Foto: stock.xchng
Laimīgi, veseli, veiksmīgi karjerā un attiecībās - ar lielu algu, lielu māju, lielu mašīnu un mežonīgu seksu, ja ne katru dienu, tad vismaz trīs reizes nedēļā noteikti. Ar šādiem stereotipiem apkarināti, daudzi vīrieši jož pa dzīvi, kādā brīdī attopoties, ka pārspīlētās prasības rezultējušās bēdīgā faktā - erekcijas traucējumos.

Pēdējā laikā pacientu skaits ar erekcijas traucējumi aug, turklāt speciālistu palīdzību meklē gados arvien jaunāki vīrieši. Ekonomiskā spriedze, neveselīga pārtika, problēmas darbā, pārslodze, alkohols un smēķēšana - tas viss pasliktina erekcijas kvalitāti. Īpaši kaitīga vīrietim ir smēķēšana - desmit gadu laikā rūdīts smēķētājs būtiski sabojās arī savas seksuālās spējas, jo nikotīns sašaurina organisma asinsvadus, tātad samazinās asins pieplūdums arī dzimumloceklī, kas nepieciešams sekmīgai erekcijai.

Erekcijas traucējumi lasāmi sejā

Ja par seksuāli neapmierinātām sievietēm sabiedrībā ir gatavs stereotips - tā jau nedabūjusi, nikna, kašķīga, par vīriešiem ar nepilnvērtīgu seksuālu dzīvi šādus apzīmējumus kaut kā nenākas dzirdēt. Taču ir maldīgi domāt, ka stiprajam dzimumam tas viss kā pīlei ūdens.

Vīrietis ar problēmām seksā jūtas nomākts, reizēm viņu māc depresija, ir viegli aizkaitināms. Visprecīzākais raksturojums būtu - noraizējies stāvoklis. Ja erektilās disfunkcijas periods ieildzis un seksa nav vispār, reizēm tas lasāms arī vīrieša sejā - tā ir pelēka, tukša, bez emocijām, nespēj smaidīt, atbildēt uz emocijām un jūtām.

Kad meklēt speciālista palīdzību

Jautājums par to, kad meklēt speciālista palīdzību, erekcijas problēmu gadījumos vienlīdz nopietni nodarbina gan vīriešus, gan sievietes.

Vienmēr uzsveru, ka erektilā disfunkcija nav neatgriezeniska diagnoze uz mūžu. Mūsu dzīvē daudz kas notiek viļņveidīgi - reizēm negribas ēst, reizēm negribas strādāt un ir tikai normāli, ja reizēm negribas arī seksu. Katru dienu mēs nejūtamies vienādi, neesam vienādi veseli un nevaram organismam visās situācijās likt vienādi reaģēt, arī seksā. Taču, ja problēma ar erekciju pastāvīgi atkārtojas, noteikti ir jāmeklē speciālista palīdzība. Es teiktu - ja seksa nav bijis mēnesi vai vismaz sešas reizes dzimumakts beidzies ar neveiksmīgu erekciju, ir jādodas pie ārsta. Tas var būt gan uzticams ģimenes ārsts, gan psihoterapeits, gan seksologs.

Kā atpazīt erekcijas traucējumus? Erektilajai disfunkcijai ir dažādas pakāpes - erekcijas nav vispār - dzimumloceklis nenobriest stingā stāvoklī, erekcija rodas, bet nav pietiekami stingra vai arī erekcija beidzas pārāk ātri. Ir arī gadījumi, kad seksa ilgums pēc vīrieša domām ir pietiekams, bet sieviete netiek novesta līdz orgasmam. Seksologi nav vienisprātis, vai šādos gadījumos ir pamats runāt par erektilo disfunkciju. Manuprāt, ir. Taču šādās situācijās, lai rastu risinājumu, aptuveni 50% gadījumu ārstēšana jāveic arī sievietei.

Neprasīt no sevis pārāk daudz

Bieži erektilās disfunkcijas iemesls ir partneru pārāk augstās prasības vienam pret otru un centieni par katru cenu sasniegt orgasmu. Sekss ir jābauda! Lielākā kļūda - seksam nodoties ar apzinātu mērķi sasniegt orgasmu, jo gandrīz droši, ka ar šādu tīri fizioloģisku aktu sasniegt gaidīto baudu nebūs iespējams. Orgasmam ir jābūt neapzinātam mērķim, nevis daļai no nebeidzamu prasību ķēdes: vīrietis pieprasa orgasmu no partneres, viņa prasa to no vīrieša, bet vīrietis no sevis prasa nepārtrauktu erekciju - rezultāts būs nulle un garantēta abu partneru vilšanās. Erekcija izdosies, ja vīrietis labi jutīsies, ja pretī būs atbalstoša, gan psihoemocionāli, gan fiziski atvērta sieviete un abi partneri seksu tiešām baudīs, nevis kategoriski pieprasīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!