Runājot par lubrikantiem, daudzi interesējas, kādi ir labāki (eļļas vai ūdens bāzes), kam tie nepieciešami un kuri ir drošākie? Lubrikantu klāsts ir ļoti plašs, tādēļ mēs centīsimies palīdzēt jums atrast piemērotākos. Beigu beigās izvēle būs jūsu ziņā, bet mēs varam palīdzēt ar svarīgāko informāciju.
Seksā daudzi pat neiedomājas par lubrikantu lietošanu, nemaz nezinot, ka šādi liedz sev jaunus piedzīvojumus. Bieži uzskata, ka lubrikanti domāti "partneru seksam" vai arī tiem, kuriem pašiem grūtības ar lubrikāciju. Kā spontānu lubrikantu var izmantot siekalas, taču ir vēl arī citas iespējas, kas uzlabos seksu un pašapmierināšanos. Svarīgi gan ir zināt, ko var droši izmantot.

Kādos gadījumos lietot lubrikantu?

Daudzas sievietes un vīrieši uzskata, ka maksts kļūst valga automātiski seksuāla uzbudinājuma laikā un, ja tā nav, tad sievietei trūkst entuziasma. Tā nav taisnība. Maksts lubrikāciju ietekmē hormoni un tā var būt atšķirīga atkarībā no sievietes menstruālā cikla. Sievietēm, kurām ir zemāks estrogēnu līmenis, dažkārt ir problēmas ar valgmi. Tas attiecas uz sievietēm, kurām ir iestājusies menopauze, jaunajām māmiņām, kas baro bērnu ar krūti, kā arī tikko pēc dzemdībām.

"Pēc pirmajām dzemdībām mani audi bija ļoti vārīgi un sūrstēja. Aptuveni trīs mēnešus lietoju lubrikantu un tad sekss bija daudz baudāmāks".

Maksts audu lubrikāciju ietekmē ne tikai hormoni. Problēmu var pastiprināt arī medikamentu un alkoholisko dzērienu lietošana. Pat stresa ietekmē maksts mēdz būt mazāk mikla nekā brīžos, kad sievietes prātu nekas nenomāc. Daudziem pāriem patīk izmantot lubrikantus ilgstošas mīlēšanās laikā.

"Ja zinu, ka mēs mīlēsimies cauru nakti, nolieku pie gultas lubrikantu".

Lubrikanti var būt dažādās krāsās, dažāda biezuma un ar dažādiem aromātiem, bet pamatā ir četri to veidi. Lubrikantus var izmantot anālā, vaginālā un solo seksa laikā. Noskaidrosim, kādi tad ir šie veidi.

Eļļas bāzes lubrikanti

Vispopulārākie ir eļļas bāzes lubrikanti. Tie satur vazelīnu, minerāleļļas, kā piemēram, bērnu eļļiņas. Taču jāiegaumē, ka šie lubrikanti bojā lateksa produktus, piemēram, prezervatīvus, diafragmas un spirāles. Līdz ar to jūs riskējat iegūt nevēlamu grūtniecību vai seksuāli transmisīvās slimības. Pētījumi rāda, ka eļļas bāzes lubrikanti arī var veicināt dažādu maksts infekciju veidošanos, jo šis šķidrums ir biezāks un pie maksts sieniņām turas ilgāk, nekā jebkura cita viela. Vēl viena nepatīkama eļļas bāzes lubrikantu īpašība ir tā, ka tie atstāj traipus uz audumiem. Uzskata, ka eļļas bāzes lubrikanti ir vairāk piemēroti vīriešiem pašapmierināšanās laikā un anālajām rotaļām.

Dabisko eļļu bāzes lubrikanti

Dabisko eļļu bāzes lubrikanti satur dabas produktus, piemēram augu vai riekstu eļļas. Tie līdzinās eļļas bāzes lubrikantiem un arī bojā lateksa produktus, tā kā nevajadzētu tos lietot vienlaicīgi ar prezervatīviem, diafragmām un spirālēm. Arī dabisko eļļu bāzes lubrikanti atstāj traipus uz audumiem. Kā šo lubrikantu piemērus varam minēt zemesriekstu sviestu un cepamās eļļas. Paturiet prātā, ka tos nevajadzētu lietot, sevišķi, ja jūs skaitāt kalorijas. ;)

"Mēs ar partneri masāžām izmantojam sezama eļļu (neapstrādātu, to, ko lieto ķīniešu kulinārijā), parasti ar mandeļu aromātu. Es par sezama eļļu uzzināju masāžas salonā un uzskatu to par vislabāko augu eļļu. Tās smarža vēl no rīta atgādina par jaukiem brīžiem".

Ūdens bāzes lubrikanti

Ūdens bāzes lubrikanti parasti satur dejonizētu ūdeni, glicerīnu, propilēna glikolu un netoksiskus konservantus. Lai gan ir pieejami gan aromatizēti, gan nearomatizēti ūdens bāzes lubrikanti, arī lielākajai daļai nearomatizēto būs nedaudz salkana garša. Šie lubrikanti neatstāj traipus uz audumiem, tos var droši izmantot kopā ar lateksa produktiem un tie reti izraisa iekaisumus. Taču ilgstošas mīlēšanas laikā tie bieži izžūst - to gan var ātri novērst ar mazliet ūdens vai siekalām. Pateicoties to daudzveidībai un efektivitātei, ūdens bāzes lubrikantus visbiežāk iesaka seksologi un pieredzējuši pāri. Ja dažiem šķiet, ka šie lubrikanti ar laiku izžūst, tad citi teic, ka tie ir pārāk mitri, lai radītu orgasmam nepieciešamo berzi. Šādā gadījumā izeja ir vienkārša - noņemiet lieko lubrikanta slāni un viss būs kārtībā.

Silīcija bāzes lubrikanti

Silīcija bāzes lubrikanti līdzinās ūdens bāzes lubrikantiem, bet tiem ir viena būtiska atšķirība - tie ir pilnīgi ūdensdroši, tādēļ tie ir ideāli piemēroti lietošanai ūdenī. Tā kā, ja jums patīk pašapmierināties vannā, izmantojot dildo, silīcija bāzes lubrikanti būs īstie. Tie arī saglabā lubricējošās īpašības labāk un ilgāk par ūdens bāzes lubrikantiem un tos lieto mazākās devās. Silīcija bāzes lubrikanti nebojā lateksu, taču tie var bojāt seksa rotaļlietas, kas izgatavotas no silīcija, tādēļ nevajadzētu savas dārgākās seksa mantiņas pakļaut šādam riskam - tad labāk izvēlēties citu lubrikantu.

Pērkot lubrikantus, jāņem vērā:

  1. Mērķis: vai tie tiks lietoti vaginālajā vai anālajā seksā, vai masturbējot?
  2. Alerģiju risks: daži lubrikanti satur garšvielas un smaržas, kas var negatīvi ietekmēt jūtīgu ādu un audus. Izmēģiniet produktu uz delnas, paturot to 24 stundas, lai pārbaudītu, vai jums tas neizraisa alerģisku reakciju. Ja jums ir nosliece uz sēnīšu infekcijām, izvairieties no produktiem, kas satur glicerīnu.
  3. Garša: vai tie tiks izmantoti orālajā seksā? Daži lubrikanti satur nonoksinolu-9 un to garša nav patīkama. Ja jūs cenšaties ieņemt bērnu, tad nekādā gadījumā nevajadzētu lietot lubrikantus, kas satur nonoksinolu-9, jo tas nonāvē spermu. Taču neaizmirstiet arī to, ka šie lubrikanti netiek uzskatīti par pretapaugļošanās līdzekļiem.
  4. Struktūra: lubrikanti var būt lipīgi, eļļaini, biezi vai šķidri. Rūpīgi izlasiet informāciju par produktu, ko gatavojieties pirkt.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!