Foto: LETA

Kas attiecībās cieš visvairāk? Vai cilvēkam ir jāmainās? Kas ir viens no būtiskākajiem faktoriem laulībā? Atbildes interviju ciklā "100 personības līdz Latvijas simtgadei" sniedz mācītājs Juris Rubenis, kurš pavisam nesen izdevis grāmatu "Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss".

Juris Rubenis stāsta, ka visas attiecības ir īsts izaicinājums, un tās ir izaicinājums arī mūsu dabiskajam egocentrismam. "Patiesas attiecības paredz arī tādu sāpīgumu. Vienkārši runājot, varētu sacīt tā, izvēlies, kam sāpes, – tavam egoismam vai mīlestībai. Dažreiz mēs sakām: "Lai sāp mīlestībai – ka tik man egoisms necieš." Bet vienam sāpēs," noteic Rubenis.

"Visi cilvēki, kuriem ir attiecību pieredze, zinās, ja tu vēlies attiecības saglabāt, tev ir jābūt gatavam mainīties. Bet mainīties nav viegli," tā mācītājs, skaidrojot, ka šādās situācijās mainīties vajadzētu abiem. "Cilvēkiem nav jālasa pārgudras grāmatas, bet intuitīvi mēs to sajūtam, ka tas ir galvenais, kas mums jāizdara. Viss ir kārtībā, ja mēs saprotam – mums ir jāmainās. Un tā mainīšanās saistās ar to, ka ne tikai es te nāku un izklāstu, kā es redzu savu dzīvi, un jūs te visi pārējie klausāties, bet, ka mēs mācāmies cits citu sajust un dzirdēt."

Rubenis skaidro, ka ir vairākas lietas, kam laulībā jāpievērš uzmanība, tomēr viena no būtiskākajām – nodošanās otram cilvēkam un rezerves plāna neveidošana. "Mēs laulībā viens otram signalizējam, ka tu neesi mana gadījuma epizode, no kuras es kādā brīdī ar koferīšiem aiziešu un teikšu: "Nekas nebija". Bet, ka tu vari rēķināties ar mani, un man nav aiz muguras neviena tiltiņa un durtiņas atstātas. Es domāju, laulība ir situācija, kur divi cilvēki saka: "Tu vari ar mani rēķināties pilnībā." Tas nedod vēl garantijas, ka tur izdosies viss, kā mēs gribam, bet mēs dodam to maksimālo signālu. Un, es domāju, daudzi cilvēki atsakās no laulības tāpēc, ka tur diemžēl apakšā ir sajūta, ka tur vēl tomēr kādas durtiņas vajag atstāt. Un tas nav labi." Rubenis piebilst, ka "attiecības kļūst slimas", ja kāds no partneriem patur prātā iespēju un vietu sirdī kādam citam, kas vēl tikai, iespējams, var nākt. "Otrs partneris to jūt."

Lielo interviju skaties "100 personības līdz Latvijas simtgadei" 360TV kanālā, ceturtdien, 6. oktobrī plkst. 22.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!