Foto: stock.xchng
Vairums cilvēku ir pārāk kautrīgi, lai savam ārstam jautātu, cik droša ir mīlēšanās pēc sirdslēkmes piedzīvošanas. Tomēr speciālisti pievērš arvien lielāku uzmanību šim delikātajam jautājumam, tā atvieglojot pacientu atveseļošanos, vēstī "Daily Mail".

Lai informētu pacientus, tiek izstrādātas īpašas vadlīnijas, ko ievērot atveseļošanās periodā. Tajās aplūkoti arī tādi jautājumi kā piemērotāko mīlēšanās pozu izvēle, kā arī fizisko aktivitāšu veidi un intensitāte, kas pacientu veselībai nav bīstama.

Līdz šim mediķi snieguši vien padomu ar mīlas priekiem nogaidīt, lai neradītu labvēlīgus apstākļus veselības problēmu saasināšanās iespējai, tomēr pacienti arvien biežāk vēlas noskaidrot krietni komplicētākus jautājumus.

"Cilvēki ir kautrīgi un bieži vien baidās, ka mīlēšanās radīs jaunu sirds lēkmi, tomēr šis temats sarunā ar ārstu parasti netiek aplūkots mulsuma un neērtības sajūtas dēļ, radot virkni neskaidrību.

Būtiski, ka arī mediķi jūtas neērti, runājot par tik intīmām tēmām, tomēr šai sakarā jāatceras, ka ārsti ir atbildīgi par it visu, kas skar pacientu veselību, un sekss jāuztver kā fiziska nodarbe," teic nozares speciālisti.

Šai sakarā, informējot sirds slimību pacientus, tiek papildināta līdz šim pieejamā informācija, uzsverot, ka pēc sirds lēkmes pacientam būtu nepieciešami īpaši izglītojoši semināri, kas skar seksuālās dzīves aktivitātes.

Nozares speciālisti uzskata, ka pacienti, kas necieš no slimības komplikācijām, nejūt sāpes krūšu kurvī un spēj brīvi pārvietoties, ar mīlēšanos drīkst nodarboties jau nedēļu pēc ārstēšanās kursa beigām, savukārt cilvēkiem, kuru sirds veselību skar nopietnākas problēmas, būtu jānogaida sešas līdz astoņas nedēļas.

Tāpat gatavību seksam var noteikt, izejot slodzes testu, kurā tiek noteikta cilvēka izturība un sirds darbības specifika.

Kā ieteicamāko mediķi uzskata pakāpenisku sagatavošanos seksam, vispirms nododoties skūpstu, tad glāstu un, visbeidzot, paša dzimumakta procesam. Tāpat vēlams atteikties no ekstrēmām pozām un augstas intensitātes mīlas priekiem.

Tiesa, pacientu skaits, kas sirdslēkmi piedzīvo seksa laikā, ir minimāls, un speciālisti uzskata, ka nodarbošanās ar mīlas priekiem cilvēkiem ar sirds mazspēju problēmas visdrīzāk neradīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!