Iepazīšanās ne katram ir viegls process. Dzīvē gadās veiksmīgas sakritības, kas noved vienu cilvēku pie otra, bet dažreiz tomēr nepieciešams pagrūdiens. Kāpēc lai tas nebūtu iepazīšanās portāls? Gan jau diezgan daudzi no mums var sevi asociēt ar tādiem tekstiem kā "Tev ir jau tik un tik gadu, bet arvien nav otrās pusītes?" vai "Visiem taviem draugiem ir partneris, kāpēc tev nav?". Dažiem par to ir ne silts, ne auksts, bet citus tas tomēr aizskar un mudina uzsākt meklējumus.

Protams, ja tava izvēle ir būt vienai, viss kārtībā. Katram ir savi mērķi un redzējums par privāto dzīvi un karjeru. Ja tomēr esi meklējumos, šajā rakstā lasi par pašlaik populārākajiem iepazīšanās portāliem un lietotnēm, kā arī uzzini par dažādu cilvēku pieredzi, iepazīstoties internetā. Cilvēku vārdi rakstā mainīti.

Populārākās iepazīšanās vietas

"Tinder"

Jau vairākus gadus šī lietotne ir pirmajā vietā, īpaši jaunāka gadagājuma auditorijas vidū. Popularitāti tā guvusi galvenokārt ārzemēs, taču arī Latvijā iekarojusi daudzu jo daudzu sirdis. Vietnes princips ir bezgala vienkāršs – tu skaties uz bildēm un saki to īpašniekiem "jā" vai "nē". Tāpat var redzēt, cik tālu otrs no tevis atrodas. Ja ir vēlme redzēt ko vairāk, ir iespēja apskatīt profilu, kurā, iespējams, manāms cilvēka apraksts vai kāds sulīgs izteiciens, kas raksturo konkrēto personu. Tad pienāk laiks gaidīt tavus saderīgos jeb tos, kuriem esi iepatikusies arī tu. Seko viena vai otra izraisīta sarakste, kuras ilgumu nosakāt tikai paši. Jāpiebilst, ka "Tinder" piedāvā izmantot arī partnera pakalpojumu "Hey!Vina", kas ļauj sievietēm atrast draudzenes ar kopīgām interesēm, hobijiem un vēlmēm. Akcentējams ir arī fakts, ka šī lietotne izstrādājusi stingrus noteikumus par to, kādu uzvedību, saturu un mānīšanos nepieļauj, kā arī aicina par šādiem gadījumiem ziņot. Protams, tas nenozīmē, ka šādu gadījumu nav.

"Otrapuse.lv"

Pats portāls galvenās lapas apakšdaļā norāda, ka "iepazīšanās internetā ir vienkāršākais un patīkamākais veids, lai iepazītos. Šeit nekas neierobežo, nav jākautrējas, jāmulst vai jābaidās". Tāpat portālā lasāms, ka tas paredzēts tikai cilvēkiem ar nopietnu vēlmi iepazīties un tādiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu. Pēc apraksta noprotams, ka katram tiek piešķirts izmēģinājuma periods, kurš ir bez maksas, pēcāk par tā funkciju izmantošanu var nākties maksāt. "Otrapuse.lv" īpatnība ir akcents uz izglītības līmeni un iespēja raksturot savu seksuālo gaumi ātrākai vajadzīgā atrašanai.

"Flirts.lv"

Nedaudz cita tipa iepazīšanās portāls, kurā piedāvā atvieglotāku sirdsdrauga vai potenciālā partnera meklēšanu. Kā pats klubs ir definējis savu redzējumu: "Mēs zinām, ka nav viegli kādu atrast – ne dzīvē, ne internetā. Tieši tāpēc mūsu portālā ir pieejamas daudzas papildu funkcijas un spēles, kuras lietojot var piesaistīt plašāku lietotāju uzmanību. Vienkāršas darbības – maksimāli rezultāti." Tātad pavisam vienkārši – ar portāla piedāvātajiem filtriem pielabo savas bildes, piedalies "jā" vai "nē" spēlē, tevis paša vai otra izdomātos dueļos, kā arī izmanto bezmaksas vai maksas ekstras efektīvākam sava profila izcēlumam pār citiem – un tu būsi topā. Sasniegt maksimālo rezultātu noteikti palīdz arī portāla ieviestā kārtība – filtri un soda sankcijas, kas ļauj izvairīties no izteikti agresīviem vai ļoti uzmācīgiem cilvēkiem.

"Badoo"

Šī iepazīšanās vietne ir līdzīga "Tinder". Pati sevi tā definē kā "lielāko sociālo atklājumu tīklu pasaulē". Par savu misiju "Badoo" sauc spēju nodrošināt labāko tehnoloģiju, lai cilvēki sastaptu viens otru. Vietnē tiek akcentēts, ka daudzu gadu pieredze to ir padarījusi tikai ērtāku, modernāku un piemērotāku lietotāju vēlmēm. Pastāv funkcija redzēt, kuri cilvēki ir apskatījuši tavu profilu.

Sludinājumu portālu "iepazīšanās" sadaļa

Šis iepazīšanās veids vairāk raksturīgs vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem nav laika spaidīt telefonu, sēžot mūsdienās tik ērtajās un aktuālajās lietotnēs. Tāpat liela daļa no viņiem ir vecā stila piekritēji, kuriem raksturīga visai gara vēstuļu apmaiņa. Iemesls šādas vietnes izvēlei varētu būt arī doma "pie reizes", jo, ko tur slēpt, dzīvojam 21. gadsimtā un esam multifunkcionāli cilvēki, varam meklēt velosipēdu un pie reizes arī otro pusīti, ar kuru kopā doties izbraucienos. Šādu iespēju vari meklēt "Draugiem.lv", "vkontakte","ss.com", "mm.lv" vai pat ziņu portālu maliņās.

"Grindr"

Latvijā mazāk pazīstama, pareizāk sakot, mazāk apspriesta vietne. Nezinātājiem var atklāt, ka tā ir pasaulē lielākā sabiedrības tīklošanās programma homoseksuāļiem, biseksuāļiem, transseksuāļiem un panseksuāļiem jeb indivīdiem, kurus interesē gan sievietes un vīrieši, gan transseksuāļi un interseksuāļi (cilvēki, kuri īsti nav izlēmuši, kāda dzimuma pārstāvji ir). Šī vietne tiek uztverta par "Tinder" kopiju, tikai bez "svaipošanas". Tajā savai simpātijai vari neuzkrītoši izrādīt interesi, nospiežot uguns zīmīti uz profila bildes. Paši vietnes uzturētāji norāda, ka ir izveidojuši drošu telpu, kur katras nosauktās seksualitātes pārstāvjiem justies ērti, meklēt un atrast sev interesējošo, lieki nemaldoties "citos laukos". Vietnē tiek izcelti arī dažādi sociāli jautājumi, kas aktuāli kopienai, kā arī tiek meklētas novatoriskas pieejas netradicionālās situācijās. Jāpiebilst, ka šī, protams, nav vienīgā vietne, kur satikties kādas konkrētas orientācijas pārstāvjiem. Tas, jāsaka, ir iespējams arī ikvienā "standarta" platformā, tikai meklējumi dažreiz var izrādīties nevajadzīgi ilgi un kaitinoši.

Laimīgs iznākums

Martas (35) un Raita (43) stāsts sākās pirms kādiem 9 gadiem portālā "Loveplanet.ru". Iemesls reģistrēties šajā vietnē abiem bija nesena šķiršanās un tās atstātais tukšums. Reģistrējoties Marta nebija plānojusi meklēt nopietnas attiecības, bet gan vienkārši parunāties, lai vismaz virtuāli mazinātu vientulību. Viņas mērķis bija no jauna apzināties, ka viņa taču ir skaista, forša, interesanta sieviete, kura var patikt arī citiem vīriešiem. Turklāt Marta tobrīd tikai trešo gadu dzīvoja Latvijā, tāpēc likumsakarīgi, ka nebija paspējusi perfekti apgūt valodu, kas liedza ērtu socializēšanos. Tam palīdzēja sarakste.

Sākot saraksti ar Raiti, viņa arvien sev un viņam atkārtoja, ka nedomā par neko nopietnu, taču jau drīz vien atskārta, ka sarakste pārvērtusies par svarīgu dzīves sastāvdaļu. Būtībā viņi virtuāli dienu kopā sāka un arī beidza. Līdz satikšanās mirklim pagāja vien nedēļa. Satiekoties viņi sev tikai apstiprināja spēcīgo pievilkšanās spēku vienam pie otra, un jau pēc neilga laika abi uzsāka dzīvi kopā. Nu jau viņi ir 7 gadus precēti, ar kopīgu bērnu, kā arī diviem bērniem no Raita iepriekšējām attiecībām, kurus Marta pieņem kā savus.

Marta uzskata, ka iepazīšanās portāli ir brīnišķīga lieta cilvēkiem, kuriem nav daudz brīvā laika, čupas draugu vai arī lustes iet uz ballītēm. Viņasprāt, interneta vidē diezgan ātri var saprast, vai tu saraksties ar savu īsto cilvēku. "Dažas frāzes – un tu vari saprast, kā cilvēks domā, kādas ir viņa vērtības, runas stils, intereses. Skaidrs, ja tu sāc ar cilvēku pļāpāt dienu un nakti un tev negribas atrauties, arī dzīvē būs interesanti."

Ilgstošie meklējumi:

Amanda (25) iepazīšanās portālus lieto ik pa laikam. Tas atkarīgs no situācijas. Sākotnēji viņai nebija īsti nopietna un skaidra mērķa. Nostrādāja mazas pilsētas faktors, kurā, visticamāk, visi jau viens otru pazīst un labākais "zieds" jau ir izķerts. Viņa visvairāk izmantojusi aplikāciju "Tinder", kurā nav šķirojusi, vīrietis vai sieviete, jo sevi redz kā biseksuāļu kopienai piederīgu. Kā saka, galvenais, lai būtu interesanti un raisītos simpātijas. Bet, runājot par simpātijām, tās var būt ļoti dažādas.

Kā norāda Amanda, "lielākais ieguvums iepazīšanās portālos ir tādi cilvēki, kurus nu jau spēj saukt par tuvākajiem draugiem". Sarakstes momentā dažreiz vienkārši pienākot brīži, kad saproti, ka esi ar otru uz viena viļņa, bet romantiskas intereses jūsu starpā nav. Par laimi, "Tinder" šausmu stāsti Amandai gājuši secen, un ar ikvienu iepazīto cilvēku viņai nebūtu problēmu parunāties pie kafijas tases. Kopumā viņa vairāku gadu laikā ir satikusies vien ar pieciem cilvēkiem, kur bijusi arī ārkārtīgi interesanta pieredze – vairāku mēnešu sarakstes biedru, kas jau bija kļuvis par labu draugu, pirmoreiz satiekot nekur citur kā lidostā viņa galapunktā.

No biseksuālas sievietes perspektīvas Amanda akcentē, ka ar meitenēm neesot bijis tik interesanti kā ar puišiem. Viņa to skaidro ar klišeju, ka sievietes ir tās, kurām jāgaida uzrunāšana, piemēram, no vīrieša puses, rezultātā abas gaida, kad otra uzrakstīs, un klusē.

"Neparastais" parasto vidū

Toma (26) tiešsaistes dzīve aizsākās, kad viņš vēl dzīvoja mazā ciematā, tālu no galvaspilsētas. Tā bija vienīgā iespēja komunicēt ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem. Viņam kā homoseksuālam cilvēkam nebija daudz variantu, ar kuriem sākt, turklāt tajā laikā Latvijā plauka un zēla mazi vietēja mēroga iepazīšanās portāli. Pēc Toma vārdiem, tobrīd gan tā pārsvarā bija tikšanās vieta pusmūža lesbietēm un vēlīni savu orientāciju sapratušiem vīriešiem. "Kamēr "Draugiem.lv" tu rotēji pa vietējo draugu profiliem un 35 santīmu galerijām, tev prasījās būt vidē, kurā tevi saprot. Tādēļ arī šajos portālos saskatīju potenciālu, kas pat nebija saistīts ar iepazīšanos attiecībām vai citiem mērķiem. Šķiet, svarīgākais tajā brīdī bija būt "apritē" un saprastam, jo realitātē tu saprasts netiki."

Toms bija reģistrējies arī platformā "Grindr", bet neraksturo to kā pozitīvu pieredzi, galvenokārt tādēļ, ka nācās saskarties ar mulsinošiem piedāvājumiem. Viens esot skaidrs – cilvēkiem "Grindr" nepatīk gari sarakstīties. Toms gan akcentē, ka tā tas ir tādēļ, jo lielākā daļa homoseksuāļu neredz jēgu veidot virtuālas pazīšanās. Ko tur slēpt – šī vietne sniedz arī ērtu iespēju iepazīties vienas nakts sakariem. Pēc viņa domām, virtuālajā vidē cilvēks spēj būt daudz citādāks nekā reālajā dzīvē. Sākot ar rakstura īpašībām, izglītotības līmeni un beidzot ar populārāko – vizuālo izskatu. Izrādās, homoseksuāļi visai bieži slēpj savu reālo izskatu, lai slēptu savu identitāti, bailēs, ka kāds pazīstams cilvēks pamanīs "viņu netiklo patiesību", īpaši Latvijā, kur homofobija joprojām ir aktuāla parādība.

Būtībā vienkārši esot vēlme "atnākt mājās pēc garas pirmdienas darbā, kur kolēģi kārtējo reizi stāsta par saviem piedzīvojumiem "Sapņos un kokteiļos", un paskatīties, tā teikt, "pa perimetru", kas jauns. Un ikviens "Grindr" lietotājs jau atbildi uz to zina – nekas! Latvijā ir tieši "saujiņa" geju". Daudzi Tomam zināmi geji Latvijā nemaz neizmanto šāda veida aplikācijas, jo viens otru tāpat jau pazīst. Taču tās ir noderīgas, dodoties ārpus robežām, lai atrastu kādu līdzīgi domājošo. Viens pluss, esot homoseksuālim, ir nenoliedzams – tā nelielās komūnas sajūta, ka tevi saprot un pieņem, par tevi parūpēsies un palīdzēs, lai arī kur un no kurienes tu būtu. Toms uzskata, ka iepazīšanās platformas to kultivē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!