Foto: Shutterstock
Mīlestība ir jākopj, par to ir jārūpējas. Sākotnēji ir grūti saprast, vai tu esi gatava kopdzīvei, bet, kad šis lielais solis ir sperts, jārēķinās ar sekām. Sākot dzīvot zem viena jumta ar partneri, tu viņu ieraugi citā gaismā. Apvienojot savas privātās telpas, būsi spiesta pielāgoties partnerim, taču no problēmām neizbēgt. Ir jāmeklē risinājumi, jārunā vienam ar otru.

Portālā "Bustle" attiecību konsultants skaidro, ka pat pāri, kuri daudz laika pavada kopā, nesastopas ar problēmām, kuras rodas, dzīvojot zem viena jumta. Ir nepieciešams vismaz nedaudz apvienot finanses un zināmā mērā kļūt atkarīgiem vienam no otra. Novērots, ka daudzi pāri, kuri, šķiet, ir laimīgi savās attiecībās, uzsākot kopdzīvi, par to sāk šaubīties. Rodas sajūta, ka partneris ir pavisam no citas planētas. Protams, pielāgošanās periods ir visiem, tas ir tikai normāli, jo ir jāpierod pie tā, ka telpa ir jādala ar vēl kādu un ikdiena jāpielāgo ne tikai savām vēlmēm. Taču, kad visu laiku būsiet kopā, var rasties situācijas, kas liks apšaubīt attiecību nākotni.

Jāatceras, ka attiecības nav bizness, tajās viss neseko pēc iestrādāta plāna. Jāiemācās sadzīvot, saprast, vai problēmas radušās untumu dēļ, vai arī partneris ir pilnīgi citādi domājošs.

Kopdzīve paver daudz problēmu, kuras, iespējams, pirms tam nemaz neesi pamanījusi. Taču, ja esi izvēlējusies savu dzīvi saistīt ar konkrēto cilvēku, ir jācenšas pieņemt situāciju un tikt galā ar tām.

• Kopdzīve: kā uzsākt sarunu, kā zināt, ka esat gatavi, un kāpēc labāk vēl pagaidīt

Ar problēmām, kuras nācies risināt, uzsākot dzīvi zem viena jumta, dalās "Viņa" lasītājas.

Pirmais kopdzīves posms. Pieredzes stāsti

Foto: Shutterstock
Delfu "Viņa" lasītāja Rasma apstiprina, ka pirmais kopdzīves posms bijis sarežģīts, jo īpaši pirmais pusgads. Kādu brīdi abi centās neievērot lietas vai darbības, kas šķita nepieņemamas. Pēc pusgada visas problēmas nāca gaismā, sākās pārmetumi un strīdi. "Sākotnēji ir grūti sadzīvot ar sīkumiem, partnera ieradumiem. Piemēram, man nepatika, ka viņš atstāj poda vāku neaizvērtu, taču, kā vēlāk izrādījās, viņam nepatika, ka es lieku somu gultā. It kā jau sīkumi, taču, ja mums tie likās nepieņemami, bija grūti pie tiem pierast," stāsta Rasma.

Kristaps dalās savā pieredzē, atzīstot, ka īpaši grūti bijis pierast pie partneres radītās kārtības. "Sākotnēji likās, ka dzīvoklī viss ir pakārtots viņai un es nevaru neko aiztikt. Ja kaut ko vēlos paņemt, tad jāprasa atļauja un jānoliek tieši turpat atpakaļ."

Pēc pusgada Rasmas un Kristapa attiecībās iestājās pauze, jo ikdienas sīkumi radīja problēmas, ar kurām viņi nespēja tikt galā. Kādu laiku padzīvojot šķirti, viņi saprata savas kļūdas un centās tās labot, pielāgoties otram cilvēkam.

Tika jautāts arī par finansēm, jo, uzsākot kopdzīvi, arī maciņa saturs ir jādala uz diviem. "Sākumā viņš vēlējās maksāt par visu pats, jo bija pārliecība, ka vīrietis ir sagādnieks un viņš ir atbildīgs par naudas lietām, taču man tā nešķita, vēlējos sniegt arī savu artavu šajās attiecībās. Šim posmam bija jāiziet cauri, tas tika izrunāts, lai abi esam apmierināti. Šobrīd rēķinus dalām uz pusēm, taču veikalā joprojām viņš uzstāj, ka vēlas maksāt. Kad ejam kopā iepirkties, maksā viņš, bet, lai tās nebūtu vienpusējas izmaksas, es bieži vien eju uz veikalu bez viņa," teic Rasma.

Lasītāja Inese ar skumjām atzīst, ka finanses bija lielākais klupšanas akmens attiecībās, jo ienākumi bija dažādi, bet partneris vēlējies, lai izdevumi tiktu dalīti tieši uz pusēm. "Mēs katru mēnesi noteiktu naudas summu pārskaitījām uz bankas karti, lai abi vienlīdz daudz maksātu par ēdienu, izklaidēm, rēķinus arī dalījām uz pusēm. Shēma, iespējams, nav peļama, taču es pelnīju daudz mazāk nekā viņš, līdz ar to naudas summa, kas palika man uz rokas, bija ļoti niecīga, īsti neko nevarēju atļauties," atceras Inese.

"Finansiālais stāvoklis mūsu attiecībās mani ļoti apgrūtināja. Partneris spēja uzkrāt naudu, kamēr es knapinājos. Ikdienā biju ļoti noraizējusies par to. Iespējams, tāpēc mūsu attiecības arī izjuka. Kādā brīdī jutu, ka man sākas depresija, likās, ka viss ir slikti, pamatā tam bija nauda, par kuru nācās domāt visu laiku," viņa atklāj.

Ineses kopdzīve beidzās ar šķiršanos, jo pārim sāka likties, ka attiecībās jūtas neērti. Kopdzīves laikā viņi nespēja papildināt viens otru, radās iekšēja neapmierinātība.

Pēc sarunām ar "Viņa" lasītājām tapa skaidrs, ka greizsirdība attiecībās arī ir grūti pārvarama. Šoreiz ir runa par greizsirdību pret draugiem, kolēģiem. Pēc randiņu perioda ir grūti pierast, ka partneris var doties izklaidēties vai satikties ar draugiem viens pats. "Viņš devās izklaidēties kopā ar saviem draugiem, es paliku mājās viena pati. Šajā laikā dažādas domas jaucās pa galvu, jo – kā viņš var atstāt mani vienu pašu?" ar smaidu sejā atceras Rasma. Viņa uzsver, ka, dzīvojot kopā, ir jādomā par savu partneri. Agrāk, ejot tikties ar draudzenēm, viņa neskaitīja minūtes un darīja, ko gribēja, bet tagad apzinās, ka mājās viņu gaida cilvēks, kuram noteikti ir jādod ziņa, cikos būsi atpakaļ, jo viņš gaida un uztraucas.

Ir izkristalizējies, ka visu problēmu risinājums ir saruna, jo tā spēj saglābt attiecības. Ja partneri nespēj savā starpā komunicēt, tad arī ikdienas ķibeles liekas smagas, un tas var novest pie šķiršanās.

Problēmu risināšana

Foto: Shutterstock
Protams, ir viegli teikt, ka nepieciešams cīnīties par savām attiecībām, taču bieži vien rokas nolaižas, jo nezini, kā to darīt, problēmas ir samilzušas, gribas padoties. Padošanās nav labākais variants, jo tas neko neatrisina. Portālā "Psychology Today" rasti padomi, kas palīdzēs sadzīvot ar partneri.

Runājiet viens ar otru

Pirmais un galvenais, kas attiecībās jāpraktizē ik dienu, ir saruna. Iespējams, ikdienā tu esi raidījusi smalkus mājienus partnera virzienā, lai viņš izprastu to, kas tev nepatīk, taču ne vienmēr tas vainagosies ar panākumiem. Nepieciešama īsta pieaugušo saruna, kurā nav vietas aplinkiem vai ne līdz galam pateiktām frāzēm. Saruna, kurā partneri izkrata sirdi.

Sarunas laikā nepieciešams nonākt pie risinājuma, kas apmierinās jūs abus. Jāspēj rast kompromisu. Taču jāatceras, ka saruna nav strīda aizsācēja, tai vajadzētu būt mierīgai, emocijām nav jādod vaļa, šādos gadījumos racionālai domāšanai ir priekšroka. Tas, protams, ir izaicinājums, bet to var uzskatīt par jauna attiecību posma aizsākumu.

Ja jūs nevarat izvairīties no konflikta, meklējiet palīdzību pie profesionāļiem. Attiecības nav uzupurēšanās, tām jābūt patīkamām, miera ostai ikdienā. Ja jūs kā pāris nespējat tikt galā ar problēmām, kas saistītas ar ikdienas lietām, piemēram, trauku mazgāšanu, drēbju salikšanu pa plauktiņiem, tad jūs nespēsiet tikt galā ar daudz lielākām problēmām, kas jūs sagaida turpmākajā dzīvē.

Veidojiet finansiālas partnerattiecības

Par naudu runāt ir grūti, parasti cilvēki mēģina no šādām sarunām izvairīties. Viens no veiksmīgu attiecību priekšnosacījumiem ir izveidot finansiālas partnerattiecības – abu ienākumi un dalītie izdevumi. Pāri, kas nerunā par naudas lietām, var provocēt saspringtu situāciju, iespējams, tev vai tavam partnerim ir finansiālas problēmas, kas ietekmē arī ikdienas dzīvi un atspoguļojas kopdzīvē. Tā rodas aizvainojums, neuzticība.

Ir svarīgi pastāstīt partnerim par saviem kredītiem vai parādiem, jo tas var būtiski ietekmēt attiecības. Ir vieglāk tikt galā ar savām problēmām, ja otra pusīte par tām zina un palīdz. Šādi jūs varēsiet saprast, kā dalīt izdevumus, lai abām pusēm ir ērti, un finansiālais stāvoklis neapgrūtina ikdienu. Jāatceras, ka nauda uz mājām jānes abiem. Rēķini, parādi, nomaksas – lietas, kas jārisina kopīgi, dalot finanses.

Sadaliet pienākumus

Visi ikdienas mājas darbi un uzkopšanas darbi ir jāsadala starp jums abiem. Ja jūsu attiecībās vēl nav ieviesta kārtība, kurš mazgā traukus, kurš kārto istabu, tad tas ar steigu jāmaina. Viens cilvēks nevar organizēt visus mājas darbus. Mēs labi zinām, ka darbs paņem daudz enerģijas, nervu. Ja, atgriežoties mājās, tevi sagaida lērums nepabeigtu mājas darbu, tad tas var likt justies nekomfortabli attiecībās.

Ja tu gatavo ēst, viņš lai mazgā traukus. Ja tu kārto istabu, viņam jāsaved kārtībā drēbju skapi. Darbi ir jāsadala un jāorganizē, tas atvieglos jums ikdienas soli, neradīs nevajadzīgus saspringuma momentus. Darbu organizēšana attiecībās jāievieš pirms bērnu dzimšanas, jo vēlāk to izdarīt būs vēl grūtāk, bet, ja tas netiks koordinēts, dzīve attiecībās būs ļoti sarežģīta, pārlieku daudzie pienākumi, kurus jāspēj paveikt vienam, nomāks ikdienu.

Bieži vien nākas saskarties ar viedokli, ka sievietes ir tās, kurām būtu jārūpējas par māju, bet tā nav. Par to atbild abi partneri. Ir lieki attaisnoties – es vairāk nogurstu darbā vai vairāk pelnu, tam šajā situācijā nav nozīmes. Kad ģimenē ienāks bērni, mājas darbi, visticamāk, aizņems pārāk daudz laika, ja to darīs viens cilvēks. Pa dienu esi darbā, vakarā gribas pavadīt laiku kopā ar mīļoto un bērniem, bet jāspēj uzkopt māju un pagatavot ēst, kamēr tavs partneris zviln uz dīvāna. Tādos gadījumos dusmas un nogurums var ņemt virsroku.

Bieži vien ir novērots, ka attiecības tiek šķirtas, ja ikdienā ir strīdi, kas radušies sadzīvisku situāciju dēļ un netiek risināti. Nav jāgaida, ka ģimenē ienāks bērns un darbi tiks sadalīti partneru starpā. Par to ir jārunā uzreiz, lai nerastos aizvainojums, kas traucē mīlestībai.

Piešķiriet nozīmi mazām lietām

Vienkārši, sīki žesti, kas spēj piesaistīt partneri. Atceries, kāda kafija viņam garšo, atceries jūsu kopīgos jokus. Šie mazie, bet nozīmīgie žesti spēj uzturēt attiecības, tas norāda, ka tu par partneri domā, atceries visu, kas saistīts ar viņu. Īpašu nozīmi šie žesti gūst spriedzes un strīdu brīžos.

Agrāk bija ziedi, pārsteigumi, romantiskas pastaigas, uzsākot kopdzīvi, tas viss pazuda, jo partneris neuzskata par vajadzīgu tevi iekarot. Taču, uzsākot kopdzīvi, tas ir vēl vairāk nepieciešams. Attiecībās parādās stress, nesaskaņas, problēmas, bet mazie uzmanības apliecinājumi otram cilvēkam atgādinās, kāpēc tika veidotas šīs attiecības.

Dzīvojiet divatā

Pētījumi liecina, ka dzīvošana ar partneri vecāku mājā ir ļoti apgrūtinoša, kas jūsu attiecības var novest pie šķiršanās. Pirmie kopdzīves gadi ir jāvelta tikai partnerim, attiecību veidošanai ar otru cilvēku. Tas ir pielāgošanās laiks, kurā centies izprast gan sevi, gan savu otro pusīti. Tas, ka mājās vēl ir cilvēki, kas nosaka savu kārtību, šo procesu var padarīt tikai sarežģītāku. Pārim ir vajadzīgs laiks, lai iemācītos sadzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!