Foto: Shutterstock

Traumas un savainojumi nekad nav patīkami. Turklāt tie bieži ne tikai rada sāpes, bet arī bojā intīmo mirkļu baudīšanu kopā ar mīļoto. Tomēr arī šādās situācijās ir risinājums. Ja kādam no partneriem ir traumēta mugura, lauzta roka vai gūts kāds cits ievainojums, tas nebūt nenozīmē, ka uz laiku jāatsakās no mīlas prieku baudīšanas – reizēm var pietikt ar pāris spilveniem vai kādu līdz šim neizmēģinātu pozu.

Ja kāds no partneriem ir savainots vai cieš sāpes, vairāk darba guļamistabā būs otram partnerim, kas ir vesels un kam nekas nesāp. Tas nozīmē ne tikai darbu, bet arī lielāku kontroli pār notiekošo, tāpēc situāciju var uztvert arī kā iespēju iejusties citā lomā, ja traumu guvis ir parasti aktīvākais partneris. Iedvesmojoties no "Prevention", "Men's Health" un "Web Md", piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem dažādām situācijām.

Neatkarīgi no tā, kāda liksta piemeklē tevi vai tavu partneri, ir svarīgi jautājumu risināt un runāt par iespējām neļaut sāpēm vai savainojumam nobremzēt jūsu mīlas dzīvi. Ja kāda poza vai kustība tev sagādā sāpes, pastāsti par to savam partnerim, nevis ciet sāpes vai izvairies no fiziskas tuvības, par spīti tam, ka to vēlies.

Sāpoša mugura


Foto: Shutterstock
Muguras sāpes ir diezgan izplatīta problēma, ar ko saskaras dažādu vecumu cilvēki. Tās var būt saistītas ar sastiepumiem, akūtām vainām vai arī hroniskām slimībām. Lai sāpes netraucētu mīlēšanos, vispirms jāsaprot, kura muguras daļa sāp un kuros brīžos sāpes ir visspēcīgākās. Visu mīlēšanās laiku ir svarīgi sekot līdzi savām sajūtām. Ja partneris, kam sāp, izjūt nelielu diskomfortu, satraukumam nav pamata, bet, ja sāpes kļūst asas un grūti paciešamas, nodarbi labāk pārtraukt.

Ja mugura sāp, noliecoties uz priekšu, no pozām, kuru laikā tas jādara, jāizvairās. Ja sāpes piemeklē, kad mugura ir izliekta atpakaļ, izvēlies pozas, kurās tev ir jāsaliecas uz priekšu, noderēs arī misionāru poza. Mēģini atrast pozu, kurā tev vairāk jākustina gurni, nevis mugura. Ja mugura sāp vīrietim, tad tā ir reize, kad izmēģināt pozas, kur sieviete atrodas virspusē.

Parasti cilvēks, kam sāp mugura, jūtas ērtāk, ja mīlēšanās laikā guļ uz muguras. Pārliecinies, ka mugurai ir pietiekams atbalsts. Ja nepieciešams, paliec zem muguras spilvenu. Arī zem ceļa locītavas palikti spilveni var palīdzēt, jo saliekti ceļi palīdz noņemt slodzi no muguras. Ja šķiet, ka mugura sāp mazāk, saliecoties uz priekšu, izmēģiniet pozu, kur abi partneri guļ uz sāniem un vīrietis atrodas sievietei aiz muguras.

Ja sāpes ir hroniskas un nav asas, tad mīlēšanos ieteicams ieplānot laikus, pirms tās lietojot bezrecepšu pretsāpju līdzekļus. Ja pie vainas muguras muskuļi, tos pirms nodošanās mīlas priekiem ieteicams izsildīt. Ieej karstā dušā vai vannā. Neaizmirsti, ka hronisku sāpju gadījumā palīdzēt var arī fizioterapija.

Sastiepts kakls


Foto: Shutterstock
Ja ir sastiepts kakls, pats būtiskākais ir visu laiku saglabāt neitrālu pozīciju, tas attiecas arī uz seksu. Izvairies no kustībām, kas saistītas ar galvas liekšanu uz priekšu, sāniem un atpakaļ, īpaši, ja tas notiek strauji. Ja ir sastiepts kakls, partnera ieķeršanās matos kaisles brīžos ir lieta, no kā labāk izvairīties. Ja sāpes ir skārušas tavu partneri, nemēģini ar roku palīdzību kontrolēt, ko dara viņa galva.

Īpaši uzmanīgiem partneriem ir jābūt orgasma laikā (ja vien kāds no jums spēj tāds būt). Orgasma laikā daudzi cilvēki izjūt muskuļu kontrakcijas, kas maina arī galvas pozīciju un savainojuma gadījumā var radīt problēmas vēlāk. Ja ir savainots kakls, orgasma brīdī ieteicams gulēt uz muguras, lai šai ķermeņa daļai būtu pēc iespējas mazāka spriedze un lielāks atbalsts.

Traumēta kāja


Foto: Shutterstock
Kājas traumas var būt dažādas, bet visos gadījumos ir svarīgi traumēto vietu saudzēt. Gadījumā, ja savainots ir vīrietis, gandrīz vienmēr piemērotas būs pozas ar sievieti augšpusē. Ja kāja ir traumēta sievietei, jāpievērš uzmanība kājas novietojumam arī tad, ja viņa guļ uz muguras – vai kāja ir saliekta, taisna, apvīta ap partneri. Svarīgi atrast pozu, kurā ir ērti, nesāp un traumētā vieta netiek noslogota. Sekss uz sāniem ir piemērots neatkarīgi no tā, kurš no partneriem ir savainojis kāju.

Ja ir sastiepts augšstilbu muskulis vīrietim, noteikti nevajadzētu nodarboties ar seksu misionāru pozā. Tas var radīt nevajadzīgu slodzi traumētajai vietai. Šādā gadījumā vislabāk ir gulēt uz muguras un censties izvairīties no gurnu noslogošanas. Tas var izklausīties ļoti garlaicīgi, bet augšstilba muskuļa sastiepums intīmo dzīvi ietekmēs vien kādas piecas dienas.

Ja kāds no jums ir savainojis celi, tad jāizvairās no pozām, kur tas tiek noslogots. Arī par seksu, kājās stāvot, uz kādu laiku jāaizmirst. Savainotajam partnerim vislabāk būtu gulēt uz muguras, piemērots ir arī sekss uz sāniem, sāpošo kāju atbalstot uz spilvena..

Locītavu sāpes


Foto: Shutterstock
Ja tu vai tavs partneris ciešat no locītavu sāpēm, ir svarīgi pievērst uzmanību locītavu veselībai un darīt visu, lai to uzlabotu. Svarīgs ir gan uzturs, gan fiziskās aktivitātes. Centies vingrot un stiprināt savas locītavas. Tas palīdzēs uzlabot ne tikai intīmās dzīves kvalitāti, bet arī ikdienu.

Atceries, ka siltums palīdz mazināt locītavu sāpes, tāpēc karsta duša vai vanna pirms ļaušanās baudas mirkļiem būs tieši laikā. Pirms mīlēšanās vari lietot arī pretsāpju un pretiekaisuma medikamentus, kas ir pieejami bez receptes. Atrod ērtāko pozu, kuras laikā locītavām ir vismazākā slodze, izmanto spilvenus, lai atrastu sev visērtāko pozīciju. Ja tev sāp ceļi, labāk, lai seksa laikā kājas ir taisnas, nevis saliektas.

Svarīgs ir arī dienas laiks, kad nodarbojaties ar seksu. No rīta locītavu sāpes parasti ir mazāk jūtamas, tāpēc tas ir labākais laiks, lai nodotos mīlas priekiem.

Lauzta roka


Foto: Shutterstock
Ja esi salauzusi roku, aizmirsti par pozām, kurās esi uz visām četrām un jebkādām citām pozām, kas noslogo tavas rokas. Tas pats attiecas uz vīriešiem – pozas, kurās viņš atbalsta sevi uz rokām, kādu laiku nevarēsiet baudīt. Uzņemies iniciatīvu un esi virspusē, apsēdies uz kādas augstākas virsmas, lai varat nodarboties ar seksu, kamēr tu sēdi, bet viņš stāv kājās, vai atrodiet kādu citu sev tīkamu pozu, kur rokas nav nepieciešams iesaistīt.

Sāpes, protams, var nedaudz mazināt, izmantojot medikamentus, bet ar tiem jābūt uzmanīgiem. Spēcīgi medikamenti var palielināt risku gūt vēl nopietnākus savainojumus, jo to ietekmē cilvēks var nejust, ka sev nodara pāri. Tā kā sāpes patiešām var visu izbojāt, paildziniet priekšspēli (vismaz pirmajā reizē pēc savainojuma), lai uzmanīgi un piesardzīgi saprastu, kādas kustības un darbības ir patīkamas, bet kuras rada sāpes savainotajā rokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!