Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja ar vīru esat nolēmuši beidzot tikt pie bērna, tad būtu svarīgi zināt, kā palielināt grūtniecības iestāšanās izredzes. Lai sperma būtu "auglīga", ir nepieciešams ievērot īpašu režīmu, vēstī resurss "Zdorovieinfo.ru".
Veselīga sperma un pietiekams spermatozoīdu daudzums ir būtiski priekšnoteikumi spermatozoīdu maratona skrējienā olšūnas virzienā. Spermatozoīdu vidū notiek dabiskā atlase - daļa "bloķē" vājākos bēdubrāļus, bet pārējie, piemēram, "sprinteri", izraujas uz priekšu un dodas taisni uz priekšu ceļā pie olšūnas.

Vairāk nekā puse spermatozoīdu ir "sprinteri". Tiem ir nepieciešams būt spēcīgiem, lai pārvarētu virsējo olšūnas aizsargslāni.

Ja vīrietis ir jaunāks par 34 gadiem un viena gada laikā veltīgi cenšas tikt pie bērna - tad būtu jāvēršas pie ārsta. Pie mediķiem jādodas arī tad, ja vīrietim ir vairāk nekā 35 gadi, bet centieni kļūt par tēvu nevainagojas panākumiem. Lai atgūtu spermas kvalitāti, jāsāk ievērot konkrēti padomi.

Lai palielinātu spermatozoīdu mobilitāti, ēdiet mazāk piesātināto tauku (sarkanā gaļa, kūpinājumi, maize) un lietojiet vairāk omega-3 taukskābes (lasis, forele). Tā var palielināt spermatozoīdu skaitu, Protams, mēģiniet ēst vairāk augļu un dārzeņu, tie satur daudz veselību veicinošu vitamīnu.

Pievienot jūsu diēta pārtiku, kas satur daudz cinka un vitamīnu D. Cinks ir atrodams pārtikas produktos, tādos kā, piemēram, vista, Indijas rieksti, pākšaugi.

Aizmirstiet paradumu novietot klēpī sakarsētu klēpjdatoru un izvelciet mobilo tālruni no savas kabatas - tas viss negatīvi ietekmē spermas kvalitāti, samazinot spermatozoīdu kustīgumu un, līdz ar to, iespējas uz veiksmīgu apaugļošanu.

Normālai spermas ražošanai nepieciešama nedaudz zemāka temperatūra par vidējo ķermeņa temperatūru, tāpēc mēģiniet neaizrauties ar karstām vannām, nesēdiet ilgu laiku bez pārtraukuma darbā pie datora, nevalkājiet šauru apakšveļu.

Nāksies ierobežot alkohola lietošanu un pārtraukt smēķēšanu. Ir zināms, ka alkohols un smēķēšana samazina spermatozoīdu daudzumu par 16-17%, un samazina to mobilitāti. Turklāt smēķēšana pati par sevi palielina ģenētisku mutāciju risku.

Būs jāatbrīvojas no liekā svara. Pie liekā svara vīrieša sēkliniekos palielinās temperatūra, kas negatīvi ietekmē spermas veidošanos. Svara zaudēšana atbrīvos arī no erektilās disfunkcijas, ja tāda problēma ir bijusi.

Ikdienas seksuālā aktivitāte uzlabo spermas kvalitāti. Atturēšanās vairāku dienu garumā palielina spermatozoīdu DNS bojājumus par 30%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!