"Viņi apprecējās un dzīvoja ilgi un laimīgi." uz tik cerīgas nots beidzas ne viena vien pasaka. Bet, kad lielais sapnis par neaizmirstamām kāzām ir izsapņots, bieži vien,uzsākot kopīgo ceļu pa šķietami rožaino laulības taciņu, gadās sāpīgi uzkāpt arī dažam labam ērkšķim. Konflikti ar sievasmāti, kapusvētki Latgalē un cīņa par miskastes iznešanu ir tikai dažas no grūtībām, ar ko nākas saskarties laulības laikā, tādēļ, sadarbībā ar kāzu žurnālu un portālu "Precos", pacentāmies izzināt precētu pāru pieredzi, lai apkopotu velna duci noderīgu padomu, kas ļaus jums vieglāk pārdzīvot ne tikai pirmo laulības gadu, bet lieti noderēs arī turpmāk.

Vienojieties par jūsu ģimenes prioritātēm un atklāti izrunājiet jautājumus, kas attiecas uz ģimenes budžetu, bērniem, intīmo dzīvi, karjeru, veselības problēmām, attieksmi pret reliģiju utt. Bet, galvenais, tieciet skaidrībā (vēlams, rakstiskā formā) par to, kurš un cik reizes nedēļā būs atbildīgs par miskastes iznešanu, jo statistika ir nežēlīga – izrādās, nesaskaņas šinī šķietami nenozīmīgajā jautājumā agri vai vēlu var novest līdz kraham pat visideālāko laulību.

Respektē to, ka katram ir sava dzīves pieredze, tādēļ nebrīnies, ja daudzos jautājumos jūsu viedoklis būs krasi atšķirīgs. Tā vietā, lai pastāvētu par savu taisnību, labāk būs, ja bez ierunām pieņemsi faktu, ka turpmākajos kopdzīves gados, neatkarīgi no nokrišņu daudzuma vai citiem forsmažora apstākļiem, katrā augusta otrajā svētdienā tā vietā, lai dotos uz pludmali vai elektroniskās mūzikas festivālu, jūs roku rokā laiposiet starp granīta pieminekļiem un mākslīgo puķu ikebanām dzīvesbiedra dzimtā pagasta kapusvētkos.

Konflikti ir neizbēgami! Mācies strīdēties, neaizskarot otra cilvēka jūtas un ņem vērā pieredzējušu pāru zelta padomu: nekad neielaist strīdus laulības gultā un doties uz guļamistabu tikai tad, kad konflikts ir atrisināts.

Pirms nosodi, pārmet vai kaunini savu otru pusīti, nosaucot par stulbuma kalngalu, mērkaķi, kretīnu savā vecumā u.tml., aizskaiti līdz desmit un apdomā, vai tas tiešām ir pelnīti, jo strīda karstumā sarunātas muļķības atpakaļ vairs nepaņemsi. Izvairieties no ģimenes konfliktu risināšanas sabiedriskās vietās, – ne labākajiem draugiem, ne kaimiņiem nav jābūt informētiem par jūsu kredīta atmaksas nosacījumiem vai faktu, ka vakardienas eksperiments, mēģinot atkārtot "Kamasutras" 23.pozu, bija totāli stulba ideja.

Laulības pirmajā gadā ļaujiet viens otram adaptēties, aprast ar dzīvesbiedra ieradumiem un mazajām dīvainībām, nemetoties sparīgi aizrādīt par katru sīkumu un pārveidot otru pēc saviem ieskatiem. Uztver ar sapratni mīļotā cilvēka ieradumu ik vakaru noskatīties kārtējo "Ugunsgrēka" sēriju vai vēlmi pārkārtot guļamistabu pēc fen-šui principiem, pat ja tas nozīmē, ka tev nāksies meklēt citu mājvietu savai gadiem ilgi vāktajai gotisko leļļu kolekcijai.

Neklusē! Dalies ar mīļoto savās domās, jūtās un pārdzīvojumos. Ja vien tavai otrai pusītei nepiemīt ekstrasensoras dotības, nevajag cerēt, ka tāpat kļūs skaidrs, – tev darbā bijusi draņķīga diena vai vēlies, lai tev pamasē pēdas.

Mīlestības nekad nevar būt par daudz. Ļaujies spontānām jūtu izpausmēm un izsaki komplimentus – jo biežāk, jo labāk.

Neļauj vīratēvam, sievasmātei vai trešās pakāpes māsīcai padarīt jūsu kopdzīvi par elli. Ieturi pieklājīgu distanci, bet, pat ja kāds no jaunajiem radiniekiem tev nešķiet simpātisks, paturi savas domas pie sevis un izturies ar cieņu pret sava laulātā ģimeni, pieņemot faktu, ka tagad arī tu esi daļa no tās, – gluži tāpat kā kaitinošais opītis, kurš katros svētkos pēc otrās glāzītes sāk bārstīt divdomīgus jokus, pie reizes cenšoties iekniebt tev sēžamvietā un garlaicīgais ar auto uzbūvi apsēstais brālēns.

Esiet gatavi neparedzētiem sarežģījumiem, kad nāksies pildīt solījuma "būt kopā priekos un bēdās" otro daļu: tuva radinieka zaudējums, slimība, atlaišana no darba utt. Lai tie nekļūst par brīžiem, kad sašķobās pat visstiprākās laulības pamati. Grūtību kopīga pārvarēšana ir viens no stipras laulības stūrakmeņiem.

Atrodiet kopīgus hobijus un atliciniet tiem pietiekoši daudz laika. Atcerieties, ka laimīga laulība ir jūsu abu kopdarbs un lielā mērā ir atkarīga tieši no kopā pavadītā laika kvalitātes. Tā vietā, lai pēc darba bezmērķīgi bakstītu savu viedtālruņu ekrānus, labāk ieplānojiet kopīgu teātra apmeklējumu, spēļu vakaru ar draugiem vai romantisku pastaigu.

Ieklausies! Tev nāksies apgūt jaunu, īpaši augstas sarežģītības pakāpes svešvalodu, jo bieži vien tas, ko mīļotais cilvēks patiesībā vēlas tev teikt, ir sadzirdams tikai zemtekstā un ar sirdi.

Tā vietā, lai katru mēnesi atkal un atkal neizpratnē raustītu plecus nespējot saprast, kāpēc mīļā sieviņa pēkšņi pārvērtusies par šņācošu čūsku vai allaž gādīgais vīrs bez redzama iemesla rūc kā aizkaitināts vilkacis, ieviesiet īpašu kalendāru, kur līdztekus valsts svētkiem atzīmējiet visas jūsu ģimenes svinamās dienas (kāzu jubileju un iepazīšanās dienu ieteicams iezīmēt tā, lai tās pat ar neapbruņotu aci būtu pamanāmas jau pa krietnu gabalu). Ņemot vērā, ka ir indivīdi, kurus īpaši ietekmē tādi faktori kā mēness fāzes, PMS sindroms vai rēķinu apmaksa algas dienā, nenāks par ļaunu, ja savu kalendāru papildināsiet arī ar šāda veida atzīmēm.

Mācieties piedot, ilgi neturiet ļaunu prātu un atcerieties, ka smaids, ciešs apskāviens un kaislīgs skūpsts bieži vien ir labākais veids, kā atrisināt teju jebkuru laulības dzīves sarežģījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!