Flirts jeb koķetēšana ir universāla, dabas dota valoda, kurā runā gan dzīvnieki, gan cilvēki, lai izrādītu savu interesi par kādu. Mēs flirtējam, lai izteiktu savu savaldzinājumu un dotu zīmi, ka esam atklāti un pieejami.
Kluso, taču ļoti vizuālo ķermeņa valodu visas dzīvās radības visbiežāk izmanto, lai izrādītu savu gatavību uzsākt tuvākas attiecības ar pretējā dzimuma pārstāvi. Anglijas Flirta akadēmijas semināru vadītāja Peta Heskela uzskata, ka cilvēkiem ir svarīgi apzināties savas dabiskās flirta spējas, kuras var izmantot saskarsmē ar apkārtējiem, vienalga – seksuālos vai draudzīgos nolūkos.

Flirtējot ar kādu, mēs izrādām savas simpātijas

Vārdnīcās flirta jēdziens tiek definēts, kā “mīlas pilna uzvedība bez emocionālām saistībām”. Flirta eksperte Heskela sniedz savas definīcijas. Viņasprāt, flirtēt, nozīmē – izstarot savu iekšējo gaismu ar vārdiem un rīcību tādējādi, lai piesaistītu citu cilvēku uzmanību un simpātijas.

Flirts ir dabas dotā dāvana, kas mums piemīt jau kopš dzimšanas. Bērni koķetē neapzināti ar ikvienu, kas gadās ceļā. Daudzi pieaugušie, diemžēl, ir zaudējuši šo brīnišķīgo spēju. Jau agrīnā dzīves posmā cilvēkiem tiek iestāstīts, ka nav labi piesaistīt sev apkārtējo uzmanību un ka maziem bērniem ir jābūt pamanāmiem, nevis sadzirdamiem. Taču pastāv iespēja, ka ikviens var no jauna apgūt flirta spējas.

Flirts ir dabisks signālu pārraides mehānisms, komunikācijas instruments. Zigmunds Freids rakstīja, ka mēs varam uzzināt patiesību no ikvienas ķermeņa poras. Mums visiem piemīt individuāls ķermeņa valodas modelis. Noslēpuma atslēga ir – izprast citu cilvēku uzvedības modeļus un apzināties savējos.

No flirta var aizsākties draudzība vai arī seksuālas attiecības

Piemēram, būtu lietderīgi zināt, kādu reakciju no apkārtējiem tu vari izraisīt ar kādu noteiktu uzvedību. Reakcija var rasties pavisam savādāka, nekā tu gribēji panākt. Mums visiem piemīt spēja paust signālus ar savu ķermeni.

Daudziem no mums tomēr ir jāmācās saprast, kā šie mūsu signāli ietekmē apkārtējos un kādus signālus jāsūta, lai nepārprotami izteiktu savu domu. Šī spēja iet roku rokā ar prasmi atšifrēt citu cilvēku ķermeņa valodu.

Koķetēšana ir veids, kā paust savu interesi par kādu cilvēku. Smaids, joks vai pārmīts vārds veikalā var būt ārkārtīgi patīkama un spēcīga lieta. No flirta var aizsākties draudzība vai arī intīmas attiecības. Tiklīdz tev ir skaidrs, kā to darīt, tu vari izvēlēties, kā to izmantot.

Koķetēt nozīmē – neierauties sevī un interesēties par apkārtējiem cilvēkiem

Veikli flirtētāji koķetē ar ikvienu – bērniem vīriešiem, sievietēm, suņiem un kaķiem. Cilvēki, kuri flirtē, prot baudīt dzīvi, jo viņi zina, kā izraisīt patīkamas izjūtas apkārtējos.

Peta Heskela stāsta par koķetēšanas pozitīvo ietekmi uz dzīvi: “Kad es izeju laukā no mājas, man paveras pretīmnākoša pasaule ar plašām iespējām. Es apzinos, ka man ik dienas pastāv iespēja iepazīties ar kādu jaunu cilvēku. Kad es sastopu kādu, kurš labi izskatās, es bieži vien pagriežos un garāmejot pasaku, ka cilvēkam ir “stilīgs apģērbs” vai “gaumīga kaklasaite”.

Koķetēšana sniedz pacilātības sajūtu

Dažreiz es uzlieku roku kādam uz pleca vai elkoņa un saku: “Es tikai gribēju pateikt, ka Jums ir brīnišķīgi mati.” Es NEKAD neesmu tikusi atgrūsta. Tieši otrādi. Siltais smaids, kas atplaukst cilvēku sejās, kurus es uzrunāju, sniedz man pacilātības sajūtu.
Un tas nemaksā neko.

Taču par vienu lietu gan jābrīdina. Nekad nevajag teikt nepatiesus komplimentus, jo liekulība cilvēkus atgrūž pa gabalu. Vienmēr izsaki komplimentus tikai par tām īpašībām, kuras tev tik tiešām patīk.”

Dzīve paiet ātri, bet daudzi no mums skrien, pārņemti ar idejām par degošajiem darbiem, nepadarītajiem darbiem, sasniegumiem, rūpēm un vēlmēm. Taču nokļuvuši savu problēmu slazdā, cilvēki aizmirst palūkoties, kas notiek apkārtējā pasaulē. Pievērs uzmanību, ka mēs visi dzīvojam uz vienas planētas, tādēļ laipns vārds un draudzīgs smaids iet garu ceļu, taču vienmēr atgriežas atpakaļ pie devēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!