Foto: Shutterstock

Sekss cilvēkiem nāk par labu. Tas vingrina tavu sirdi, pētījumi rāda – tas var palīdzēt samazināt stresa līmeni, un mīlēšanās reizi nedēļā palīdz saražot vairāk imūnglobulīna (antivielu, kas atvaira slimības). Bet ir jautājums, kuru joprojām bieži vien uzdod kā vīrieši, tā arī sievietes: cik ilgam jābūt seksam?

Lai arī atbilde uz šo jautājumu nebūt neietekmē to, cik baudāms un patīkams ir sekss, tomēr daudzi joprojām to uzskata par svarīgu sava seksuālā snieguma rādītāju. Turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''Women's Health'', šķetinām iespējamo atbildi.

Cik ilgi seksam vajadzētu ilgt?

''Seksa kultūras, kurā dzīvojam, un skolās ierobežotās izglītības dēļ arvien ļoti daudz cilvēku meklē veidus, kā ''izmērīt'', cik labi viņiem klājas seksuāli,'' skaidro seksa un attiecību eksperte Keita Moile. ''Cik ilgam un biežam vajadzētu būt seksam, ir divi biežākie ''mērījumi'', kurus cilvēki izmanto, lai novērtētu savu seksuālo dzīvi. Paļaujoties uz šiem kritērijiem, cilvēki savai intīmajai dzīvei nodara vairāk ļauna nekā laba.''

Lai arī ir veikti gana daudz pētījumu, lai noskaidrotu, cik vidēji ilgs ir sekss (dažus pētījumus atradīsi turpinājumā), eksperte uzsver, ka uz šiem ''mērījumiem'' nevajadzētu paļauties, bet gan nepieciešam mainīt paša cerības un gaidas par to, kāda ir laba seksuālā dzīve. ''Seksuālajam apmierinājumam un baudai būtu jābūt katras seksuālās pieredzes mērķim, un nav laika ierobežojuma, lai to sasniegtu,'' paskaidro Moile. ''Svarīgi, lai vērā tiek ņemts arī laiks, kad ķermenis sagatavojas seksam. Sievietēm tas ir svarīgi, jo sagatavošanās laikā maksts kļūst mikla, bet vīrieši iegūst erekciju.''

Kāda ir seksa definīcija


Vēl viena problēma ar jautājumu ''cik ilgam jābūt seksam'' ir veids, kā katrs cilvēks sev definē seksu. Tradicionāli dzimumakts nozīmē dzimumlocekļa ievadīšanu makstī, un procesā piedalās divi heteroseksuāli pretējā dzimuma pārstāvji. Bet šāda definīcija neietver citu orientāciju un dzimumu pārstāvjus, kā arī tos, kas kaut kāda medicīniska iemesla dēļ nevar nodarboties ar tradicionālo seksu. Tāpēc varētu teikt – šī definīcija ir nepilnīga.

''Seksuālajai pieredzei nav nepieciešama dzimumlocekļa ievadīšana makstī, lai to uzskatītu par ''likumīgu''. Un bieži vien izmisīgie meklējumi atrast atbildi tam, cik ilgam jābūt seksam, vēl vairāk grauj izpratni par to, ka sekss nav tikai tradicionālais dzimumakts,'' skaidro Moile.

Viņa iesaka ikvienam apdomāt, ko tieši tev nozīmē un kā izskatās sekss. ''Jebkurai seksuālai pieredzei vajadzētu būt par baudu, apmierinājumu un citām patīkamām sajūtām, nevis par to, cik bieži un ilgi tas notiek,'' uzsver speciāliste. ''Izcilam seksam nav burvju formulas – sekss sevī ietver daudz svarīgu sastāvdaļu, piemēram, komunikāciju un apmierinājuma sniegšanu viens otram, kas galu galā to padara par lielisku pieredzi.''

Kāds ir seksa vidējais ilgums


1948. gadā amerikāņu seksologs Alfrēds Kinsijs paziņoja, ka 75 procenti veselīgu vīriešu ejakulē divu minūšu laikā pēc tradicionālā dzimumakta uzsākšanas, stāsta medicīnas doktore Debora Lī. ''Savukārt sievietēm orgasma sasniegšanai ir nepieciešamas vismaz 11 minūtes,'' viņa piebilst. Lī arī atsaucas uz 2008. gadā žurnālā ''Journal of Sexual Medicine'' publicēto pētījumu, kurš apskata seksa terapeitu viedokli par to, cik ilgam būtu jābūt seksam. Atzinumi rāda – sekss, kas ilgst mazāk nekā divas minūtes, uzskatīts par īsu, bet sekss, kas ilgst no 10 līdz 30 minūtēm, ir pārāk ilgs. Trīs līdz septiņas minūtes tika uzskatītas par piemērotām, bet septiņas līdz trīspadsmit – par vēlamām.

''Pētījuma autori labprāt publicēja iegūtos rezultātus, lai palīdzētu mazināt cilvēku satraukumu par viņu sniegumu, jo pārāk daudziem ir nereālas cerības un gaidas par savu seksuālo sniegumu,'' stāsta Lī. Viņa arī norāda uz 2019. gadā sociālajā tīklā ''Twitter'' veikto aptauju, kurā 2380 sievietēm tika jautāts, cik ilgi viņas vēlētos, lai sekss ilgtu. Atbildes bija šādas:

  • 61 procents respondentu vēlējās, lai sekss ilgtu piecas līdz desmit minūtes;
  • 26 procenti norādīja – vēlas, lai sekss ilgtu ilgāk par 11 minūtēm.

''2005. gadā žurnālā ''Journal of Sexual Medicina'' publicētā pētījumā piedalījās 500 pāri no piecām valstīm. Izmantojot hronometru, tika reģistrēts laiks, kas pavadīts, nodarbojoties ar seksu tā tradicionālajā izpratnē. Izplatītākais laiks līdz ejakulācijas sasniegšanai bija 5,4 minūtes (visu reģistrēto laiku diapazons bija no 0,5 līdz 44,1 minūtei). Vīriešiem, kuri bija vecāki par 51 gadu, ejakulācijas laiks bija krietni samazināts – līdz 3,4 minūtēm. Prezervatīva lietošana vai apgraizīšana neietekmēja laiku līdz ejakulācijai,'' stāsta ārste.

''Neraugoties uz to, ka vīrieši vēlas apmierināt savus partnerus, tikai 25 procenti sieviešu spēj sasniegt orgasmu tradicionālā seksa laikā. Vīriešiem jāsaprot, ka ilgāka dzimumlocekļa ievadīšana makstī nepalīdzēs sasniegt baudas virsotnes. Daudzām sievietēm orgasmam nepieciešama klitora stimulēšana. Pārāk ilgs tradicionālais sekss var vienkārši izraisīt maksts sāpīgumu!'' skaidro Lī.

Fiziskie faktori, kas ietekmē seksa ilgumu

Foto: Shutterstock

Lī skaidro, ka vīrieša ejakulācijai nepieciešamais laiks ar gadiem mainās. ''Viņiem ir nepieciešama lielāka fiziskā stimulācija, lai iegūtu erekciju, un tas prasa vairāk laika. Tāpat ejakulācija var prasīt vairāk laika. Un var būt arī vīrieši, kuri atkārtotu ejakulāciju var iegūt vien pēc 24 stundām,'' stāsta ārste, piebilstot, ka tas nebūt nenozīmē, ka sekss kļūst mazāk patīkams.

Seksuālā disfunkcija

Vīriešiem, kas sastopas ar erektilo disfunkciju, var būt problēmas ar ejakulācijas kontrolēšanu. ''Viņi bieži vien jūtas trauksmaini, un tāpēc ejakulē pārāk ātri vai nemaz,'' norāda Lī. Viņi arī var piedzīvot priekšlaicīgu ejakulāciju (tas notiek tad, kad persona ejakulē vienu minūti pēc maksts stimulācijas ar dzimumlocekli). ''Tam parasti ir psiholoģisks cēlonis,'' paskaidro ārste. Viņa stāsta, ka stress un raizes par savu sniegumu guļamistabā ar laiku var izraisīt erektilo disfunkciju un vispārīgi ietekmēt cilvēka seksuālo sniegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!