Nav šaubu – strīdas ikviens pāris. Tomēr katrs strīds var būt citāds. Ko konkrētais strīds nozīmē un kā to risināt? Lūk, iedvesmojoties no "Huffington Post" un "Reader's Digest" attiecību ekspertiem, izvirzījām septiņus strīdu veidus, to raksturojumu un metodes, lai tos atrisinātu.

Jau iepriekš psihoterapeite Guna Berga uzsvērusi, ka konflikti un strīdi ir normāla attiecību sastāvdaļa un to esamība neliecina par attiecību iziršanu: "Ja pie manis atnāk klienti un saka, ka dzīvo daudz gadus kopā un vispār nestrīdas, tad ir vispār jautājums, vai tās attiecības ir dzīvas. Bet ir milzīga atšķirība starp strīdiem un konfliktu risināšanas veidiem – vai cilvēks vienkārši dzīvo no tiem konfliktiem, vai viņš arī viņus risina. Strīdi ir neizbēgami!"

Psiholoģe Baiba Bērziņa teikusi tā: "Lai vai cik labi vīrietis un sieviete saprastos, nevar otra domas uzzināt no pusvārda. Ja partneris tavus mājienus neuztver, ir jārunā. Nav pāru, kas nestrīdas, un aizvainojums, dusmas, jebkas, ko tu noklusē, kādu dienu izlauzīsies dienasgaismā. Strīdēties ir veselīgi, taču galvenais ir saprast, kā to darīt pareizi un nenonākt galējībās, lai konflikts nebeidzas ar šķiršanos."

Viens un tas pats strīds atkārtoti

Foto: Shutterstock

Kāpēc šis strīds ir nebeidzams? Psiholoģe Mārnija Amzelema, kas praktizējas Ņujorkā un Konektikutas štatā, ASV, skaidro, ka tas viss saistīts ar vienkāršu cieņu. Ja kāds no panteriem ir, piemēram, palūdzis nomazgāt traukus, tad, izsakot šo vēlēšanos vai mājienu, viņš arī cer, ka otrs viņu sadzirdēs un izdarīs lūgto. Tomēr, ja viens no partneriem tikai lūdz, bet otrs to nekad nedzird un neīsteno, var rasties jautājums par to, vai vispār neizdarīgais partneris ciena otru. Bet lūdzējam, protams, būs sajūta, ka viņš netiek sadzirdēts; viņu nomocīs doma – kāpēc man tas ir jāatkārto visu laiku? Šādās situācijās ir jāiedomājas sevi otra vietā – kā justos tu?

Karsts strīds par sadzīviskiem niekiem

Foto: Shutterstock

Tomēr arī ikdienišķā spriedze var palīdzēt satricināt situāciju. "Stress, nogurums un izsalkums bieži vien palīdz izraisīt karstākos strīdus," tā Bordmena, skaidrojot, ka pēc garas un nogurdinošas darba dienas secināt, ka partneris aiz sevis nav visu sakārtojis, ir pavisam citādi, nekā to konstatēt pēc kopā pavadītas brīnišķīgas dienas. Tā vietā, lai izliktu dienas laikā sakrājušos stresu, kas otrā var raisīt pat neizpratni, Bordmena iesaka novaldīt savu stresu un aizdomāties, ka otrs nav pelnījis šo negatīvisma devu tikai tāpēc, ka tev ir bijusi slikta diena. Galvenais, atcerēties, ka jāpiebremzē!

Te vari iepazīties ar tēmām, par kuriem laimīgi pāri nestrīdas, bet te absurdākos un izplatītākos strīdu iemeslus.

Strīds augstos toņos

Foto: Shutterstock

Ja šāda strīdēšanās māksla nav sveša ar tev un tavam partnerim, Bordmena iesaka nomierināties un karstajam strīdam piešķirt nelielu humora devu, iemācoties strīdēties "pareizāk". Citiem vārdiem, bieži vien ātrajā uz skaļajā vārdu pārmaiņā mēs (un arī kaimiņi) dzird vārdu apmaiņu, bet īsti nesadzird teikto, tāpēc principā var teikt – mēs tikai lieki izliekam enerģiju, pārpūlējam balss saites, varbūt sāpinām otru, bet nerisinām situāciju. Šādi strīdi neved pie risinājuma.

Vētraini dramatiski strīdi


No vienas puses, iespējams, diviem vētrainiem cilvēkiem savas emocijas kaut kādā veidā ir jāizliek, un šis noteikti ir viens no veidiem, tomēr jāpadomā par to, vai šāda tipa strīds kaut ko atrisina?
Grāmatas "Fight Less, Love More" autore Lorija Puna iesaka – brīdi, kad emocijas ņem virsroku un šķiet, ka asinis sāk vārīties, uzaicini draugu apsēsties un mierīgi aprunāties pie galda. Iespējams, šī metode palīdzēs, jo tiks izjaukta ierastā rutīna un tiks pasaudzēts arī kāds trauks.

Analizējošie strīdi


Kāpēc tas varētu kaitēt attiecībām? Katra darbība, kura pakļauta partneru analīzei, izvēršas secinājumu jūrā par to, kāpēc viss ir tik slikti. Šāda domāšana var negatīvi ietekmēt attiecības arī tāpēc, ka līdz ar analīzi, tiek raidīti arī pārmetumi un mesti akmeņi kaimiņa dārzā. Tomēr traģiskākais ir tas, ka ne vienmēr tas tiek arī atklāts otram, bieži vien tā ir tikai analīze, kas nodarbina paša prātu. Lorijas Punas ieteikums – atklāt partnerim, kā tu jūties, ne veidot pieņēmumus par otru, kas var būtiski ietekmēt attiecību stabilitāti. Atklātība vienmēr ir labākais veids, kā likvidēt samilzušas problēmas.

Viens problēmu risina, bet otrs – bēg

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāpēc? Ja viens no partneriem izvēlas no problēmas bēgt, pastāv iespēja, ka viņš jau ir padevies. Viņam vairs neinteresē, lai problēmas tiktu risinātas, bet otrs to patiesi vēlas. Šāda attiecību saišu pārraušana var būt sāpīga, jo, šķiet, bēgošais partneris jau ir izlēmis, ka attiecības iet uz grunti. Runājot par risinājumu, piespiest otram kopīgi risināt problēmu nav iespējams, viņam pašam to ir jāvēlas.

Klusuma terapija

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!