Foto: Shutterstock
Starp vārdiem "runāt" un "spēt sarunāties" attiecībās ir liela atšķirība. Lai varētu izveidot un uzturēt harmonisku savienību, komunikācijas prasmēm ir milzu nozīme, jo runa vairs nav tikai par domu apkopošanu galvā, bet gan dalīšanos ar kādu citu. Lūk, četras komunikācijas prasmes, kas ļaus attiecībās ilgstoši saglabāt emocionālo uzticību!

Strīdu nolīdzināšanas stratēģija

Kā vēsta "Psychology Today", attiecībās liela daļa strīdu atkārtojas no reizes uz reizi – katrā nākamajā konfliktā tiek pieminēts tas, kas iepriekšējā viedokļu apmaiņā palicis neatrisināts. Šie konflikti var negatīvi ietekmēt turpmākās attiecības, taču, vai tā notiks, atkarīgs no izmantotās valodas un toņa, kādā strīdi tiek vadīti.

Ir pavisam normāli, ka pat vissaskanīgākajiem partneriem konkrētos jautājumos ir atšķirīgi viedokļi, tomēr svarīgi saprast, vai tie tiešā mērā ietekmē attiecības un tālāku kopīgo nākotni vai nē. Ja esat pārliecināti, ka uzskati atšķiras par nenozīmīgām tēmām, tomēr abi esat gana karstasinīgi un par visām varītēm cenšaties aizstāvēt savu viedokli, nepieciešams nākt klajā ar stratēģiju, kā šādās reizēs situāciju nogludināt.

Viens no variantiem ir izmantot kādu asprātīgu piezīmi, kas "salauž" nokaitēto atmosfēru, taču tā nederēs attiecībās, kurās viens no partneriem uzskata – otrs pārāk bieži lietas neuztver nopietni.

Otrs variants ir jau iepriekš sarunāt – ja pat negribot atkal nonāksiet līdz šai sarunai, viens no partneriem uzņemsies pārtraukt strīdu, atgādinot, ka tas patiesībā ir mazsvarīgi. Tāpat reizēm var palīdzēt arī vienkārša tēmas nomaiņa.

Savu trūkumu pieņemšana

Princips ir pavisam vienkāršs – kad partneris sarunas laikā izsaka argumentos balstītu viedokli, kas bieži vien var būt arī par netīkamām otra darbībām, svarīgi tās kritiski izvērtēt. Saprotams, ka šādos brīžos cilvēks nereti ieslēdz aizsargreakciju, norādot, ka apgalvojums ir absolūti greizs un muļķīgs, nemaz necenšoties iedziļināties, vai tajā nevarētu būt kaut daļa taisnības. Kā piemēru var minēt ikdienišķas situācijas, kurās partneris pauž nepatiku, ka pārāk daudz strādā, ēdienam liec par daudz sāli, nekad neaizstāvi citu paziņu priekšā un tamlīdzīgi.

Mainīt savus ieradumus nav viegli, taču to atzīšana vien var ierobežot nevajadzīgu strīdu rašanos. Katrs cilvēks zemapziņā apzinās savus trūkumus, kas uzlabojami, taču svarīgi arī ir izrādīt kaut vēlmi tos mainīt. Pretējā gadījumā konflikti būs neizbēgami.

Ar frāzēm, kuras sievietēm nekad nevajadzētu izmantot komunikācijā ar vīriešiem, iepazīsties šajā rakstā.

Spēja būt kopā, pat neesot fiziski blakus

Cilvēku pārņem patīkamas sajūtas, ja viņš zina – partneris savās domās ir ar mani arī tad, kad neesam blakus vai nerunājam pa telefonu. Lai uzturētu attiecību liesmiņu, ieteicams pa laikam nodot partnerim ziņu, ka piedomā par viņu. Piemēram, ja zini, ka viņš viens dodas ceļojumā ar lidmašīnu, iespējams apskatīt, vai gaisa kuģis izlidojis laikā, kur tas tieši konkrētajā brīdī atrodas, un aizrakstīt par to partnerim. Pēc nolaišanās šāda ziņa varētu likt pasmaidīt, apzinoties, ka vismaz domās esat kopā. Pielāgojot šo stratēģiju dažādām dzīves situācijām, ar laiku sapratīsi, kad šādas ziņas partnerim ir patīkamas, bet kad – kaitinošas un traucējošas.

Runāt tikai tad, kad esat gatavi

Attiecībās ir svarīgi nodalīt tēmas, par kurām nerunājat nemaz (jo sarunas ir absolūti bezjēdzīgas) un kuras atstājat "atvērtas". Tas, ka konkrētajā brīdī viens no partneriem nejūtas gatavs runāt par bērniņa ieņemšanu, pārvākšanos uz citu pilsētu vai mašīnas iegādi, nenozīmē, ka viņš to nevēlas nemaz. Tieši tāpēc ir svarīgi otram izskaidrot savu redzējumu – kad par šīm tēmām būtu laiks runāt un kāpēc tas šobrīd nešķiet iespējams.

"Psychology Today" iesaka ieviest ikdienas dzīvē kādus kopīgus rituālus, piemēram, pastaigas. Tāpat tiek vēstīts, ka potenciāli sarežģītas sarunas, kuras norisinās kustībā, nevis statiski sēžot pretī vai blakus, ir daudz brīvākas un nepiespiestākas.

Kādas komunikācijas kļūdas attiecībās rada atsvešināšanos, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!