Foto: Shutterstock

Plānojot kāzas, teju katra sieviete aizdomājas par to, kāda būtu laulību ceremonija baznīcā. Došanās pie altāra, svinīgā noskaņa, mirklis, ko vēl īpašāku padara reliģijas klātbūtne… Tomēr laulības baznīcā prasa arī virkni nosacījumu, kas jāievēro, lai ceremoniju būtu iespējams noorganizēt. Kādi tie ir? Uz portāla Precos.lv jautājumiem atbild Rīgas Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ingus Dauksts.

Cik laicīgi pirms laulāšanās pārim vajadzētu saderināties? Vai saderināšanās ir obligāta prasība?

Bībeles izpratnē būt saderinātam nozīmē jau būt laulātam, bet vēl nedzīvot kopā. Uz to norāda kaut vai Bībeles frāze "derības sieva" un eņģeļa teiktais Jāzepam par viņa saderināto Mariju: "Jāzep, tu Dāvida dēls, nebīsties Mariju, savu sievu, ņemt pie sevis."

Mūsdienās vairs nepastāv saderināšanās šī vārda senākajā izpratnē, kad jaunais pāris tika izsludināts kā saderināts, t.i., precēts pāris, bet kāzas svinēja gadu pēc saderināšanās. Katram ir tiesības rīkoties pēc saviem ieskatiem, taču baznīca nekādus termiņus nenosaka. Svarīgi ievērot Latvijas likumdošanā minēto vienu mēnesi, bet lēmumu par (ne)gatavību stāties kristīgā laulībā izvērtēs mācītājs sarunā ar jauno pāri.

Mācītājam ir tiesības atlikt uz laiku laulības vai atteikties tās slēgt, ja laulība neatbilst baznīcas garīgajiem principiem. Mūsdienās Latvijā ar saderināšanos tiek saprasts paziņojums par laulību laiku, un saderināšanās ilgst līdz pat laulību dienai.

Kāda ir saderināšanās būtība – pārdomu laiks pirms salaulāšanās?

Saderināšanās ir sagatavošanās laiks kopā dzīvošanai, kad jaunais pāris iepazīst viens otru, pārbauda raksturu saderību, uzticību, saskaņo kopējos plānus par nākotni, meklē kopēju uztveri pret dzīvi, pielāgojas viens otram, kā arī iepazīst viens otra ģimenes.

Kas nepieciešams, lai saņemtu atļauju laulāties baznīcā

Foto: Shutterstock

Laulību ceremonijas datuma rezervēšana baznīcā un tās norise

Foto: Shutterstock

Cik brīvi ir iespējams izvēlēties baznīcu un vai tajā var laulāties atkārtoti

Foto: Shutterstock

Kādas prasības jāņem vērā tērpa izvēlē un ceremonijas plānošanā

Foto: Shutterstock

Laulību ceremonijas ilgums un izmaksas

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!