Foto: stock.xchng
Ilgstoša laulība, īpaši, ja tā bijusi agra, sievietēm ir kā nevainības atjaunošana. Šī vārda emocionālajā nozīmē, "Kluber" ("Клубер") savās pārdomās dalās psiholoģe un blogere Jūlija Rubļova.

Tu aizmirsti, kā flirtēt, kā uzsākt romānus, kā skatīties uz citiem vīriešiem.

No šī drošā stāvokļa nāksies iziet prērijā un riņķot starp mežonīgiem mustangiem – apmēram tā iztēlojos nepieciešamību kaut ko darīt ar savu personīgo dzīvi.

Tu tik sen piederi vienam vīrietim, ka nav iespējams iztēloties viņa vietā kādu citu. Tikai viņa rokas ir bijušas tava ķermeņa noslēpumainākajos stūrīšos, tikai viņa elpošanu tu esi dzirdējusi naktīs, tikai ar viņu jums bija slepena mīlnieku valoda paša intīmākā apzīmēšanai. Tu raudi, jo tagad tā visa nav, un nodrebi no riebuma, iedomājoties citus vīriešus.

Foto: Shutterstock

Stop! Tagad pēc kārtas:

Pirmkārt, nedrīkst sevi varot. Lai vai cik tev nebūtu gadu, tu vari pamanīt, ka tev apkārt nav maz vīriešu, kas būtu gatavi tevi iz… Nav maz arī tādu, kas jau sen ir gatavi ar tevi nodarboties ar seksu.

Ir ļoti grūti noformulēt, taču tev ne sekss tagad ir vajadzīgs. Tev ir vajadzīgs siltums un tuvība. Un pat, ja tu atklāsi, ka blakus ir tas, kurš tevi jau sen mīl – nu, kaut kāds vecs pielūdzējs – tas vienalga būs ne tas un ne tā. Ja tu ar viņu nodarbosies ar seksu, tev galvā būs tikai šī doma. "Viss ir ne tā, draugi". Labāk aizej ar viņu uz kino, bet nemeties gultā uzreiz pēc šķiršanās.

Es eksperimentēju. Vienkārši, lai saprastu, ka es vēl varu nodarboties ar seksu un ka es esmu parasta, normāla sieviete, kas ir spējīga izraisīt iekāri. Eksperimenta rezultāti mani apmierināja – jā, es esmu spējīga uzreiz izsaukt vēlēšanos. Tas ir ļoti svarīgi atraidītai sievietei, un absolūti nesvarīgi – mīlošai. No vīriešiem es bēgu vaidēdama – man ir jābaro zivis, un es nekad neesmu palikusi pa nakti. Lieta nebija seksā, bet tajā, ka tie bija ne tie vīrieši. Katrā ziņā – ne mans vīrs.

Galu galā es metu mieru eksperimentiem. Es jums ar pilnu atbildību saku, ka bez tiem var arī iztikt. Labāk atgūties nesteidzoties. Nekas nemainīsies.

Jo galu galā parādīsies vīrietis, ar kuru tev gribēsies likties gultā. Iespējams, tev nenonesīs jumtu no seksualitātes, bet ar viņu tu jutīsies drošībā. Meklē tādu. Viņš spēs tevi atjaunot. Viņš pret tevi saudzīgi izturēsies. Vai tas būs vienreiz vai vairākas – nav svarīgi. Uzmanīgi: neiekļūsti nākamajās lamatās un nesajauc pateicību ar iemīlēšanos.

Un tagad uzmanību. Ja tu pēc šķiršanās esi noskaņojusies uz seksu ar citu vīrieti, tad uzreiz iegaumēsim dažus noteikumus. Dzelžainus:

Citam vīrietim ir jābūt brīvam. Viņš nedrīkst būt precējies, citādi tu atkal saskarsies ar nāvējošo tēmu "cita sieviete".

Citam vīrietim ar kaut ko ir jābūt pārākam par tavu vīru. Kaut vai ar automašīnas marku vai augumu – kaut kam ir jābūt labākam.

Citam vīrietim ir aktīvi un redzami ar tevi jānodarbojas. Jāaicina, jāpalīdz, jāved uz kino un jādodas pastaigās.

Sekss ar citu vīrieti nedrīkst tevī izraisīt sliktu dūšu vai asaras.

Citam vīrietim nav jāzina tava skumjā pagātne, bet labāk būs, ja viņš pret tevi izturēsies saudzīgi.

Labāk būs, ja viņš turēsies pēc iespējams tālāk no jūsu kopīgā paziņu loka.

Citam vīrietim agri vai vēlu ir jāparādās tavā dzīvē. Esi atvērta, bet ne pārsteidzīga.

Visi izsargāšanās līdzekļi ir obligāti.

Man veicās. Es ne reizi nesaskāros ar maitas putniem, kas ir tendēti domāt, ka ir satikuši sievieti, kas ir gatava uz visu. Taču varēja arī nepaveikties – esmu dzirdējusi tādus stāstus. Lūdzu, saudzē sevi! Nestājies sakaros ar svešiniekiem. Nekādā gadījumā nedzer. Nemeklē piedzīvojumus uz savu galvu. Es uzstāju uz to, ka vairums sieviešu pēc šķiršanās zaudē ožu uz briesmām, kas raksturīgas "mežonīgākām" sievietēm. Ilgstoša laulība mazina instinktus. Mēs esam pieradušas uzticēties. Mēs esam pieradušas – vienkārši pieradušas, bet apkārt viss ir savainojošs un neierasts.

Ideāls variants pirmajai pēclaulības "nevainības zaudēšanai" – kāds ļoti tāls paziņa. Paziņu paziņa. Es uzreiz, vienkārši no dusmām, pavedināju sava bērna ārstu. Sekss ar viņu bija aizraujošs, neieslīgstot detaļās. Man viss likās mežonīgs un svešs, un es reiz aizlaidos un neatgriezos.

Vēlreiz atgādinu, ka es stāstu tikai savu pieredzi. Tā nav skola – es vienkārši dalos. Ja tu izlemsi sēdēt un glabāt uzticību savam vīram – es tevi ļoti labi saprotu. Es izlēmu iet un uzkrāt pieredzi. Pieredze bija ne tā ka šķebinoša, bet es vienkārši nebiju tam gatava.

Vēlāk, pusgadu pēc šķiršanās un neveiksmīgiem eksperimentiem, man bija brauciens uz jūru ar mūsu attālu kopīgu paziņu. Līdz tam brīdim, kamēr mēs neiegājām viesnīcas numuriņā, es cerēju, ka numuri ir divi. Tas bija viens – un grezns.

Tas kā reiz bija ideāls variants. Viss ar viņa vīrišķo pievilcību, attieksmi pret mani, drošību un rūpēm, bija kārtībā. Mulsi atzīšos, ka es pirmoreiz tonakt neiedomājos par vīru. Tikai pa dienu. Mēs ar manu pavadoni abi bijām cietuši no saviem partneriem. Un abi par to zinājām. Mums nebija nekādu ilūziju. Mēs silti viens pret otru izturējāmies. Es tevi neapmānīju, stāstot, ka brauciens bija pirmām kārtām tikai draudzīgs. Vairāk mēs netikāmies, par to neatcerējāmies, un pēc atgriešanās mums abiem viss kaut kā sakārtojās.

Ja es tev dotu padomu, teiktu tā – meitenes, neielaižaties visos sakaros, bet arī neesiet uzticīgas tam, kas jūs tik nežēlīgi ir krāpis. Neatkarīgi no tā, vai tu gaidi savu vīru atgriežamies, vai apstākļi tevi ir visam uzlikuši krustu – neaizveries pilnībā visiem vīriešiem. Bet tikai, kad būsi pilnībā tam gatava. Dod sev laiku. Izjūti savas robežas. Iespējams, flirts pie kafijas tases – tas ir tas, kas pirmajā pusgadā būs pietiekami. Vēlreiz atkārtoju, ka sievietes organisms ir uzbūvēts tā, ka, jo mazāk seksa, jo mierīgāk sieviete pārdzīvo atturēšanos. Nekrīti panikā, neliecies gultā ar pirmo pretimnācēju, taču nelaid garām iespēju smelties pieredzi, ja jūti sevī spēku. Esi gatava, ka eksperimenti var izrādīties emocionāli traumējoši – šajā gadījumā dod sev atelpu.

Laikam ir lieki teikt, ka nevajag likties gultā atriebības dēļ. Tas ir pats dumjākais, kas ar tevi šajā etapā var notikt. Pēc tam tu raudāsi un spļaudīsies, ievainojot pirmām kārtām pašai sevi. Gultā vari likties no vēlēšanās uzzināt, kāda tu esi gultā ar citu vīrieti, no vēlmes pēc siltuma un tuvības (ar to uzmanīgi, jo tu tik un tā neiegūsi to, kas tev bija ar vīru), un, pats skaistākais – no iekāres, taču cietušai sievietei, kā likums, ir ne līdz iekārei.

Foto: Shutterstock
Tagad par izturēšanās politiku pret bijušo vīru

Nevajag viņam stāstīt par citu vīrieti. Īpaši tādā garā – mīļais (elsojot), tu mani pameti, man nācās tevi piekrāpt.

Vīrietim tas ir pārāk sarežģīti. Turklāt viņš saprot, ka tu viņam atkal centies likt justies vainīgam. Nevajag.

Taču nedrīkst arī ļaut saprast, ka tu kā tāda nepieprasīta tante esi derīga tikai tam, lai pēc viņa aiziešanas uz sliekšņa lietu asaras.

Tāpēc es ļoti iesaku tik tiešām aizpildīt savus vakarus un brīvdienas. Un pat, ja jūs ar draudzeni sēžat kinoteātrī, labāk izvairīgi pateikt – biju ar draugiem, tu viņus nepazīsti.

Starp citu, tā ir lieliska atruna arī tam, lai izliktos, ka tev ir cits vīrietis, un tam, lai izliktos, ka tev viņa nav.

Esi gatava nopratināšanai, taču neatzīsties. Tavs uzdevums – likt viņam saprast, ka tu esi izgājusi no savas laulību siltumnīcas un viss. Uz kurieni – nav viņa darīšana.

Atlidojot naktī no šī brauciena, es sastapu savu vīru pie savām parādes durvīm. Nemelošu – bez ziediem, bet ar jūras produktu iepakojumu, ko es dievinu. Viņš padevīgi uzklausīja, ka "lieliski aizbraucu", uzvārīja man tos astoņkājus un mierīgi devās gulēt uz laulības gultu.

Nākamos divus mēnešus viņš iezīmēja teritoriju visos iespējamos veidos. Mēs aizbraucām uz vietējo kūrortu, tad uz dienvidiem, un par šiem viņa centieniem zināja visi viņa draugi, tuvāki un tālāki paziņas.

Es to nakti aprakstīju dienasgrāmatā, ka "ja es būtu kuce un maita, vispār viņam neko nebūtu stāstījusi", lai gan pēc mana starojošā izskata tāpat viss bija skaidrs.

Lūk, ja es būtu kuce un maita, tāda, kāda es varu būt šobrīd, es teiktu sev tā – Jūlija, neko nevajag stāstīt vīriešiem par citiem vīriešiem. Pietiek tikai klusēt un ķiķināt. Viņi paši visu izdomās. Un to, kas ir. Un to, kā nav. Fantāzija viņiem ir diezgan vētraina. Īpašnieka instinkts zied krāšņiem ziediem. Viņi ir ļoti dzīvīgi, daudz vairāk nekā mēs, vēlreiz atgādināšu, ka viņiem ir konkurence un hierarhija. Tāpēc es tev garantēju, ka tavs pie citas sievietes aizgājušais vīrs katram gadījumam atskatās pār plecu – vai kāds nav ieņēmis viņa vietu vismaz vietu viņa zobu birstes glāzītē. Vai durvis ir vaļā?

Meitenes, mīļās, es patiesībā esmu uzticama un laba, un ļoti ilgi šī vieta glāzītē bija. Tad man bija seši gadi un trīs romāni mazāk nekā tagad. Tagad es esmu iemācījusies aizvērt šīs durvis ļoti ātri, nebaidoties ievērt olas. Un durvis ir no metāla, kuras es aizveru ar izlēmīgu roku. Gaidīšanas gadi – tas ir sliktākais, kas ar mums var notikt, jo mūsu skaistums ar vecumu vīst, bet dvēsele izžūst. Pats svarīgākais – toreiz es nesapratu, kā gan es viņu pārtraukšu mīlēt, un pēc tam nesapratu – kā tā – cits vīrietis…

Citi vīrieši – brīnišķīgi, labi, no kuriem jumts brauc prom un temperatūra paceļas, kas tevi neapvainos, gribēs nekavējoties precēties, ar izpratni un uzmanību izturēsies pret tavu grauzēju un tavu darbu – un galu galā, vīriešus, kurus tu varēsi dievināt un mirt no viņiem gultā – tādi ir. Saku tev to ar odesietes akcentu un ļoti pārliecinoši. Ar viņiem ir pilna pasaule. Viņi nav precējušies. Viņi ir skaisti. Viņi tevis dēļ ir gatavi uz visu.

Kādā brīdī es drosmīgi gāju šo ceļu. Dārgās sievietes, kas esat izvēlējušās vientulību izjukušas laulības vietā, man draudēja, ka ceļā uzglūnēs briesmas: nav naudas un nav vīrieša. Teica, ka nāksies smagi un daudz strādāt, bet visi vīrieši ir vai nu nodzērušies, vai precēti.

Man nācās strādāt smagi un daudz, bet iemīļotajā darbā, un tas man sagādā prieku jau sesto gadu, bet nodzērušos vai precētus vīriešus man tā arī nav nācies sastapt. Un nekādu deficītu es arī neesmu novērojusi: pasaulē ir daudz brīnišķīgu brīvu vīriešu.

Redziet, man ir izdevusies himna citiem vīriešiem. Citiem vīriešiem – kā klasei. Neticiet drūmām lēdijām, kas sludina badu un sērgu šajā apgabalā, atsaucoties uz statistiku. Visi ierobežojumi ir mūsu galvās.

Un kā tikai mana izrāvās elpa no brīvības, kā tikai es ieraudzīju mirdzošas prērijas ar veseliem bariem savvaļas mustangu, tā uzreiz mana dzīve pagriezās un mans bijušais vīrs pie manis atgriezās.

Es neko nevaru pateikt par īpašuma dalīšanu vai viņa precībām ar citu – tikai tāpēc, ka man tā visa nebija, un nav šādas pieredzes.

Es neko nevaru pateikt par karu ar radiniekiem vai konkurentēm – tāpēc, ka viņa radinieki vēl joprojām mani mīl, un uzreiz nostājās manā pusē. Konkurentes ar tā arī neesmu redzējusi.

Es jums vienkārši gribu pateikt – ne no kā nebaidieties. Pat, ja tev ir 56 gadi, tev priekšā ir lieliska iespēja beidzot apskatīt Parīzi mīļoto draudzeņu kompānijā un apprecēties 60 gados, atstājot visus ar garu degunu.

Tātad, rezumē un vēl dažas rekomendācijas

Dod sev laiku.

Nekrīti panikā, ka esi zaudējusi pievilcību, vai paliksi viena.

Esi uzmanīga iepazīstoties.

Pieņem citu vīriešu piedāvājumu iedzert kafiju vai aiziet uz kino. Nenīksti mājās. Vienmēr paziņo bērniem vai mammai, kur un ar ko esi aizgājusi.

Neliecies gultā atriebības dēļ. Tev vienkārši šobrīd ir morālas tiesības nodarboties ar seksu ar citiem – un tikai tāpēc, ka tev to sagribējās.

Nestāsti bijušajam vīram visu.

Un arī nepārliecini viņu, ka tu vēl joprojām esi viņam uzticīga.

Izvēloties partneri, centies, lai viņš atbilstu vismaz vienam vai diviem augstākminētajiem noteikumiem, bet pirmajam – dzelžaini.

Izsargājies pati. Cits vīrietis par tevi neatbildēs tā kā vīrs.

Neiemīlies viņā un nelolo cerības.

Flirtē, pat, ja tev liksies, ka dari to neveikli. Vajadzēs no jauna mācīties!

Esi kopta.

Izvairies no panikas cēlājiem, kas ir gatavi tevi pārliecināt, ka pēc statistikas uz desmit meitenēm… Dzen viņus prom!

Lasi daudz reālus stāstus ar laimīgām beigām.

Un vēlreiz – nesteidzies ar citu vīrieti. Man vajadzēja pusgadu, lai es gultā un pie brokastu galda neatcerētos par vīru. Es nezinu, cik laika vajadzēs tev – jebkurā gadījumā šāds laiks tev ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!