Foto: Shutterstock

Ja esi attiecībās, kurās atšķiras tava un partnera libido, mīļotajam cilvēkam par intīmu tuvību izrādot mazāku interesi un nepieciešamību pēc tās jūtot retāk, atbildība par radušos situāciju tev nebūt nav jāuzveļ vien partnera pleciem. Par seksuālās dzīves kvalitāti vienlīdz atbildīgi esat jūs abi, tāpēc, tā vietā, lai slīgtu arvien lielākā neapmierinātībā un gaidītu izmaiņas mīļotā cilvēka rīcībā, iepazīsties ar sertificētas psihoterapeites Benitas Griškevičas, kā arī Mišelas Veineres – Deivisas, starptautisku atzinību guvušas attiecību terapeites, laulības konsultantes un grāmatu "The Sex-Starved Marriage", "The Divorce Remedy", "Change Your Life and Everyone In It" un citu bestselleru autores ieteikumiem, kā intīmajā dzīvē panākt harmoniju un atrisināt iespējamās nesaskaņas!

Spēja distancēties no problēmas

Atšķirīgs libido līmenis un intīmās dzīves vēlmes ir samērā bieži sastopama parādība pāru vidū. Šai sakarā ir vitāli svarīgi atcerēties, ka, mīļotajam cilvēkam noraidot piedāvājumu mīlēties, atteikums tiek sniegts nevis partnerim, bet gan procesam, turklāt šīs rīcības iemesli var būt dažādi. Zemāks libido līmenis var rasties fizioloģisku cēloņu dēļ, kā arī to ierosina iespējamas veselības problēmas vai arī psiholoģiski faktori – neveiksmes profesionālajā dzīvē, sarežģījumi attiecībās ar līdzcilvēkiem, neapmierinātība ar sevi utt. Šai sakarā partnerim, kurš saņēmis atraidījumu, tas nav jāuztver personiski un jāspēj distancēties no problēmas, lai to uzlūkotu objektīvi un spētu rast vajadzīgo risinājumu.

Protams, tas šķitīs sarežģīti un, iespējams, pat aizvainojoši, taču šādā situācijā ir vitāli svarīgi izrādīt empātijas spējas un noskaidrot, kāds tieši ir partnera izturēšanās cēlonis. Ja attiecību pārējās jomās valdīs harmonija, nesaskaņas par intīmās dzīves kvalitāti nomāks arī partneri, kurš paudis atteikumu mīlēties, šim cilvēkam arī gluži dabiski vēloties rast problēmas risinājumu.

"Ja līdz šim ar partneri nav runāts par faktu, ka vienam no attiecību dalībniekiem ikdienā trūkst seksa, tad padoms ir viens - sāciet runāt. Ja ir piefiksēts brīdis, kad attiecībās ir iestājies atsalums, bet neko nenojaušat par tā iemesliem, tad ir vērts to pārrunāt. Un, ja ir grūti risināt sarunas par tuvību, runājiet arī par to, kā tas nākas, ka ir grūti!" iesaka Griškeviča.

Ieteikums vīriešiem – izvērtējiet draudzības klātbūtni jūsu attiecībās ar sievieti

Ja zemāks libido līmenis un mazāka vēlme pēc seksa attiecībās ir sievietei, viņas partnerim ieteicams izvērtēt to, cik draudzīgas ir pāra attiecības. Šai sakarā jāpievērš uzmanība tam, vai pāra starpā valda emocionāla tuvība un cieša savstarpējā saikne, kas ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē sievietes libido. Lai situāciju uzlabotu, ja patiešām ir piefiksēta ne tikai fiziska, bet arī emocionāla attālināšanās, situāciju uzlabos uzmanība un rūpes ikdienā – sievietei jūtoties novērtētai, mīlētai un lolotai, likumsakarīgi vairosies arī viņas vēlme pēc fiziskas tuvības.

Tāpat liela loma ir arī pieskārieniem, kas pauž nevis iekāri, bet maigumu un pieķeršanos -apskāvieni un glāsti stiprinās jūsu attiecības un vairos savstarpējo sapratni.

Jāpiebilst, ka minētie ieteikumi attiecas arī uz sievietēm, kuru partneri zaudējuši interesi par kvalitatīvu mīlēšanos. Šādā situācijā kritizēšanas un pārmetumu vietā izrādi gādību un maigumu pret vīrieti, darot partnerim zināmu, ka esi gatava viņu atbalstīt un uzklausīt. Visbiežāk tieši psiholoģiskā spriedze ir cēlonis vīriešu libido kritumam.

"Situācija neuzlabosies, ja koncentrēsities nevis uz to, ko vēlaties uzzināt, bet uz to, ko nevēlaties dzirdēt. Ja vēlaties tuvību, bet mīļotais cilvēks to liedz un atrunājas ar nogurumu, nevis runā pēc būtības par savām grūtībām nodarboties ar seksu, tad ir jārod veids, kā sarunu tomēr ievirzīt pareizajā gultnē. Vīriešiem noteikti ir jānoskaidro, kā jūtas partnere, lai tālāk domātu par to, ko darīt, lai samazinātu iespējamo slodzi un meklētu risinājumu neapmierinošajām seksuālajām attiecībām," uzsver Griškeviča.

Dažādības spēks

Lai rastu jēgpilnu situācijas risinājumu, tā vietā, lai izrādītu ierastos centienus uzsākt intīmu tuvību un saņemtu jau iepriekš paredzamo noraidījumu, vērts izmēģināt citu pieeju.

Pirmkārt, kādu laiku ieturi distanci un nemudini partneri uz mīlēšanos, tai pat laikā nedarot skaidri zināmu informāciju, ka kādu laika periodu iniciatīvu mīlēties neizrādīsi. Nereti cilvēkiem ar zemāku libido līmeni vienkārši ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai "atjaunotu baterijas". Protams, šai situācijā arī ir jāizvērtē, cik daudz laika dot mīļotajam cilvēkam, lai tas neradītu diskomfortu attiecību dalībniekam ar augstāku libido.

Periodā bez intīmas tuvības ieteicams koncentrēties uz savas personības pilnveidošanu, jaunu iespaidu gūšanu un citiem aspektiem attiecībās, stiprinot savstarpējo emocionālo saikni. Šai situācijā noteikti vajadzētu atbrīvoties no ierastā lomu sadalījuma, kurā viens no attiecību dalībniekiem seksu pieprasa, kamēr otrs nemitīgi atsaka, pamazām izjūtot bailes un spriedzi no domām vien par nākamās reizes tuvošanos.

Koncentrēšanās uz to, kas izdodas

Ikvienās attiecībās ir bijis periods, kad intīmā dzīve ir bijusi pašā tās plaukumā. Atsauc šo laiku atmiņā un izvērtē, kas agrāk bijis citādi nekā dotajā brīdī. Iespējams, jūs vairāk laika pavadījāt kopā. Iespējams, vairāk sarunājāties. Atkārtojiet agrākos rīcības modeļus, tā atgūstot zudušo kaisles dzirksteli jūsu starpā!

Mīļotā cilvēka novērtēšana un cienīšana

Ja ir izdevies uzsākt sarunu par to, kādi tieši ir viena attiecību dalībnieka iemesli regulārajiem intīmas tuvības noraidījumiem, tie ir jāpiefiksē un jāizvērtē, lai vēlāk attiecīgi rīkotos. Piemēram, ja vīrietis ir atklājis, ka labprātāk mīlējas no rītiem, nevis darba dienu vakaros, šis apgalvojums jāuztver kā kompromisa piedāvājums, nevis kārtējais attaisnojums. Pēc tam attiecību dalībniekiem ir iespēja pielāgot savu intīmās dzīves ikdienu abu vēlmēm, tā rodot risinājumu problēmai un uzlabojot attiecību kvalitāti kopumā.

Ja risinājumu nav, izvēlieties godīgumu

"Problēmas risinājuma atrašana, gluži kā orgasms seksā, nevar pastāvēt kā rezultāts bez procesa. Ir neiespējami ieteikt kādam īstos vārdus sarunai ar partneri, tāpēc ka tādu vienkārši nav. Ir tikai process, kurā abi var mācīties viens otru un paši sevi saprast, lolot un cienīt. Nevis cīnīties, bet apvienoties kopīgam problēmas risinājumam.

Tieši tāpat kā psihoterapijas procesā, arī divu mīlnieku tuvībā var cerēt, ka abpusēju pūļu rezultātā mazinās trauksme un pretenzijas, pieaug paļāvība un notiek pārmaiņas. Vārdi ir tikai forma, kas atrod sevi, kad saturs ir nobriedis un gatavs izpausties savā vienīgajā unikālajā, spontānajā veidā.
Lai izkustinātu vezumu, krietni jāpiepūlas, bet ir daudz vieglāk, kad tas jau uzņēmis gaitu," komentē Griškeviča.

Šai sakarā, kā arī, rezumējot iepriekš minēto, attiecību dalībniekiem ērā, ka rast risinājumu problēmai ir vitāli svarīgi, ja ir vēlme uzlabot attiecības, kā arī tās saglabāt. Pirms nopietnu lēmumu pieņemšanas, kas ietver vēlmi šķirties vai arī krāpšanas iespējamības apsvēršanu, par to ir jāinformē partneris, lai tiktu gūta skaidrība par situācijas nopietnību.

Kritikai, savstarpējai vainošanai un dusmām šādā brīdī nebūs vietas. Pārim atliek vien izrunāt problēmu un katram piedāvāt savus iespējamos tās risināšanas veidus. Atklātība un komunicēšana ir galvenie priekšnoteikumi, kā atgūt fizisko saikni partnerattiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!