Ikviens no mums zina, ka lielas un nopietnas problēmas spēj sagandēt pat pašas saticīgākās attiecības. Tomēr bieži vien mēs nepievēršam uzmanību arī mazajām lietām, kas palēnām un pavisam nemanāmi irdina attiecību valgus. Lai neattaptos brīdī, kad būs jau par vēlu, iedvesmojoties no "Gurl" attiecību guru, piedāvājam šķietami otršķirīgas lietas, kas patiesībā bendē attiecības.

Privātuma robežu pārkāpšana un okšķerēšana

Skaidrs, ka ikvienam ir savas lietas vai darīšanas, kuras nav gluži noslēpums, tomēr otrajai pusītei tās neatklājam kāda cita iemesla dēļ. Iespējams, tas ir kāds princips, varbūt kāda cita uzticēts noslēpums vai vienkārši ar šādu informāciju nav vēlēšanās apgrūtināt otru. Un tas ir normāli!

Vērība jāpievērš arī cita privātuma robežām. Okšķerēšana otra mantās, ziņu pārlasīšana sociālajos tīklos vai telefonā ir neuzticības pazīme. Lai arī varbūt tā ir tīra interese vai vēlme uzzināt kaut ko vairāk par otru cilvēku, partnerim tas var pat šķist kā apvainojums. Ir jāsaprot, ka katram no mums, lai arī cik pāris varētu būt ilgi kopā vai kāda saticība abu starpā valda, nevajadzētu bez atļaujas pārkāpt robežas, ielaužoties otra privātajās likstās neaicināti.

Atšķirīgi viedokļi par seksu

Foto: Shutterstock

Lai arī sekss nav pati svarīgākā attiecību sastāvdaļa, tā tik un tā ir gana būtiska romantiskās partnerības daļa. Ideālajā variantā pārim ir līdzīgas vēlmes guļamistabā, kā arī līdzvērtīgs libido.
Ko darīt, ja viss nav tik rožaini? Kā skaidrojis seksa eksperts Arturs Šulcs, pirmais uzdevums ir satuvināties emocionāli, piemēram, atrodot kopīgu hobiju. Eksperts arī min, ka ap 40 un 50 gadu vecumu ir izveidojušās "bioloģiskās šķēres", proti, sievietes seksualitāte ir atraisījusies, bet vīrieša – mazliet mazinājusies. "Svarīgi, lai sieviete nebaidās no savas seksualitātes. Viņa var, grib un kļūst par vadošo partneri seksā. Viņa grib seksu, tas arī jāsaņem. Vīrietis pamazām un saudzīgi jāstimulē. Tajā nav nekā slikta. Vīrietis arī vēlas seksu, bet, ja tā var izteikties, kļuvis nedaudz klusāks šai jomā. Ja vēl divdesmit, nepilnu trīsdesmit gadu vecumā viņš gāza sievieti zemē un viss notika, tagad ir citādi. Pārim jāpieņem šis fakts." Tāpat Šulcs iesaka ieviest dažādus jaunumus guļamistabā, piemēram, lomu spēles, kas var palīdzēt atgūt iepriekšējo kaisli. Bet galvenais – izrunāties un atklāti pastāstīt, kas tevi nomāc. "Ja pāris ir neapmierināts ar attiecību kvalitāti, tās agri vai vēlu izjuks. Iespējams, viens vai abi meklēs trūkstošo ārpus ģimenes loka. Varbūt tomēr ir vērts ieguldīt pūles," jautā seksologs.

Šajā sakarā noteikti vērts iepazīties ar atklātu stāstu par kopdzīvi bez seksa, kā arī iemesliem, kādēļ mīlas prieki atkal iet secen.

Pārāk liela atbrīvošanās otra klātbūtnē

Foto: Shutterstock

Protams, būtiski, lai otra klātbūtnē justos lieliski un tas vienmēr būtu tavs patvērums, jo labi zināms, ka attiecības, kurās ir jāizliekas par to, kas tu neesi, nekur tālu nevedīs.

Tomēr šajā sakarā jāatceras, ka, pierodot pie otra, nevar pārstāt censties. Censties būt mīļai, pārsteigt ar ko jaunu, iepriecināt otru, kā arī – labi izskatīties, kas nav mazāk svarīgi.

Visiem ir skaidrs, ka attiecības ir darbs, pie kura jāstrādā mūžīgi, tāpēc nevar aizmirst par to, lai paši attiecībās radītu interesantu un mīlošu atmosfēru. Tikai tā iespējams noturēt dzirkstelīti attiecībās, neuztverot otru vien kā dzīvokļa biedru.

Nemitīga laika pavadīšana kopā


Lai arī laiks kopā diviem mīlošiem cilvēkiem ir lielākais sapņu piepildījums, nevar noliegt, ka reizi pa reizei ikvienam vajadzīga atelpa pat no vistuvākajiem cilvēkiem. Protams, katram ir sava interpretācija par izklaidēm bez otrās pusītes, tomēr tas, ka šādi mirkļi ir vajadzīgi, ir skaidrs.
Arī radio un TV personība Valdis Melderis intervijā ar "Viņa" teica: "Laimīgas laulības noslēpums, pirmkārt, ir pareizs sākums, izvēloties pareizo cilvēku. Bet, principā, ilgtermiņā mēs vienkārši laiku pa laikam izmetam līkumiņu arī pa vienam."

Bet ir cilvēki, kuriem arī sanāk būt līdzās teju ik mirkli, bet dzīvot saticībā. Lai arī tas ir pārbaudījums, vērts ielūkoties Lauras Zvejnieces stāstā, kura kopā ar savu dzīvesbiedru Jāni Kundziņu izveidoja "restorānīgo" kafejnīcu "Pagalms".

Izvairīšanās no strīdiem

Foto: Shutterstock

Tiesa, strīdi liecina par kādām nesaskaņām attiecībās, kas, protams, parasti neliecina par neko sevišķi labu. Tomēr arī attiecības bez tiem nav īsti normālas. Protams, ar uguni meklēt kādu problēmiņu, par ko pakašķēties, nevajag, tomēr apzināti atkal un atkal izvairīties no sava viedokļa izteikšanas arī nevajadzētu.
Jau iepriekš psihoterapeite Guna Berga uzsvērusi, ka konflikti un strīdi ir normāla attiecību sastāvdaļa un to esamība neliecina par attiecību iziršanu: "Ja pie manis atnāk klienti un saka, ka dzīvo daudz gadus kopā un vispār nestrīdas, tad ir vispār jautājums, vai tās attiecības ir dzīvas. Bet ir milzīga atšķirība starp strīdiem un konfliktu risināšanas veidiem – vai cilvēks vienkārši dzīvo no tiem konfliktiem, vai viņš arī viņus risina. Strīdi ir neizbēgami!"

Nelīdzvērtīga brieduma pakāpe

Foto: Shutterstock

Lai pāris dzīvotu abpusējā laimē, ir lieliski, ja abi skatās vienā virzienā. Tas attiecas uz vairākiem nozīmīgiem dzīves lēmumiem, bet nevienprātība šajos jautājumos var naski iedragāt robu starp mīlniekiem.

Pašos pirmsākumos tas jau vispār ir lēmums par nopietnu attiecību veidošanu, dzīvošanu kopā, laulībām, bērniem… Ja viens no pāra šajās izvēlēs iet pa labi, bet otrs pa kreisi, nekāda saticības pilna kopdzīve neveidosies, jo vienam būs pamatīgi jāpiekāpjas, pilnībā izmainot savu redzējumu par dzīvi. Lai arī sākumā kāds no šiem dzīves lēmumu pieņemšanas posmiem var šķist ļoti attālināts vai pat otršķirīgs, domājot, ka viss atrisināsies pats no sevis, agrāk vai vēlāk nāksies pacelt tēmu, kā rezultātā nesaskaņu valši varēs sākties.

Būšana kopā, bet katrs savā virtuālajā pasaulē

Foto: Shutterstock

Viens no mūsdienu attiecību veidošanas un šķelšanas rīkiem – telefons. Dažādās aplikācijas, sociālie tīkli un citas viedtālruņu piedāvātās iespējas burtiski pārņēmušas ļaužu prātus, pat īsti neliekot aizdomāties, ka šo ierīci tagad izmantojam jebkur – pat tad, kad it kā sarunājamies ar savu partneri un pavadām kopā laiku.

Kā jau tika minēts, velns nav tik melns, un ir arī pozitīvās puses. Šajā sakarā noteikti vērts ielūkoties maskaviešu Marijas un Dmitrija stāstā par to, kā viņi "iepazinās telefonā" un kopš tā laika nav šķirami.

Tomēr ir reizes, kad telefona izmantošana attiecības kļūst absurda. Par to vairāk lasi rakstā "Sekss trijatā – es, tu un telefons".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!