Foto: Shutterstock
Greizsirdības jautājums ir ļoti delikāts, un vienotu viedokli par to grūti definēt. Ir šaura, iedomāta robeža starp veselīgu greizsirdību, kas attiecībās piešķiļ uguntiņu un aicina partnerus vienam ar otru diskutēt par dažādām tēmām, un krišanu otrā grāvī, kad mīļotais cilvēks bez formālas atļaujas teju vairs nevar uz veikalu aiziet. Šoreiz parunāsim par to, kas tieši vīriešos visbiežāk izraisa greizsirdību.

Klasiskajā skaidrojumā greizsirdība ir psihisks un emocionāls stāvoklis, kam raksturīgas bažas un šaubas par mīļotā uzticību. Ir situācijas, kad greizsirdība ir pamatota, bet reizēm viens no partneriem pat speciāli mēģina no otra izvilināt greizsirdības izpausmes, lai pārliecinātos, vai simpātijai tiešām šīs attiecības rūp un interesē . Taču biežas greizsirdības scēnas var pārtapt pamatīgos strīdos, tādējādi sabojājot potenciāli laimīgas attiecības.

Arī portāla "Viņa" lasītāja Ingrīda stāsta, ka neizprotamu greizsirdību no vīrieša puses piedzīvojusi vairākkārt: "Atceros, ka mans bijušais draugs kļuva greizsirdīgs, kad stāstīju vienkāršu stāstu, kurā bija iesaistīts cits vīrietis. Tas nebija nekāds romantiskais stāsts, turklāt tas bija noticis vairākus gadus pirms iepazinos ar viņu. Viņš vienkārši pateica, lai pārtraucu stāstīt, jo viņam ir grūti pat iedomāties, ka es varētu vienkārši runāties ar citu vīrieti. Tas man šķita pagalam dīvaini un lika saprast, ka ar šo cilvēku man patiešām nav pa ceļam."

Otrreiz Ingrīda ar neizprotamu greizsirdību saskārās, tiekoties ar citu vīrieti. Viņš mēdzis pārmest par laiku, kas pavadīts kopā ar draudzenēm, aizrādot, ka gan pirms, gan pēc draudzeņu satikšanās Ingrīda esot pārāk priecīga. "Es jau centos saprast, jo man ir daudz tuvu draudzeņu, ko pazīstu no bērnības un kas vienmēr bijušas man līdzās, bet viņam ar draugiem attiecības bija citādas. Tad nu sanāca, ka es viņam esmu vienīgais cilvēks, kas ir tik tuvs, bet man ir draudzenes, kas mani pazīst jau no bērnudārza laikiem un man ir gluži kā ģimene. Tas bija pārāk daudz prasīts – es pieņemu, ka viņš vēlas, lai pavadām vairāk laika kopā, bet pārmetumi, ka, dodoties tikties ar draudzenēm, esmu pārāk priecīga, man nebija izprotami."

Bieži vien greizsirdība iet roku rokā ar uzticības problēmām. Turpinājumā skaidrosim biežākos greizsirdības cēloņus.

Darba dienas, kuras 'ievelkas' pat stundām ilgi

Vīrietis, tāpat kā sieviete, var nesaprast tavu entuziasmu strādāt ilgākas darba stundas. Runa gan ne vienmēr ir tieši par darbu – viņu var mulsināt vēlme pavadīt ilgāku laiku darbā tā vietā, lai atpūstos mājās. Pat nemanot, viņa prātā var iesakņoties doma, ka patiesībā nevis strādā, bet dari kaut ko viņam aiz muguras, piemēram, ej ar kādu satikties.

  • Par to, kā atšķiras sieviešu un vīriešu greizsirdība, izlasi šajā rakstā.

Tāpat kašķis var izcelties, ja arī pēc atnākšanas mājās nepievērs uzmanību viņam, bet, piemēram, gribi izskatīt sociālo tīklu profilus vai draudzeņu sarakstes, kurām dienas laikā pievērsties nebija laika. Patiesi – arī ilgstoša laika pavadīšana sociālajos tīklos var radīt greizsirdību. Īpaši tas izpaužas jaunizveidotās attiecībās, kad ikdienas paradumi nav labi iepazīti.

Kad draugi ir prioritāte

Foto: Shutterstock

Iespējams, viņam tikai šķiet, ka draugi ir tava prioritāte, taču vīrietis patiesi var būt greizsirdīgs uz tavām draudzenēm, nemaz nerunājot par situāciju, kad draugu kompānijā ir arī vīrieši. Ja partnerim nav daudz draugu vai paziņu, ar kuriem satikties brīvajā laikā, viņš šādas regulāras tikšanās var nesaprast, bieži vien sakot: "Kāpēc tu nevari vienkārši piezvanīt viņai un parunāt pa telefonu?"

Primāri šajā situācijā runa ir par laiku, kuru tu klātienē velti citiem tā vietā, lai pavadītu brīvos brīžus ar savu sirdāķīti. Protams, pastāv arī variants, ka partneris ir neapmierināts ar šādu situāciju, jo baidās, ka šajā laikā iepazīsies ar kādu citu. Attiecības nevar eksistēt bez uzticēšanās, tāpēc šāda greizsirdība var būt pat aizvainojoša. Taču nevar izslēgt arī nepatiku un greizsirdību pret vīriešiem, kuri ar tevi vienkārši pārmij pāris vārdus pie bāra letes – viņiem parasti ir arguments: "Es esmu vīrietis un zinu, ko viņi patiesībā domā, kad draudzīgi kaut ko jautā nepazīstamai sievietei."

Attiecībās svarīgi ir rast balansu starp viņu un saviem draugiem, hobijiem vai jebko citu, kas tev sagādāja prieku pirms šīs romantiskās saiknes nodibināšanas. Tev nevajag upurēt sevi un savas intereses, taču noteikti jāsaprot, vai šis cilvēks tev ir tik svarīgs, lai spertu solīti uz priekšu un meklētu kompromisu, ar kuru abi justos labi.

Slavenu vīriešu apbrīnošana

Foto: Shutterstock

Vienalga, vai tev pēc skata simpatizē kāds mūziķis, sportists, aktieris vai biznesmenis, vīrietim nav patīkami klausīties, ka fano par kādu citu. Pamēģini "iekāpt arī viņa kurpēs" – kā tu justos, ja viņš skatītos filmu, maz pievērstu uzmanību sižetam, bet visu laiku tev uzdotu retoriskus jautājumus par galvenās aktrises izskatu.

Neapšaubāmi, lielākoties šāda interese par slavenībām, viņu izskatu un rakstura iezīmēm ir pavisam nevainīga, taču vīrietis var kādā brīdī sevi sākt ar viņu salīdzināt, iespējams, arī nonākot pie ačgārna slēdziena, ka nav tev pietiekoši labs. Greizsirdība var izpausties dažādos veidos, taču visbiežāk viņš tavu apbrīnu apraus ar dzēlīgu frāzi, ka neko nevēlas par to dzirdēt vai vienkārši neteiks neko, bet iekšēji "vārīsies".

Pilni sociālie tīkli ar jaunām bildēm

Foto: Shutterstock

Vēl vīrietis var kļūt greizsirdīgs, ja sieviete nemitīgi sociālajos tīklos liek savas bildes. Tas nav tāpēc, ka viņam būtu aizspriedumi pret cilvēkiem, kuri savas fotogrāfijas publicē citu apskatei, bet viņam var šķist, ka tev nepietiek tikai ar viņa uzmanību. Iespējams, tu vēlies, lai viņš kļūtu trauksmaināks un vairāk sava laika velta tev, taču paturi prātā, ka, ilgstoši liekot savas pašbildes soctīklos, viņam var šķist, ka tev šīs attiecības nemaz nav tik svarīgas.

Runājot par greizsirdību, kas kļuvusi slimīga un nešķiet pamatota, svarīgi izprast, kas ir tās pamatā. Ja sociālajos tīklos parādās kāda, iespējams, izaicinošāka bilde, vīrietim var rasties jautājums: "Kāpēc tev tādas bildes ir jāliek, ja tu esi laimīga attiecībās ar mani?" Tavs uzdevums ir atbildēt uz šo jautājumu godīgi pašai sev un saprast, vai tas ir sava prieka pēc vai tomēr sauciens pēc kādas konkrētas cilvēku grupas uzmanības.

  • Šajā rakstā iepazīsties ar ikdienišķām rīcībām, kas neatgriezeniski bojā attiecības, kurām varētu būt laimīga nākotne.

Runāšana par bijušajiem partneriem

Foto: Shutterstock

Attiecībās agrāk vai vēlāk tiek runāts par bijušajiem, taču tur arī būtu vēlams apstāties. Vīriešiem nav patīkami regulāri atgādināt par to, kā bijušais mīļotais konkrētās situācijās rīkojies vai ko viņš darījis citādāk – vīriešiem tas var radīt sava veida kompleksus un arī neizprati, kāpēc par to vispār būtu jārunā.

Īpaši tas saistāms ar intīmās tuvības jautājumiem. Vīrieši, protams, ir dažādi, taču daudziem nebūs patīkami atcerēties, ka pirms viņa tev bijusi līdzīga tuvība ar kādu citu. Ja tu ik pa laikam viņu pieminēsi, tagadējam partnerim var rasties sajūta, ka tev vēl ir jūtas pret viņu, un tieši šeit iezogas greizsirdība, kurai var sekot strīdi.

Taču, ko vīrietis sagaida no sievietes attiecībās, lūko šajā materiālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!