Foto: PantherMedia/Scanpix

"Labdien! Kopā esam jau vairāk kā 20 gadus. Mums jau pāri 40 gadiem, un tuvības brīži kļūst arvien retāki - reizi trīs mēnešos. Viņa saka, ka vīrieši viņai nav vajadzīgi, ka sekss riebjas. Vai tā ir četrdesmitgadnieku krīze, kad vīri pamet sievas, jo tiek atraidīti un atrod jaunākas partneres? Kā saglabāt laulību un gūt atsaucību no sievas?" Viņa.lv raksta kāds lasītājs.

Atbild psihoterapeits Dr. Andris Veselovskis

"Pusmūža krīzes laikā cilvēku prātā saasinās dažādas problēmas, kuras ap četrdesmit gadiem bieži izpaužas kā attiecību sabrukums.

Būtu jāsaprot, kāpēc Jūsu sievai vīrieši nav vajadzīgi. Vai attiecības ar Jums vairs nesagādā prieku? Vai viņa jūtas nenovērtēta, nesaprasta? Ko viņai gribētos saņemt no vīrieša?

Sievas riebumam pret seksu var būt daudzi cēloņi. Piemēram, ja sieviete izjūt sevi kā nevērtīgu, tad ķermeņa novecošanas pazīmes pastiprina šo nevērtīguma izjūtu. Ja neizdodas pieņemt izmaiņas ķermenī, sieviete var sākt domāt par sevi kā par vecu un nevienam nevajadzīgu cilvēku. Šīs izjūtas var likt sievietei ierauties sevī un iestigt bezcerībā. Vīri šādā situācijā bieži vien sajūtas atstumti un nenovērtēti. Tā vietā, lai atbalstītu un saprastu viens otru, laulātie var sākt meklēt citas attiecības, kurās viņi jūtas gaidīti un saprasti.

Vienīgais risinājums šajā situācijā ir meklēt ceļus, kā saprast vienam otru, kā palīdzēt otram pārvarēt emocionālas grūtības, kā palūgt un saņemt no otra palīdzību. Tad, kad uzlabosies jūsu abu pašsajūta, kad varēsiet vairāk pieņemt un mīlēt viens otru, tad arī būs vairāk seksa.

Manuprāt, šādā situācijā ir ļoti svarīgi nepieņemt sievas atraidījumu, bet turpināt cīnīties par attiecībām. Viņai ir ļoti svarīgi, lai Jūs aktīvi parādāt, ka viņa Jums ir ļoti nozīmīga. Nepadodieties, meklējiet ceļu uz sievas sirdi!"

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!