Gandrīz visiem vīriešiem patīk sievietes, bet dažas sievietes patīk vairāk kā citas. DELFI meklē atbildes interneta lietotāju vidū: kas latviešu puišiem patīk un nepatīk meitenēs?
Saprotams, grūti ir kaut ko vispārināt – “vīriešiem patīk šis vai tas”, jo cilvēki ir dažādi. Meklējot vispārinātas atbildes, sanāktu kā anekdotē: “Kas ir vislabākie pavāri? - Vīrieši... - Kas ir vislabākās pavāres? – Sievietes.” Tomēr mēģināsim noskaidrot, ko sievietēm derētu
likt aiz auss
, lai iepatiktos vīriešiem. Varbūt sievietes vīriešu dēļ dažreiz pārcenšas skaistumkopšanā?

  • Pastāv teiciens, ka sīkumi veido džentlmeni. Vai to pašu var teikt arī par dāmām? Kas Tev šķiet vissvarīgākais uz randiņu atnākušas sievietes izskatā? (Piemēram, frizūra, nagu laka, smaržas, kosmētika, apģērbs, rokassomiņa, lakatiņš, gredzeni, auskari?)

  • Marts (20 g.v., darbs - datorspeciālists LTC): Sāksim ar to, ka pirmais ir kāda nenoteikta detaļa, ko tu pēkšņi pamani, piemēram brilles, kuras ne visai piestāv... Katru reizi tas var būt kaut kas cits. Tad seko kopējais iespaids, pēc tam seja un acis. Protams, ir svarīgi, vai sieviete seko līdzi savam izskatam. Ja tu seko pats, tad, protams, vari to prasīt arī no tās būtnes, ar kuru esi nolēmis pavadīt kopā kādu laika daudzumu, kaut vai vienu vakaru.

    Dagnis Dancītis (21 g.v., programmētājs, students): Protams samērīgi maz kosmētikas... Man nepatīk sievietes, kuras krāso n x kārtas. Svarīga man šķiet kombinācija “kosmētika + smaržas”... Ja meitenei ir jauks izskats kopumā, bet, piemēram, daļēji “noēdusies” lūpu krāsa -patīkami nav, bet zinu, ka viņa to izdarīs, jau pie pirmās iešanas uz tualeti. Ja viņa par sevi rūpējas, tad to izdarīs. Ja atnākot … nav nekas mainījies, uzreiz skaidrs, ka viņa nav rūpīga attiecībā pret randiņā piedalošos otru pusīti, tas ir - mani. Svarīgi ir nevis vienmēr izskatīties perfektai, bet dabiskai. Ja kaut ko sevišķu sev veido, tad kārtīgi, ja ne, tad labāk lai nav vispār.

    Raitis (23 g.v., studē maģistratūrā, darbs - IT menedžeris reklāmas aģentūrā): Man svarīgs ir kopējais saderīgums. Mērenums - lai kosmētika u.c. lietas papildinātu, nevis nosegtu dabisko izskatu.

    Andris Auziņš (20 g.v., programmētājs, students): Vissvarīgākais ir meitenes sejiņa, un tikai tad viss pārējais. Apģērbs arī ir svarīgs, vai tas ir kopts, kārtīgs un kā tas piestāv meitenei.

    Raitis Rieksts-Riekstiņš (17 g.v., mācās): Frizūra. Matiem jābūt tīriem, koptiem, izķemmētiem un labi ieveidotiem. Protams, svarīgs arī apģērbs, lai tas būtu tīrs un kārtīgs. Izskatā vissvarīgākais - seja.

    Gabis (29 g.v., žurnālists): Protams, ka es pievēršu uzmanību dažādiem dizainiskiem, sievišķīgiem nieciņiem. Gaumīga frizūra, nagu laka vai vienalga kāds cits sīkums ir patīkams, ja tas ir harmonijā ar sievieti un viņa prot šīs lietiņas nēsāt. Ja viņai tas neizdodas, tad man labāk patīk neredzēt šīs lietiņas, jo es neciešu sevī sajūtu “man nepatīk šī sieviete”.

    Krišs Rauhvargers (20 g.v., web dizainers/sistēmas administrators): Viennozīmīgi - to var teikt arī par dāmām. Jo, pirmkaart, ir grūti iedomāties sievieti, kura nepievērstu uzmanību sīkumiem, kura nežāvētu matus, kad tie jau ir pilnīgi sausi (nevaru šito ciest), nečīkstētu par aplauztu nagu utt., utt. Svarīgākais - gan ne izskatā - ir smarža. Vismaz man.

    Jānis (27 g.v., banku darbinieks): Domāju, ka to var teikt par jebkuru cilvēku. Sīkumi ir svarīgi, it īpaši, ja runa ir par pirmo tikšanos, jo tajā brīdī jau tas ir vienīgais, pēc kā var vērtēt cilvēku. Patiesībā pēc sīkumiem var ļoti daudz ko pateikt par sievietes raksturu. Ar laiku, kad otra persona ir iepazīta, sīkumu nozīme gan samazinās. Runājot par vissvarīgāko, grūti izdalīt ko īpašu – es ievēroju smaržu, apģērbu un rotaslietas, bet neteikšu, ka tas ir izšķirošais, lai es novērtētu sievieti.

  • Kas tev nepatīk, kaitina sievietes izskatā?

  • Raitis: Ļoti nepatīk “parfimērijas veikala” efekts.

    Gabis: Kaitina, ja es jūtu, ka viņa ir pārāk centusies. Ja jūtu, ka sieviete, pūlēdamās padarīt sevi skaistāku, ir pazaudējusi sevi pašu. Pārāk daudz vizuļu un kruzuļu nomāc dabisko pievilcību.

    Raitis R.: Laikam jau smaržas, man tās ir vienaldzīgas. Pārlieku liels kosmētikas daudzums – tas ir slikti.

    Andris: Kaitina samākslotība. Kautrība, mulsums - tas viss ir pat ļoti jauki, bet pašpārliecinātība, kas balstīta uz samākslotību, tik tiešām kaitina, gluži tāpat kā pārspīlēta kosmētika vai smaržas. Skaists izskats, manuprāt, nozīmē arī tīru, labi koptu seju. Ja meitene sevi mīl un rūpējas par savu augumiņu, tad viņa nevar būt nepievilcīga.

    Marts: Lietas, kas mani var kaitināt - manuprāt, ir vienkārši viņai nepiestāvošas lietas.

    Krišs: Khm, pieļauju, ka tie būtu nesakopti mati vai pārāk daudz nokrāsota seja.

    Jānis: Man nepatīk pārspīlējumi, t.i. ļoti uzkrītoša kosmētika, izteikti izaicinoši tērpi utt. – es neesmu pret to, bet man nepatīk, ka tas tiek uzsvērts pirmajā tikšanās reizē. Turklāt bieži vien sievietes ar spilgtu ārējo izskatu cenšas paslēpt kādu savu iekšējo nepilnību. Nepatīk arī, ja sievietei trūkst paškritiska vērtējuma, respektīvi, ja sieviete ar izteikti korpulentām kājām valkā īsus svārkus utml. Neviens nav ideāls, bet ir jāskatās, ko var un ko nevar atļauties. Bet es uzsveru – es neesmu pret izaicinošiem tērpiem, vienkārši visam sava vieta.

  • No vīrieša viedokļa, kas tavuprāt ir sieviešu ikdienas grūtākā sastāvdaļa? (Piemēram, uzturēt sevi labā formā, diētas, matu ieveidošana, kosmētikas lietošana, kāda īpaša apģērba valkāšana utml.)

  • Marts: Sieviešu ikdienas grūtākā sastāvdaļa? – Haha, manis satikšana. Manuprāt, kā jau katram cilvēkam... vienai pamosties. Taču tas ir atkarīgs no tā, kas viņai jādara pa dienu. Vienai tā var būt grīdas mazgāšana, otrai - lidmašīnas vadīšana. Sievietes daudz ko dara, lai izpatiktu vīriešiem, …un viņi to spēj arī novērtēt. Ir brīnišķīgāk daudzreiz, ja viņas to dara pirmkārt sev, un tikai tad kādam. Dažreiz viņas pārspīlē, bet ja ir laba gaume un vēlme, kā arī laiks, tad tas ir novērtējami un apsveicami.

    Raitis: Domāju, ka uzturēt sevi labā formā, jo pārējais kļūst mazāk svarīgs, ja tas izdodas.

    Gabis: Kāds ir teicis - vīrietim atliktu vienu reizi piedzīvot visus sieviešu apgrūtinājumus, lai viņa pēc pasaule varētu izmirt. Es domāju, ka visgrutākais sievietei ir palikt sievietei. Viņas mātes instinkts uzliek viņai ļoti daudz pienākumus - visa šī ņemšanās un krāšļošanās, lai patiktu vīrietim - tas ir smagi. Vīrietis tik daudz necenšas iepatikties sievietei.

    Raitis R.: Visgrūtākais protams ir mēnešreizes nesaprotu, kā var tās izturēt. Vislielākā problēma ir tā, ka nav ko vilkt mugurā. Krāsošanās = smags darbs.

    Andris: Tik tiešām nezinu. Sievietes upurēšanās pašai sava skaistuma labad nav nekas jauns.

    Krišs: Sievietes bieži pārcenšas. Viņas vienkārši dara lietas, kurām vīrietis tāpat nekad nepievērsīs uzmanību. Protams, vīrieši arī ir dažādi. Kosmētikas lietošana aizņem ĻOTI daudz laika, manuprāt.

    Jānis: Grūtākais ir visu augstāk minēto panākt ar sievietes rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem (to vienmēr ir par maz). Runājot par pārcenšanos – 99% gadījumu sievietes cenšas būt skaistas ne tāpēc, lai iepatiktos vīriešiem, bet, lai izskatītos labāk citu sieviešu vidū, tādējādi ceļot savu pašapziņu. Vīrietim šajā procesā bieži vien ir tikai pastarpināta loma.

  • Kura, tavuprāt, pašlaik ir vislabākā un vissliktākā sieviešu modes un stila tendence?

  • Jānis: Neesmu speciālists modes lietās, bet man patīk, ka sievietes atgriežas pie vienkārša stila (60-tie?). Savukārt nepatīk tas, ka bieži vien modē ir elementi, kas sievieti padara nesievišķīgu (t.i. kurpes ar milzīgajām kosmonautu zolēm, platās bikses utml.).

    Raitis: Vislabākā - nav tādas, vismaz manai gaumei atbilstošas, katram stilam ir plusi un mīnusi. Piemēram, modernās rozā drēbes, Lolitas tipa meitenīšu mode divdesmitpiecgadīgām dāmām? - Ja tās piestāv, tad kādēļ gan ne. Noteikti nepatīk - pārāk augsti papēži, kā rezultātā gaita izskatās pēc nezin kā. Stils - sabalansēti praktisks, t.i., lai mode netraucētu dzīvot.

    Gabis: Reiz uz ielas man priekšā gāja meitene, īsos svārciņos, kurpēs ar biezām zolēm. Viņas krūtis bija iekritušas, vēders izgāzies, kājas viņa lika lēnām, it kā tās būtu pildītas ar svinu. Kad es pagāju viņai garām, ievēroju, ka tā ir diezgan slavena latviešu modele, kas strādājusi Amerikā. Neminēšu viņas vārdu. Es nezinu, vai spēju būt objektīvs, taču man ir nedaudz citi priekšstati par skaistumu un harmoniju. Man patīk tie matu sakārtojumi, kas šobrīd ir modē. Mazliet nerātni un valšķīgi. Arī kosmētika ir augstā līmenī. Rotaļīga.

    Raitis R.: Vissliktākais laikam ir svārki virs biksēm, jo man šķiet, ka tas ir diezgan neērti. Redzēts ir kaut kas tamlīdzīgs. Labas ir vakarkleitas. Mani kaitina korpulentas dāmas apspīlētas drēbēs.

    Marts: Manuprāt, vislabākā tendence ir, kad sieviete valkā drēbes un lieto kosmētiku, kas viņai piestāv. Vissliktākā - kas nepiestāv, it īpaši, ja draudzenei tāds ir, “man ar tādu vajag un vienalga, ka man tas neizskatīsies tik labi”. Diezgan diskutējams jautājums.

    Krišs: Principā ir jauki, ka mode ir katram sava - ko gribu, to velku. Reizēm tomēr liekas muļķīgi, ka ne sevišķi tieva jauniete ir uzvilkusi minisvārkus, līdz ar to izskatās - šausmīgi.

  • Kas piesaista tavu uzmanību pie kādas sievietes pirmajā brīdī? Kas atbaida, atgrūž?

  • Raitis: Grūti pateikt kaut kādu standartu. Noteikti ir svarīgi, lai sieviete būtu viņa pati, nevis censtos kādai līdzināaties. Attieksmes/uzvedības ziņā - nosacīti konservatīva, brīžiem gatava uz trakām idejām, bet, lai arī pati zinātu, ko vēlas. Noteikti nepatīk smēķētājas.

    Raitis R.: Man patīk atraktīvas, sportiskas, kuras spēj uzturēt sarunu. Protams sievietei jābūt arī glītai. Nepatīk: sievietes ar lieko svaru, kuras neprot ģērbties! Ļoti nepatīk sievietes, kuras lieto alkoholiskus dzērienus, bet smēķēšana man nepatīk vēl vairāk.

    Andris: Nevar pēc kādiem fiziskiem parametriem aprakstīt patīk/nepatīk. Manuprāt tikai slimi un garā vāji vīrieši var pateikt “man patīk tikai tādas un šitādas blondīnes”, vai kā tamlīdzīgi. Man nepatīk smēķējošas meitenes, taču tas nevarētu būt par šķērsli patikšanai vispār. Ja meitene ir visādi citādi jauka, tad to var pieciest.

    Vai ir svarīgas tādas lietas, kā humora izjūta? - Lai iepatiktos meitenei nav pat jāmāk runāt. Nevar jau standartizēt, katram ir sava humora izjūta, galvenais lai būtu patīkami runāties, lai būtu patīkami atrasties meitenes sabiedrībā, un ne tikai nodarbojoties ar intīmām lietiņām vien. Kas tad rada šo patīkamo izjūtu? - Meitenes atturība, kautrība (nelielās devās, atkarībā no situācijas). Un, atkarībā no situācijas, arī drosme un pārgalvība nekaitē.

    Jānis: Grūti noformulēt, kas piesaista – tas varētu būt acu skatiens, vai kāda sīka, interesanta apģērba detaļa vai aksesuārs (ja runājam par izskatu). Atgrūž – paviršība, nevērīgs apģērbs un izskats, kā arī iedomība, pārspīlēti moderna uzvedība.

    Marts: Meitenēm un sievietēm ir jābūt īpašām, lai iepatiktos… piemēram, nedaudz nesaprotamai. Es to nevaru izskaidrot, jo mani vērtēšanas kritēriji arī nav izskaidrojami, tur ir vai nu jā, vai nu nē, bet kapēc – kas to lai zina. Tas ir jājūt, jāredz viņas acīs, un no tām sievietēm, ko esmu saticis, tas piemīt tikai ļoti nedaudzām. Mani atlases kritēriji man pašam ir neskaidri, nekāda kopsaucēja nav...

    Andris: Cilvēku attiecības ir tik sarežģītas, ka visvienkāršākais un, manuprāt, arī pareizākais ir - būt patiesiem pret sevi, darīt to, ko gribas un nedarīt to, kas nepatīk. Tādēļ svarīgs ir dabiskums - ja sieviete ieņems kādu stilizētu stāju, kas it kā vīriešiem patīk, tad viņa riskē pazaudēt savu “rozīnīti”, kas piemīt tikai viņai un ar ko šī sieviete ir īpaša. Bet vīrieši ir ļoti kāri uz rozīnītēm.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!