Foto: Shutterstock
Astoņas stundas dienā, piecas dienas nedēļā – tas ir vidējais ilgums, cik laika mēs pavadām darbā. Nereti tieši birojs ir vieta, kur atrodam līdzīgi domājošos, draugus un arī mīļotos. Kaut attiecības starp kolēģiem filmās izskatās romantikas un kaisles pilnas, tās nāk līdz ar lielu vezumu riska un neērtu situāciju. Tāpēc pirms atbildi kolēģa flirtēšanai, ir vairākas lietas, ko tev vajadzētu pārdomāt.

Karjeras konsultante Vikija Selema portālā "Reader`s Digest" atklāj, ka romantika kolēģu starpā uzvirmo biežāk, nekā mums varētu likties. To apstiprina arī 2014. gadā veikts pētījums, kurā atklājās, ka 38 procenti pētījuma dalībnieku ir kādreiz bijuši attiecībās ar darba kolēģi. Selema uzsver – jo vecāks cilvēks kļūst, jo grūtāk viņam ir atrast otro pusīti ārpus ierastās vides: "Atrast partneri ārpus biroja var būt sarežģīti. Ņemot vērā to, cik daudz laika mēs pavadām darbā, var gadīties, ka romantiskas attiecības veidojas organiski."

Savukārt kādā citā aptaujā atklājās, ka romantiskas attiecības ar kolēģi var palielināt cilvēku apmierinātību ar darbu kopumā. To ir apstiprinājuši 14 procenti "Namely" aptaujātie respondenti, vēsta "Forbes".

Taču, ja runājam par produktivitāti, tad 15 procenti "Namely" aptaujāto cilvēku atzina, ka romantiskas attiecības ar kolēģi ir samazinājušas viņu produktivitāti. Tajā pašā laikā 14 procenti uzskata, ka viņu produktivitāte, pateicoties šīm attiecībām, tikai kāpa.

Nenoliedzami, attiecībām ar kolēģi ir savi plusi, taču pirms to uzsākšanas ir vērts apdomāt vairākas lietas, lai pārliecinātos – es pieņemu pareizo lēmumu.


Kāda ir kompānijas politika šajā jautājumā

Foto: Shutterstock

Ir kompānijas, kuru politika aizliedz uzsākt romantiskas attiecības ar augstāk stāvošu kolēģi, piemēram, menedžeri, lai izvairītos no iespējama favorītisma un nevienlīdzīgas attieksmes pret padotajiem. Taču ir arī tādi uzņēmumi, kuru noteikumos šādi aspekti netiek iekļauti. Tajos cilvēkiem ļauj pašiem brīvi izvēlēties, ar ko un kāpēc viņi vēlas satikties.

Tāpat ir arī tādas kompānijas, kuras neuzstāda noteikumus par romantiskām attiecībām kolēģu starpā, bet, ja gadījumā divi cilvēki kļūst ne tikai par draugiem, bet arī mīļotajiem, viņi pieprasa, lai par to tiek paziņots personāla vadības pārstāvim, kuram bez jaunā pāra atļaujas nav tiesības izpaust šo informāciju citiem darbiniekiem.

Neskatoties uz to, tikai aptuveni pieci procenti darbinieku atklāj personālvadībai, ka starp viņiem virmo romantiskas jūtas. "Forbes" raksta, ka lielākoties cilvēki izvēlas to paturēt noslēpumā, jo neuzticas, ka personālvadības pārstāvis neizpaudīs viņu mazo noslēpumu.


Vai kāds no mums ieņem augstāku amatu

Foto: AdobeStock

Favorītisms un nevienlīdzība pret citiem padotajiem ir divi galvenie iemesli, kāpēc dažās kompānijās romantiskas attiecības starp līdzstrādniekiem ir strikti aizliegtas. Arī "Reader`s Digest" saviem lasītājiem iesaka izvairīties satikties ar augstāk stāvošu kolēģi, sevišķi tad, ja viņš ir tavs tiešais priekšnieks.

Kāpēc tā? Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, jau pieminētais favorītisms, kas kaut kādā ziņā var nākt tev par labu, taču ne tavām attiecībām ar citiem kolēģiem. Viņi var sākt tevi nicināt, jo zina – pielikumu dabūji nevis tāpēc, ka patiesi esi to pelnījusi, bet tāpēc, ka tava otrā pusīte ir arī tavs priekšnieks. Iespējams, šāda mīļotā izturēšanās var uzlabot tavu dzīves kvalitāti, bet ne pašapziņu, sniegumu darbā un attiecības ar līdzstrādniekiem.

Otrkārt, lai cik lieliskas būtu jūsu attiecības, scenārijs, kur jūs katrs pēc mīlestības pilniem mēnešiem vai gadiem aizejat katrs savu ceļu, nav izslēgts. Arī šādā gadījumā iepriekš virmojošā romantika starp tevi un tavu priekšnieku var iegriezt robu karjerā. Iespējams, tu kādu iemeslu dēļ nesaņemsi kāroto paaugstinājumu, amatu vai pēkšņi uz taviem pleciem gulsies vairāk pienākumu kā iepriekš.

Šīs noteikti būtu lietas, kas tev jāapdomā, pirms uzsāc attiecības ar kolēģi. Iespējams, ir vērts par šo aprunāties arī ar topošo partneri, lai noskaidrotu, kādas ir viņa domas šajā jautājumā.


Vai jūs spēsiet novilkt robežas

Foto: Shutterstock

Nereti cilvēkiem ir grūti novilkt robežas starp privāto dzīvi un darbu. Ja šorīt esi izkāpusi no gultas ar kreiso kāju un mājās kādu iemeslu dēļ rīts ar mīļoto pagāja, skandalējot par sīkumiem, atnākot uz darbu, jums ir jāspēj komunicēt tā, it kā no rīta nebūtu sastrīdējušies.

Arī gadījumā, ja darbā ir izveidojusies kāda saspringta situācija vai jūsu domas kādā biznesa jautājumā nesakrīt, aizejot mājās, jums ir jāspēj šīs konflikts atstāt birojā un pārslēgties no kolēģa uz partnera un mīļotā lomu.

Tas pats attiecas ne tikai uz strīdiem, bet arī romantiku uz kaisli. Lai cik erotiski un adrenalīnu veicinoši neliktos filmās redzētie mirkļi ar kaisles pilnu seksu priekšnieka kabinetā, šāda rīcība nebūt nenorāda par tavu spēju novilkt robežas.

Varētu šķist, ka tas ir viegli paveicams, taču tā nebūt nav. Lai uzturētu veselīgas attiecības ar kolēģiem, tev jāspēj pilnībā pārslēgties, un ne visiem tas izdodas.


Attiecību ietekme uz sniegumu darbā

Foto: Shutterstock

Gluži kā blakus solā sēdošā vidusskolas mīlestība novērsa visas tavas domas no mācībām, tāpat var notikt arī ar attiecībām ar netālu sēdošo kolēģi. Kaut iepriekš pieminētā "Namely" aptauja liecina, ka romantika pie ofisa galda var uzlabot garastāvokli pat neapmierinātākajiem darbiniekiem, tā parāda arī to, ka attiecības kolēģu starpā vai ietekmēt tavu sniegumu un produktivitāti.

Neizbēgami pirmajos attiecību mēnešos, kad nevarēsiet viens no otra novērst acis, darbs paliks otrajā plānā. Iespējams, ja vēlies, lai mīļotā klātbūtne neietekmē tavu sniegumu darbā, ir vērts apsvērt iespēju sēdēt tur, kur viņa šarms tev netraucē strādāt. Vai varbūt šādu soli jāsper viņam.

Kaut ar laiku šī sākotnējā apsēstība vienam ar otru pāries, uzsākot attiecības ar kolēģi, noteikti būtu jāpārdomā arī šis aspekts.


Citu kolēģu baumas

Foto: Shutterstock

Skatieni, ko vērsīsiet viens uz otru, koķetīgie smaidi, iespējams, pat pieskārieni un biežā komunikācija neizbēgami citos kolēģos izraisīs interesi un liks viņu mēlēm atraisīties. Uzsākot satikties ar darba biedru, izvairīties no baumām ofisā ir gandrīz neiespējami. Taču ir veids, kā jūs tās var skart mazāk – izdomājiet, kā paziņot apkārtējiem, ka esat ne tikai darba biedri, bet arī mīļotie.

Portāls "Inc" iesaka būt gudrai un rīkoties, pirms baumas ir izplatījušās. Ja redzi, ka attiecības ar kolēģi ir kas vairāk par vieglu flirtu, iespējams, ir vērts to paziņot tuvākajiem kolēģiem un priekšniekam.

Tas, cik daudz tu viņiem atklāj, ir tikai un vienīgi atkarīgs no tevis pašas. Ja nevēlies ieslīgt detaļās par to, kā no kolēģiem kļuvāt par mīļotajiem, tev tas nav jādara. Esi konkrēta, tieša un neaizmirsti piebilst, ka tas nekādi neietekmēs tavu darba sniegumu.

Tāpat portāls saviem lasītājiem iesaka iedrošināt citus kolēģus jautājumu gadījumā vērsties tieši pie tevis vai partnera, nevis apspriest notikušo aiz jūsu mugurām. Draudzīgi iedrošini viņus būt atklātiem un patiesiem. Saspringta atmosfēra darbā, ko var radīt apkārt klīstošās baumas, var radīt tikai papildu noslogojumu un celt neapmierinātību ne tikai ar darbu, bet dzīvi kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!