Starptautiskās Lesbiešu un geju asociācijas (ILGA) veidotajā Eiropas valstu sarakstā, vērtējot tās pēc homoseksuālistu tiesību stāvokļa, Latvija ierindojusies lejasdaļā. ILGA pētījums publicēts pirmdien - starptautiskajā antihomofobijas dienā, kas tiek atzīmēta 20.gadadienā kopš ANO atzinuma, ka homoseksualitāte nav garīga saslimšana.

Eiropas valstu varavīksnes indeksā katra Eiropas valsts novērtēta pēc spēkā esošās likumdošanas, kas ietekmē geju un lesbiešu cilvēktiesības.

Pozitīvi punkti valstīm tiek piešķirti par likumdošanu, kas aizliedz diskrimināciju pēc seksuālās orientācijas un aizliedz paust homofobiskus uzskatus, kā arī atzīst viena dzimuma partnerattiecības, un viena dzimuma pāru adoptācijas tiesības.

Negatīvie punkti tiek piešķirti valstīm, kurās aizliegtas homoseksuālas attiecības, nevienlīdzīgi ierobežojumi attiecībā uz seksuālo attiecību uzsākšanas vecumu, kā arī kurās pēdējo desmit gadu laikā pārkāpta homoseksuālistu vārda brīvība un tiesības uz pulcēšanos.

Maksimālais iespējamais punktu skaits ir desmit un mazākais iespējamais ir -4.

Latvija saņēmusi vienu pozitīvu punktu par likumdošanā iekļautu seksuālo minoritāšu diskriminācijas aizliegumu darba tirgū, kā arī vienu negatīvu punktu par geju un lesbiešu tiesību uz pulcēšanos pārkāpumu. Līdz ar to Latvija indeksā saņēmusi 0 punktu.

Lietuva un Igaunija ILGA veidotajā sarakstā saņēmusi pa diviem punktiem.

Visus desmit punktus saņēmusi tikai Zviedrija, kam seko Beļģija, Nīderlande, Norvēģija un Spānija ar deviņiem punktiem.

Saraksta pēdējo vietu dala Ukraina un Krievija, kas katra saņēmusi mīnus divus punktus. Negatīvus novērtējumus saņēmusi arī Baltkrievija, Moldova un Turcija.

Vērtējot atsevišķi tikai Eiropas Savienības (ES) valstis, vissliktākā situācija homoseksuālistu tiesību jomā ir Polijā, kam seko Latvija un Kipra.

Turcijas kontrolētā Kipras daļa ir vienīgā teritorija Eiropas Savienībā, kur homoseksualitāte ir aizliegta ar likumu. Tomēr šī likuma norma tiek piemērota ļoti reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!