Foto: Shutterstock
Runājot par savām izjūtām, nereti noslēdzamies sevī, nevēloties atklāt patiesās emocijas, kas valda mūsu sirdī. Tomēr, pavērojot ķermeņa kustības, pozu un žestus, ir iespējams itin viegli nolasīt to informāciju, ko labprātāk vēlamies paturēt pie sevis. Kā zināms, prasme tulkot cilvēka ķermeņa valodu ir noderīga visdažādākajās situācijās – gan sastopoties ar profesionāliem izaicinājumiem, gan komunicējot ar līdzcilvēkiem un mīļoto.

Ja vēlies labāk izprast savu partneri un viņa jūtas, par ko mīļotais labprātāk izvēlas klusēt, iepazīsties ar psihologu un ķermeņa valodas ekspertu sniegtajiem ieteikumiem dažādu ķermeņa pozu, žestu un kustību tulkošanai!

Acis

Acis visbiežāk tiek vērtētas kā ķermeņa atklātākā daļa. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā noteikt partnera partnera ieinteresētību problēmsituācijas risināšanā, kā arī mūsu izjūtu uzklausīšanā, ir vērojot viņa skatienu. Ja acu kontakts tiks uzturēts reti, zini, ka cilvēks ir izvairīgs, nevēlas iesaistīties sarunā, savukārt pārmērīgi cieša lūkošanās pretim var liecināt par aizvainojumu un ietiepību.

Tāpat, pavērojot patiesi iemīlējušos pārus, redzams, ka acu kontakts tiek uzturēts ilgi, taču tai pat laikā tas nav uzbrūkošs. Starp pauzēm, kas rodas sarunas laikā, tiek daudznozīmīgi smaidīts. Savukārt, ja pāris jūtas savstarpēji atsvešināts, acu skatiens tiek uzturēts reti, tam it kā klejojot apkārt un vien nevērīgi pārslīdot pār sarunas partnera seju.

Uzacis

Lūkojoties partnera acīs, neaizmirsti īsu skatienu uzmest arī viņa uzacīm. Paužot interesi, entuziasmu un ziņkāri, tās tiek viegli paceltas augšup, savukārt, sarauktas uzacis liecina par vilšanos, pretēju viedokli, skumjām, kā arī citām negatīvām emocijām un vēlmi distancēties no sarunas biedra.

Deguns

Deguna saraukšana, nāsu ieplešana un nošņaukāšanās nereti var liecināt par aizkaitinājumu un centieniem savaldīt emocijas. Tāpat deguna noraustīšanās var ziņot par dusmām vai augstprātību un pārliecību par sava viedokļa pareizību.

Mute

Saspringtas lūpas liecina par koncentrēšanos un mērķtiecību, kamēr puspavērtas un atbrīvotas lūpas nereti tiek tulkotas kā pakļaušanās un vēlme vērot notikumus no malas. Jāpiebilst, ka visvienkāršāk pāra iespējamo saderību var nolasīt, vērtējot skūpstīšanās specifiku un tās intensitāti. Vien retos gadījumos teicama saskaņa skūpstoties vērojama reizē ar nespēju komunicēt ikdienas dzīvē – visbiežāk skūpstu kvalitāte partnerattiecībās raksturo arī pāra savstarpējo sapratni un harmoniju.

Kakls

Kakls ne tikai ļauj mums pacelt galvu, izslejot zodu un paužot pārliecību par sevi un spēkiem, bet tas arī var liecināt par intereses trūkumu, ja galva tiek noliekta uz leju. Nereti gan nodurts zods var liecināt arī par kautrību. Ja tavs partneris, runājot par jūsu attiecībām un jautājumiem, kas jāatrisina, galvu tur, noliektu uz leju, ļoti iespējams, vīrietis nevis nevēlas iesaistīties problēmu apspriešanā, bet gan jūtas neērti, atklājot savu vājumu.

Torss

Virziens, kurā cilvēks it kā lūkojas ar sava ķermeņa augšdaļu, skaidri liecina par viņa ieinteresētību konkrētajā situācijā. Ja vīrietis starp tevi un sevi ietur distanci, viņa torsam esot pavērstam prom no tevis, viņš konkrētajā brīdī nejūtas ērti. Ja distancēšanās tiek piefiksēta arī dodoties ikdienas gaitās, zini, ka jūsu attiecībās ir neatrisināti jautājumi, kam vajadzētu pievērsties.

Rokas

Rokas ir viena no ekspresīvākajām ķermeņa daļām, skaidri paužot mūsu raizes, prieku, satraukumu, dusmas, bēdas, apņemšanos, ieinteresētību, noslēgtību utt. Esot kopā ar partneri, izvērtē, vai viņš labprāt pieskaras tavām plaukstām, tās maigi saspiežot, paturot savās, vai arī, paņemot tevi aiz rokas, tvēriens ir vājš, starp jūsu pirkstiem veidojoties atstarpei. Tas ļaus itin viegli nolasīt vīrieša sajūtas un nodomus, protams, ja vien distances ieturēšanai nav kāds cits iemesls, vīrietim patiesībā klejojot domās par paša ikdienas raizēm un ķibelēm.

Kājas

Soļojot kopā, ja jūsu attiecībās valda harmonija, jūs, visticamāk, pieskaņojaties viens otra tempam un soļa garumam. Savukārt, ja jūsu ikdienā ir nesaskaņas, nesaprašanās un ilgi krāts aizvainojums, vīrietis var ieturēt distanci, soļojot aiz tevis vai tev priekšā. Tāpat pēc iespējamas soļošanas līdzās vai atstatus viegli iespējams noteikt vīrieša interesi par sevi pirmajās tikšanās reizēs.

Pēdas

Ja vīrieša pēdas ir vērstas pret tevi, visticamāk, arī viņa torsam esot tieši tev pretī, zini, ka vīrietis izbauda jūsu kopīgi pavadīto laiku, tavu klātbūtni un jūtas labi tavā sabiedrībā. Taču, ja purngali ir pavērsti pretējā virzienā, viņa prāts, visticamāk, ceļo kur citur. Tas liecina par norobežošanos un uzmanības vēršanu uz citiem objektiem, nevis sarunas partneri.

Avots: www.positivemed.com; "Self Improvement of Relationship Skills Through Body Language" (Mark Ford).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!