Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka jaunās attiecībās jebkurš pāris tic kopīgai nākotnei bez strīdiem, pārdzīvojumiem, aizvainojuma un nesaskaņām. Taču gadās tā, ka attiecības pakāpeniski pārvēršas rutīnā, emocionālā pacēluma vietā parādās garlaicība. Dažkārt tāds pavērsiens noved pie attiecību sabrukšanas un šķiršanās. Kā saglabāt mīlestību un nepieļaut atsvešinātību? Lai tas nenotiktu, ir jāizvērtē visas attiecību šķautnes un īpaši – cēloņi, kāpēc tajās ir iezagusies garlaicība.

Ir beigusies attiecību romantiska, kaisle un mirdzums acīs ir nodzisuši. Pārī abi vai viens no partneriem ir ierakušies darbos līdz ausīm, un viņi viens otru pat neievēro. Ja tu vēlies, lai tā notiktu ar tevi, ir jācenšas kaut kas mainīt, citādi vari palikt bez mīļotā cilvēka, lai gan patiesībā šo problēmu var diezgan viegli atrisināt. Portāls "Woomy" piedāvā padomus, kas var palīdzēt attiecībās atgriezt kaisli un nodzīvot ilgu un laimīgu dzīvi ar partneri.

Garlaicība kā šķiršanās cēlonis

Nereti dzīvē gadās tādas situācijas, ko var uzskatīt par paradoksu: pāri, kas bieži strīdas un ir emocionāli, netaisās šķirties, bet pāris, kas neizrāda savas domstarpības, kādu dienu paziņo par šķiršanos. Kāds gan tam ir iemesls? Otrajā variantā pāris publiski veiksmīgi ir slēpis savu emocionālo spriedzi, spēlējot laimīgu ģimenes dzīvi, atstājot īsto iemeslu "aiz slēgtām durvīm". Viņi viens pret otru vienmēr ir bijuši uzmanīgi, ieturēti, pieklājīgi, taču attiecībās ir iezagusies garlaicība un vienaldzība. Šķiršanās gadījumā vainīgi var būt vairāki faktori, no kuriem viens varēbu būt tieši šis - garlaicība. Kad pāris ilgstoši ir kopā, ir jāsaprot, kas viņus notur vienu pie otra – tā ir mīlestība, kas uztur dziksteli starp abiem cilvēkiem, vai pieradums, kas raisa atsvešinātību.

Minūte fiziska kontakta

Foto: Shutterstock
Partneri izvairās no fiziska kontakta, piemēram – no skūpstiem, apskāvieniem un pieskārieniem. Intīmajā jomā seksuālais kontakts ir kļuvis garlaicīgs vai partneriem vienkārši negribas šādu kontaktu ar otru. Jebkura šāda fiziska kontakta neesamība var kļūt par iemeslu tam, ka attiecības ne tikai neattīstās, bet palēnām izdziest.

Dzīve vai kopdzīve

Ir liela starpība, vai tu ar partneri tehniski dzīvo vienā mājā vai jums ir īsta kopdzīve. Ja daudzu gadu garumā pāris ir saglabājis fizisko pievilcību vienam pret otru un dvēseles tuvību, un, ja dzīvē ir kopīgi plāni un idejas, tas nozīmē, ka tā ir kopdzīve. Savukārt, ja katram no partneriem ir uzņemts savs kurss, pa kuru tie iet, neņemot vērā otra cilvēka plānus – attiecību beigas ir acīmredzamas. Šādas attiecības var izmainīt tikai abu partneru vēlme kaut ko izmainīt un iet viens otram pretim.

Ideāls tandēms – mīlestība un pieradums

Ne vienmēr pieradums kalpo kā sinonīms attiecību izjukšanai. Protams, nevienas ilgstošas attiecības nevar saglabāt pirmo randiņu romantiku. Partneri, kas dzīvo kopā vairākus gadus, ģimenes laimi uztver kā normu. Tevi vairs neuztrauc partnera skaistums, izskatīgums, un visa viņa ieradumi ir tik pierasti, ka tu saproti, ka tie sastāda jūsu dzīvi. Nevienam nav tiesību nosodīt, vai jūsu attiecībās tas ir pieradums vai mīlestība. Svarīgi, ka jūs abi zināt, ka esat labs tandēms. Visticamāk, partneru jūtas ir pārgājuši nopietnākā līmenī, kur svarīgas ir cita veida attiecību robežas, salīdzinot ar romantisko randiņu periodu.

Padomi, kā izvairīties no garlaicības attiecībās

Atrodiet kopīgu hobiju vai aizraujošu nodarbi tikai jums diviem. Kopīga nodarbe palīdzēs atjaunot interesi attiecībās un atbrīvos no garlaicības.

Uzturiet katrs savu individualitāti. Garlaicība ir "lipīga", tāpēc neielaid garlaicību sevī, un tad būs mazāka iespēja, ka tā "pielips" otram. Tur var palīdzēt karjera, draugi un personīgās intereses, par kurām nedrīkst aizmirst.

Ievērojiet principu "pieci pret vienu". Interesanti, ka atšķirībā no attiecībām, kas ir veiksmīgas, un tādām, kuras nav, jāņem vērā princips, kas attiecības var uzlabot, proti, katrai negatīvai tavai partnera darbībai pretim liec piecas pozitīvas. Saprotot šo principu, katrs pāris attiecības uzlabot.

Eksperimentējiet un fantazējiet guļamistabā! Tas ir ļoti iedarbīgi tieši emocionālajā plaknē.

Visbeidzot – sarunājieties viens ar otru. Ja komunikācijā ienāk rutīna, to ātri sajutīs jebkurš no partneriem. Runājiet skaļi par to, kas jūs abus uztrauc. Atceries, ka neviens nevarēs nolaasīt tavas domas, un bieži tieši neizrunātās lietas kļūst par attiecību dzirnakmeni, depresiju un vienaldzību.

Patiesībā visi pāri izet cauri nogurumam un garlaicībai attiecībās, bet tā nav katastrofa: tas ir pārmaiņu un attīstības periods, caur kuru ir vienkārši jāiziet. Tikai jūs divi varat padarīt savas attiecības, kādas vēlaties, tikai jūs varat palīdzēt viens otram, vajag tikai vēlēties.

Rakstiet viens otram jaukas zīmītes. Nopērciet mazās piezīmju lapiņas, ko varēs pielīmēt pie datora, ledusskapja vai spoguļa priekšnamā. Rakstiet uz tām atzīšanos mīlestībā, komplimentus un visu ko vēlaties, kas var iepriecināt partneri. Otrai pusei tas būs ļoti patīkami. Protams, arī ziedus un kaut nelielas dāvanas nedrīkst aizmirst!

Pavadiet laiku divatā, lai atcerētos, cik labi jums ir kopā un ka jūs baudāt viens otra klātbūtni. Ja jums ir bērni, palūdzietm, lai vecāki vai kāds, kam uzticaties, viņus pieskata. Aizbrauciet ceļojumā vai noīrējiet numuru viesnīcā un izbaudiet divvientulību. Ja tā nesanāk, tad sarīkojiet mājās vakariņas sveču gaismā, izslēdziet televizoru un datoru. Atzīmējiet kopīgos svētkus. Ne tikai apmainieties ar ziediem un buču uz vaiga, bet sviniet ar vērienu un sarīkojiet vētrainu nakti guļamistabā. Jo vairāk jūs pavadīsiet laiku gultā, jo labākas būs attiecības. Sekss ir ļoti svarīgs!

Sakiet viens otram komplimentus un paslavējiet - tas vienmēr ir ļoti patīkami, ja otrs tev pasaka kaut ko labu.

Pavaidiet laiku atsevišķi! Jā, tas izklausās neticami, tomēr, ja jūs katrs pavadīsiet vismaz pāris dienas atsevišķi, aizbraucot pie vecākiem vai tiekoties ar draugiem, būs iespēja sailgoties vienam pēc otra un būs lielāks tikšanās prieks.

Pats svarīgākais - aizmirstiet par pagātni, necilājiet to. Koncentrēties vajag uz tagadni un uz to, kas būs nākotnē, nevis "jārakņājas" pagātnē.

Psiholoģes viedoklis

"Vienmēr sākotnēji neapmierinātības cēlonis attiecībās ir jāmeklē sevī. Pajautā sev, ko tu vēlies, un kā to sasniegt? Protams, kad runa ir par attiecībā, ir jāsaprot, ka atbildība gulstas uz abiem partneriem. Nedrīkst ņemt vērā tikai savas emocijas. Jānoskaidro, ko par šo tēmu domā partneris. Ir jāuzdod jautājumi, lai uzzinātu atbildes! Varbūt sieviete ir pieradusi domāt, ka visu par vīrieti zina, jo abi dzīvo kopā jau ilgu laiku, tomēr tā ir liela kļūda. Patiesībā tikai partneris pats var zināt, kā viņš jūtas, kādi ir viņa pārdzīvojumi un bailes. Daudzas sievietes saviem vīriešiem baidās uzdot jautājumus, jo pastāv iespēja, ka viņš sniegs ne to atbildi, ko viņa gaidi. Nezinot atbildi, nevar izmainīt situāciju," skaidro psiholoģe Marianna Ugrumova.

"Interesanti ir tas, ka šādas sarunas starp pāriem noved pie pārsteidzošiem rezultātiem, tāpēc nevajag baidīties izrunāties. Dažkārt gadās, kā krīze vai garlaicība attiecībās ir iestājusies tikai vienai pusei, savukārt otrs ir laimīgs un apmierināts, un nevēlas neko mainīt. Ja tikai vienu no pusēm ir piemeklējusi garlaicība, vispirms ir jātiek galā ar sevi, jāvelta laiks personīgajām interesēm vai jāatrod jaunas, jo, atrodot jaunus iedvesmas avotus, garlaicīgi vairs nebūs. Pēc laika situācija uzlabosies, jo ar sevi apmierināts un priecīgs cilvēks otrā izraisa lielāku interesi, nekā esot nomāktam un neapmierinātam. Katrs pats ir atbildīgs par savu garastāvokli, peronīgo laimi un labsajūtu. Sievietei vai tam, kurš ir neapmierināts, ir jāsper pirmais solis uz atkalapvienošanos, jāpiedāvā ieviest jaunas vēsmas attiecībās, kaut vai sākumā aizejot kopīgi uz restorānu, kino vai sarīkojot romantisku pikniku parkā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!