Kopīgs atvaļinājums daudziem laulātajiem pāriem vairāk paiet stresā nekā atpūtā. Tādēļ strīdi atvaļinājuma laikā bieži vien ir pēdējais iemesls, kas pamudina uz šķiršanos.
Vācijas statistika liecina, ka katra trešā laulības šķiršanas prāva šajā valstī tiek ierosināta tieši pēc kopīgi pavadīta atvaļinājuma. Tādēļ divi vācu psihologi nesen izdotajā rokasgrāmatā “Chance Psychoterapie” uzskaitījuši galvenos laulības krīžu iemeslus un snieguši padomus, kā tos novērst.

Atvaļinājums ir riska faktors tādā gadījumā, ja attiecībās jau iepriekš ir ieviesusies krīze. Daudziem partneriem problēmas rada apstāklis, ka atvaļinājumā piepeši viņiem jāpavada kopā neierasti daudz laika.

Dzīvesbiedriem, kuriem radušās nesaskaņas, ikdienā pastāv dažādas stratēģijas, kā izvairīties no ilgākas atrašanās partnera klātbūtnē, piemēram, tikties ar draugiem. Šādas iespējas atvaļinājumā, protams, nav.

Daudzi pāri mēdz gaidīt atvaļinājumu ar sakāpinātām cerībām. Ja atvaļinājums neizdodas tik lieliski, kā plānots, vilšanās sajūta un dusmas vēršas pret partneri. Sarežģījumi un neērtas situācijas, piemēram, slikta viesnīca vai nepierasti klimatiskie apstākļi ceļojuma laikā vēl vairāk pastiprina stresa sajūtu.

Šāds stress var sašķobīt pat stabilas attiecības, un ja atvaļinājumā piepeši tiek uzstādīti citi noteikumi, abiem tas ir pārāk grūts pārbaudījums. Tādēļ psihologi iesaka rūpīgāk izplānot atvaļinājuma laiku un sadalīt uzdevumus un izvēlēties ceļojumu maršrutus jau pirms atvaļinājuma sākuma. Turklāt nevajadzētu pārāk tiekties pēc absolūti perfekta atvaļinājuma.

Partneriem vajadzētu turēties pie iepriekšējās vienošanās un rīkoties atbilstoši abu vēlmēm. Ja atvaļinājuma laikā tomēr rodas krīze, abiem būtu vēlams doties pēc padoma pie ģimenes psihoterapeita vai laulības konsultanta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!