Foto: Shutterstock
Jautājumu par to, kāpēc joprojām esi bez otrās pusītes, sev, iespējams uzdod samērā bieži. Iemesli tam, kāpēc nespējam izveidot attiecības, var būt dažādi. Reizēm pie vainas ir fakts, ka attiecībām patiesībā nemaz neesam gatavi, reizēm – atkārtota vienu un to pašu kļūdu pieļaušana.

Tomēr, kā apgalvo attiecību konsultanti, liela nozīme privātās dzīves neveiksmēs ir arī mūsu publiskajam tēlam, tai skaitā, interneta lietošanas paradumiem. Ja aktīvi izmanto sociālos tīklus, iespējams, pieļauj izplatītas kļūdas, ko pati neapzinies, bet kas atbaida pretējā dzimuma pārstāvjus.

Šai sakarā piedāvājam aptaujas, kas veikta portālā match.com, rezultātus par veidiem, kā sociālo tīklu lietošana sabotē mūsu privāto dzīvi. Aptaujā piedalījās 5675 dalībnieki, kam nav otrās pusītes, nosaucot izplatītākos klupšanas akmeņus interneta lietošanā gan sievietēm, gan vīriešiem.

Interneta vidē novēroti faktori, kas vīriešiem mazina simpātijas pret sievietēm:

  • Instagram profilā ir ne tikai tūkstošiem vienādu pašbilžu, bet pie visām fotogrāfijām cītīgi tiek pievienota virkne mirkļbirku, definējot sievietes ikdienā notiekošās lietas vissmalkākajās detaļās, kā arī nereti lietojot klišejiskas un banālās frāzes (35%);
  • Rakstīšana ar lielajiem burtiem (30%);
  • Bērnu fotogrāfiju publicēšana (28%);
  • Banāli citāti un miljoniem reižu lasītas spārnotas frāzes (22%).

Interneta vidē novēroti faktori, kas sievietēm mazina simpātijas pret vīriešiem:

  • Neadekvāts pieturzīmju lietojums un trūcīgas gramatikas zināšanas, īsas atbildes (37%);
  • Pārāk daudz pašbilžu (65%) un fotogrāfiju ar atkailinātu torsu (45%);
  • Neloģiski, muļķīgi joki un komentāri (78%).
Jāpiebilst, ka sociālajiem tīkliem un regulārai interneta lietošanai ir ietekme arī uz jau esošām attiecībām. Psihologi un attiecību konsultanti apgalvo, ka digitālā vide ir radījusi siltuma trūkumu attiecībās - reāli pieskārieni un dzīvas sarunas pārtop emotikonu lietošanā, turklāt nereti elektroniskās sarakstes biedram - mūsu partnerim pat netiek pievērsta nedalīta mūsu uzmanība, jo sarakstes laikā aktīvi pārlūkojam pārējos jaunumus, ko piedāvā sociālais tīkls.

Tāpat sociālie tīkli mudina mūs pēc iespējas vairāk izcelt savu personību, būt vairāk pamanāmiem, dalīties ar interesantāku saturu, lepoties ar ekskluzīvāku dzīvesveidu utt. Rezultātā lielāka uzmanība tiek pievērsta mūsu ego, nevis komunikācijas partnera iepazīšanai un viņa ikdienas izzināšanai. Šis novērojums, kā apgalvo psihologi, gan ir vairāk raksturīgs attiecībām to pirmo mēnešu fāzē - nopietnākas saistības savukārt piemeklē iepriekš minētā emociju mazināšanās un savstarpējā distancēšanās.

Jāpiebilst, ka, pierodot izteikties internetā, tiek mazinātas mūsu reālās komunikācijas prasmes. Tā rezultātā sarunas ar partneri var kļūt ne tikai virspusējākas, bet arī mazināties spēja mierīgā ceļā atrisināt radušos konfliktus. Tā vietā tiek pielietota klusēšana, izvairīšanās vai nekonstruktīva emociju izlādēšana, rezumē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!