošo.

Paaugstināt libido ar laiku kļūst neiespējami

Libido jeb seksuālās dziņas mazināšanās novecojot nav nekas neparasts. Ja abiem partneriem tas ir līdzīgs, iespējams, nekādas dižās problēmas neradīsies un pāra attiecības nekļūs sliktākas. Tomēr, ja tevi satrauc, nedomā, ka ar to jāsamierinās. Seksuāli aktīvi cilvēki gados lielākajā daļā gadījumu ir ļoti apmierināti ar notiekošo. Pirmais solis uz pozitīvām pārmaiņām ir vizīte pie ārsta, lai noskaidrotu, vai aizrautības trūkumu un nespēju gūt seksuālu apmierinājumu izraisījusi kāda medicīniska rakstura problēma.

Atceries, ka vispārējā veselība ir ļoti būtisks faktors tavas seksuālās dzīves uzlabošanai. Cilvēki, kas ir fiziski veselāki, ir seksuāli aktīvāki un apmierinātāki nekā tie, ko nomoka dažādas kaites un problēmas. Seksuālo aktivitāti var mazināt dažādu medikamentu lietošana, erektīlā disfunkcija, nekontrolēts diabēts, hormonu izmaiņas un sirds slimības. Vēries pie sava ārsta, lai atrastu labāko risinājumu.

Kļūstot vecākam, sekss ir bīstams

Foto: Shutterstock
Filmās un grāmatās nereti tiek attēlotas situācijas, kur cilvēki gados, nodarbojoties ar seksu, piedzīvo sirdstrieku un, iespējams, pat zaudē dzīvību. Tas daudziem liek aizdomāties par to, vai intīmā tuvība maz ir tā vērta, jo var būt bīstama. Īpaši tas attiecas uz cilvēkiem, kas ne vien ir sasnieguši zināmu vecumu, bet arī cieš no sirds un asinsvadu slimībām.

Tā vietā, lai izvairītos no mīlēšanās vai jebkādām fiziskām aktivitātēm un iespējamiem satraukumiem, dodies pie ārsta. Viņš palīdzēs saprastu un izskaidros, kas apdraud un kas neapdraud tavu veselību un dzīvību. Ja rodas sajūta, ka tavas bažas netiek uztvertas nopietni, konsultējies ar vairākiem speciālistiem. Ir ļoti niecīga iespēja, ka mīlēšanās radīs kaut ko vairāk par muskuļu vai locītavu sāpēm. Pētījumi uzrāda tieši pretējo – seksuāla aktivitāte uzlabo garīgo, emocionālo un fizisko veselību.

Jaunībā sekss ir labāks

Kļūstot vecāki, mēs ļoti bieži pieņemam, ka viss labākais ar mums jau ir noticis, ieskaitot labākās un kaislīgākās mīlēšanās reizes. Lēnāk pār tiltu! Tā nebūt nav. Ļoti iespējams, ka paši neaizmirstamākie un intīmākie mirkļi kopā ar mīļoto tev ir tikai priekšā. Protams, mēs varam atskatīties un domāt par to, cik skaisti, sportiski un pievilcīgi bijām jaunībā, bet ne jau tavs un partnera izskats ir tas, kas padara seksu neaizmirstamu un aizraujošu. Tā ir jūsu būtība, saskaņa un spēja saprast vienam otru.

Kalifornijā veiktā pētījumā ir noskaidrots, ka vecākas sievietes (vidējais vecums 67 gadi) 60 procentos gadījumu ir apmierinātas ar savu intīmo dzīvi un divas trešdaļas no viņām regulāri sasniedz orgasmu mīlēšanās laikā. Izrādās, ka, sievietēm kļūstot vecākām, ir vieglāk sasniegt orgasmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!