Jautājums: Vienmēr ar interesi lasu Delfi sadaļu “Sievietēm”, un ekspertu atbildes. Šoreiz arī man vajadzīgs atbalsts. Man ir 30 gadi. Laiks, kad vajadzētu būt ģimenei, bērniem. Mana problēma ir tā, ka absolūti neveicas kontaktos ar vīriešiem.

Esmu maza auguma, izskatos ļoti jauniņa, un viņi mani neuztver nopietni. Es nespēju izskatīties kā pieaugusi un nobriedusi sieviete. Aizejot uz randiņu, pirmais, ko dzirdu: “Tu laikam mācies, izskaties pārāk jauna, cik tev gadu?” Tas sāpina, jo sanāk, ka vīriešiem patīk nobriedušas sievietes, un mani atraida it kā vecuma dēļ. Man nepatīk lietot spilgtu kosmētiku, tikai, lai izskatītos vecāka, Arī apģērbs maz palīdz! Ko darīt? Paradokss: esmu inteliģenta, gudra, bet izskatos bērnišķīga!

Atbild psiholoģe Benita Griškeviča:

Izskats ir tikai viens no signāliem, ko saņem vīrieši, pirms jautā tev par vecumu. Savukārt tos signālus, ko raidām citiem, rada mūsu pašu apzināts vai neapzināts priekšstats par sevi. Dažkārt mēs paši varam neapzināties to, ka patiesībā attiecībās ar citiem cilvēkiem nostādām sevi bērna vai ne gluži nobrieduša cilvēka pozīcijā. Šādos gadījumos noteicošais nav inteliģence vai gudrība, bet gan izjūta par sevi šajā pasaulē, ko mantojam no bērnības.

Vai nav tā, ka tavs izskats šķiet lielāka problēma tev nekā vīriešiem? Tas, ko tu saklausi vīrieša jautājumā, lielā mērā atkarīgs no tā, uz ko ir fokusēta tava uzmanība.

Ja ir kaut kas tāds, kas pašiem līdz galam sevī nav pieņemts vai saprasts, tad nereti apkārtējo reakcijā meklējam ieganstus tam, lai varētu mierīgu sirdi atkāpties, zaudēt drosmi un pēc tam teikt - nu ja, mans izskats u.tml. pie vainas.

Tu jautā, ko darīt. Vispirms nesteidzies sarūgtināties par vīriešu reakciju un veidot spriedumu, ka viņiem, lūk, patīk nobriedušas sievietes. Vai tiešām esi saņēmusi atraidījumu, kas motivēts ar to, ka izskaties pārāk jauna saviem 30 gadiem? Grūti iedomāties, ka uz vīrieti, kas ir par tevi ieinteresējies, tavs jaunavīgais izskats neiedarbotos kā papildus valdzinājums.

Savas bažas vari neitralizēt un no netīkamiem jautājumiem izvairīties tādā veidā, ka pirmā sāc runāt par savu izskatu vai vecumu. Piemēram: "Man daudzi saka, ka izskatos jaunāka par saviem gadiem..."

Bez tam vari papētīt savas attiecības ar vīriešiem, to, kā veido kontaktu, ko gaidi no attiecībām un kā tajās jūties.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!