Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena māja, četri cilvēki un savstarpējas jūtas... Kā izpaužas poligāmas attiecības? Sāra, Kriss, Čārlija un Toms dzīvo kopā zem viena jumta Šefīldā, Anglijā, raksta BBC, un starp viņiem valda dziļi personiskas un intīmas jūtas. Jau vairākus gadus viņi dzīvo poligāmās attiecībās un jūtas ļoti laimīgi. Tomēr, kas tad īsti ir poligāmas attiecības?

Poligāmija ir savstarpēji emocionāli tuvas un intīmas attiecības ar vairāk kā vienu partneri vienlaicīgi. Iesaistītie partneri viens par otru zina un pieņem šāda veida attiecības, skaidro Oksfordas vārdnīca, kurā šis termins parādījās vien 2006. gadā.

Čārlija sešus gadus ir precējusies ar Tomu. Viņam pēdējos piecus gadus ir attiecības arī ar Sāru, savukārt Sārai ir līgavainis Kriss. Čārlija un Sāra ir ļoti labās attiecībās. Izklausās savādi? Nebūt ne! Visi četri poligāmās attiecības ir pieņēmuši kā vislabāko, sev pieņemamo attiecību modeli un vēlas kopā sagaidīt vecumdienas.

"Tā nav nekāda savstarpēja krāpšana vai, kas tamlīdzīgs," saka Sāra. "Visi viens par otru zina un pieņem to. Mēs viens otram neuzliekam nekādus ierobežojumus," viņa saka.

Kad Čārlija un Toms bija kopā vien divas nedēļas, Toms ierosināja pāriet no monogāmām attiecībām uz poligāmām.

"Sākumā es jutos nobijusies, bet tad sapratu, ka šāda veida attiecības man sniedz lielāku brīvības sajūtu. Man vairs nav jābaidās no tā, ka es varētu sāpināt Tomu, vienlaicīgi iemīloties kādā citā," skaidro Čārlija. Bet, kā viņa jutās, kad, gadu nodzīvojot laulībā, viņas vīrs Toms iemīlējās citā sievietē?

"Sāra ir ļoti jauka," saka Čārlija. "Es biju ļoti priecīga, jo Toms bija priecīgs, esot kopā ar viņu."

Visvairāk pie šāda veida attiecībām bija jāpierod Sāras līgavainim Krisam. Sākotnēji viņš tādas nemaz nevēlējās atbalstīt. Viņi abi bija vienisprātis, ka viņiem drīkst būt citi seksa partneri, bet dziļa emocionāla saikne ar vēl kādu cilvēku ir pavisam cita lieta.

Kad Sāra iemīlējās Tomā, viņa visu izrunāja ar Krisu. "Mēs runājām par to, ko nozīmē mīlēt vairāk kā vienu cilvēku un vai tas norāda to, ka es viņu tādējādi mīlu mazāk," Sāra stāsta. "Protams, ka to tas nenozīmē! Es varu mīlēt tik daudz cilvēku, cik manā sirdī to var ietilpināt un, kā izrādās, tajā var ietilpt tikai daži," viņa saka.

Kriss un Toms kļuva par labakajiem draugiem un drīz vien Kriss iemīlējās Toma sievā Čārlijā. "Kriss nekad nevarēja iedomāties būt citādāka veida attiecībās, kā vien monogāmās. Savukārt, tagad viņš nespēj iedomāties nebūt poligāmās attiecībās," stāsta Sāra.

Esot šāda veida attiecībās, tev ir jāsaprot, ka tu neesi vienīgais. Ir vēl kāds, kuru tavs partneris mīlēs tikpat ļoti, cik tevi. Tomēr, kā cīnīties ar greizsirdību? Visi četri kā viens apgalvo, ka tā nav nekāda problēma.

"Drīzāk ir ļoti labi apzināties, ka kāds, kuru tu mīli, mīl vēl kādu un gūst pretmīlestību," skaidro Toms.

"Protams, vienmēr ir arī neliela deva nedrošības," saka Sāra, atceroties savas sajūtas, kad viņas līgavainis iemīlējās Čārlijā. "Bet, salīdzinot manu nelielo greizsirdību ar viņu lielo mīlestību, jāatzīst, ka tas nav nekas. Laime ir daudz svarīgāka par to," viņa saka.

Tomēr, ja rodas greizsirdība vai kādas domstarpības, visi četri steidz to izrunāt. "Mums sarunu ir krietni vien vairāk nekā seksa," smejas Čārlija.

Toms ir pārliecināts, ka poligāmās attiecības nākotnē kļūs par diezgan ierastu attiecību veidu. Lai gan tās reizēm mēdz būt ļoti nogurdinošas, viņi, par spīti visam, kopā ir ļoti laimīgi.

"Mums nav izvēles. Mēs mīlam viens otru," visi saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!