Foto: Shutterstock
Starp mums, meitenēm, runājot, kurai gan nav nācies aizdomāties, par to, ka 21. gadsimtā, kad tehnoloģijas attīstās ātrāk nekā spējam izsekot jauninājumiem, joprojām ir tradīcijas, kas spītīgi nav mainījušās jau gadu simteņiem ilgi. Nu kaut vai mūžsenie aizspriedumi, ka sievietei neklājas pirmajai izrādīt savas jūtas, kur nu vēl spert tik radikālu soli, kā pašai bildināt vīrieti!

Bet, kā izrādās, arī šim nerakstītajam likumam ir savi izņēmumi, un neprecētas dāmas var uzgavilēt, jo Svētā Osvalda dienā, pretēji vispārpieņemtajai kārtībai, ir iespēja ņemt grožus savās rokās un izteikt bildinājumu mīļotajam, vēstī Precos.lv.

Tikai jārēķinās, ka šādu likteņa labvēlību ir iespējams izmantot tikai reizi četros gados, kad kalendārs rāda 29. februāri, bet, ja būsi pietiekami drosmīga, iespējams, varēsi tikt līgavas kārtā jau šogad, jo maģiskais datums ir klāt!

Nedaudz vēstures

Dzīves laikā svētais Osvalds, kura vārds katoļu kalendārā tiek pieminēts tieši 29. februārī, tika cienīts ne tikai par viņa labajiem darbiem, bet arī viņa samtainās balss un izskatīgās ārienes dēļ. Visticamāk, ka tieši tāpēc arī svētais Osvalds, tāpat kā svētais Valentīns, tiek uzskatīts par visu mīlētāju aizbildni. Vienīgā atšķirība ir tā, ka svētais Osvalds ir uzņēmies aizbildnību pār mīlas liesmās kvēlojošu jaunavu sirdīm.

Tiesa, piemēram, īri, savukārt, lepni apgalvo, ka šīs neparastās tradīcijas saknes ir meklējamas tieši viņu zemē daudzus gadsimtus pirms Svētā Osvalda nākšanas pasaulē.

Dāmai, kura dodas izteikt bildinājumu, velkams sārts flaneļa apakškrekls, turklāt tā malai jābūt skaidri saskatāmai. Par atteikšanos precēt meiteni, kura bija izteikusi bildinājumu, puisim bija jāšķiras no dāsnas sāpju naudas par labu atraidītajai, jādāvina zīda krekls vai cimdu pāris, kā arī citas noderīgas lietas.

Leģenda vēsta, ka pirms apmēram 1500 gadiem Svētā Īrijas Brigita ieradās pie īru aizbildņa Svētā Patrika, lai pažēlotos par klostera mūros ieslodzītajām jaunavām, kuras nolemtas tik skumjam liktenim tādēļ, ka viņām nav nekādu cerību saņemt bildinājumu no saviem izredzētajiem.

Svētais Patriks, noklausoties Brigitas skumjo stāstījumu, protams, nespēja palikt vienaldzīgs un deva atļauju neprecētām sievietēm bildināt savus iecerētos, tomēr ar nosacījumu, ka šīs tiesības var tikt izmantotas tikai vienu reizi četros gados – 29. februārī.

Skotu vecmeitu uzvaras gājiens

Izpildot karalienes rīkojumu, 1288. gadā Skotijas parlamenta lordi pieņēma likumu, saskaņā ar kuru 29. februāris tika oficiāli pasludināts par dienu, kad sievietēm ir tiesības bildināt vīrieti. Likums vēstīja, ka "dāmai, kura dodas izteikt bildinājumu, velkams sārts flaneļa apakškrekls, turklāt tā malai jābūt skaidri saskatāmai. "Par atteikšanos precēt meiteni, kura bija izteikusi bildinājumu, puisim bija jāšķiras no dāsnas sāpju naudas par labu atraidītajai, jādāvina zīda krekls vai cimdu pāris, kā arī citas noderīgas lietas. Viens no daudzajiem sodiem bija arī pienākums noskūpstīt atraidīto daiļavu. No soda "nabaga grēkāzis" varēja tikt atbrīvots tikai vienā gadījumā – ja viņš laimīgā kārtā bijis saderināts ar kādu citu.

Šī dīvainā likuma izdošanai ir visai loģisks skaidrojums: tanī laikā Skotijā notika karstas kaujas, kurās bojā gāja daudzi stalti bruņinieki precību gados. Tādējādi dižciltīgās dāmas bieži vien bija spiestas palikt vecmeitās, jo mazākumā palikušie vīriešu kārtas pārstāvji nebūt nealka sasaistīt sevi ar svētajām laulības saitēm, tā vietā labāk izvēloties baudīt bezrūpīgos vecpuišu dzīves prieciņus.

Kāda oficiāla pētījuma dati visai iedrošinoši pierāda, ka pastāv 94 procenti varbūtības saņemt pozitīvu atbildi no vīrieša, kurš tiek bildināts 29. februārī.

Pārējā Eiropa negrib atpalikt

Pakāpeniski šī tradīcija iesakņojās arī Anglijā, Dānijā (šeit puisim, ja viņš atraidīja meitenes bildinājumu, bija jādāvina viņai 12 jauni cimdu pāri, bet Anglijā – sarkanas krāsas zīda kleita) un arī dažās citās Eiropas valstīs, bet tikai Skotijā tai ir bijis arī juridisks spēks. Šādā vai arī citādā veidā tradīcijai ir palaimējies izdzīvot līdz pat mūsdienām, un joprojām daudzās Eiropas valstīs sievietes svētā Osvalda dienā izmanto iespēju bildināt savus mīļotos.

Varbūt šogad tā ir tava iespēja?

Bail no atraidījuma? Bailes nekad nav labs padomdevējs, turklāt viss, kas notiek, notiek uz labu. Kāda oficiāla pētījuma dati visai iedrošinoši pierāda, ka pastāv 94 procenti varbūtības saņemt pozitīvu atbildi no vīrieša, kurš tiek bildināts 29. februārī.

Mēs no visas sirds novēlam jums, mīļās dāmas, apbruņoties ar krietnu drosmes devu (neskādēs arī pāris malki vīna) un izmantot iespēju mainīt savu likteni! Ņemiet vērā, ka nākamā reize būs tikai pēc četriem gadiem. Saturieties, puiši!

Savukārt raksta turpinājumā piedāvājam trīs DELFI lasītāju – drosminieču iesūtītus stāstus, kuras pašas izvēlējās bildināt mīļotos un atzīst, ka tas bijis viens no labākajiem lēmumiem viņu mūžā.

Irita: Iedvesmojos no filmas un pasteidzos mīļotā plāniem pa priekšu

Foto: Shutterstock

Aija: Iztiku bez liekas pompozitātes

Foto: Shutterstock

Elīna: Vienkārši nevarēju sagaidīt, kad to izdarīs viņš

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!