Foto: Shutterstock
Šķiet viens no mūžsenākajiem uzdotajiem jautājumiem varētu būt – vai vīrieša un sievietes starpā var pastāvēt attiecības bez jūtām, bez saistībām? Visnotaļ būs tādi, kas teiks jā, bet būs arī tādi, kas iestāsies pret. Citiem vārdiem – cik cilvēku, tik viedokļu. Tomēr nav šaubu – kamēr pats neesi piedzīvojis attiecības, kurās ar otru vēlies vien gultas priekus bez saistībām, ir grūti lemt par labu vienam vai otram.

Protams, kā jau visam – arī šādām attiecībām ir savi plusi un mīnusi. Iespējams, arī tu un kāds tavs draugs jokojoties esat ieminējušies, ka varētu būt tā dēvētie ''friends with benefits'' jeb draugi ar seksu bez saistībām. Tāpat, iespējams, šī doma tevi nav pametusi un laiku pa laikam pie tevis atgriežas. Ja tā, iedvesmojoties no portāliem ''Glamour'', ''Cosmopolitan'' un ''Elite Daily'', piedāvājam iepazīties ar ieteikumiem, kurus ņemt vērā, uzsākot šāda veida attiecības, kā arī iepazīsties ar lasītāju pieredzi.

Vai iespējams sekss bez saistībām? Atbild lasītājas


Foto: Shutterstock
Šķiet, runājot par pirmajām emocijām, kas attiecībās parādās, tieši sievietes tiek minētas kā tās, kuras partnerim pieķeras visātrāk. Iespējams, lai lauztu šo stereotipu, jautājām lasītājām, kāda ir viņu pieredze ar seksu bez saistībām un vai patiesi pret partneri parādījušās jūtas. ''Viņa'' lasītāja Anete stāsta, ka, pirms iepazinusies ar savu šī brīža draugu, viņai arī bijis mīlas prieku draudziņš. ''Tobrīd nevienam no mums nebija attiecību, mums gribējās un patika sekss. Tāpat es zināju, ka ar šo puisi attiecības nebūs iespējamas. Mēs ikdienā sazinājāmies aplikācijā ''Snapchat'', sūtījām viens otram izaicinošas fotogrāfijas un tā vienu dienu norunājām tikties. Pirmajā reizē es biju ļoti satraukta, man pat trīcēja rokas. Viņam atnākot, es nezināju, kā viss notiks, tāpēc pirmajā brīdī piedāvāju viņam tēju vai ko citu dzeramu – šobrīd šis jautājums man šķiet muļķīgs. Viņš tikai nosmēja, pienāca klāt, pacēla mani, sāka skūpstīt un aiznesa uz gultu. Lieki piebilst, ka visas nākamās reizes mīlas priekus sākām bez liekām ievadceremonijām.

Tā tas arī kādu laiku turpinājās, taču kādu dienu viņš vienkārši pārtrauca sūtīt ziņas, bet es par to neļaunojos. Tomēr esam vēl sarakstījušies – viņš atzinās, ka manis dēļ viņam iepatikušās dāmas, kuras ir formīgākas nekā citas, kas, neslēpšu, liek justies pat ļoti labi. Tāpat arī secinājām, ka kādā brīdī mums vienam pret otru sākušas parādīties jūtas. Tas arī bija brīdis, kad viņš nozuda – esot nobijies. Arī šobrīd, kad abi esam attiecībās, dažkārt sazināmies. Visnotaļ tikai pozitīva pieredze,'' tā Anete par savu pieredzi attiecībās bez saistībām.

Savukārt Kristīne savu pieredzi ar gultas prieku partneri atceras ne ar smaidu uz lūpām. ''Viņš bija mans klasesbiedrs. Mūs jau vairākus gadus saistīja abpusējas simpātijas, taču starp mums nekas nekad nebija bijis. Tad kādā ballītē abi nedaudz par daudz iedzērām un es nakti pavadīju pie viņa. Tā tas arī sākās. Satikāmies laiku pa laikam, bet ik reizi tas bija tikai sekss. Lai gan patiesi mūsu starpā bija simpātijas, nevienam tās nebija saistītas ar emocionālu pieķeršanos, tāpēc nevienam arī negribējās attiecības.

Kādu pavasari viņš pārcēlās uz citu pilsētu un tur satika savu arī šī brīža draudzeni. Es no tīras sirds novēlēju attiecību izdošanos, jo pati ar viņu tādas nevēlējos. Pēc pāris mēnešiem viņš atbrauca pie vecākiem un piedāvāja man satikties. Veco laiku vārdā arī piekritu, jo viņš bija arī labs sarunu biedrs. Tovakar runājām daudz, un viņš atklāja, ka ar draudzeni šķīries, un, protams, vēlāk vakara izskaņā nodevāmies kaislībām. Pagāja pāris nedēļas, un sociālajos tīklos ieraudzīju fotogrāfijas, kur viņš laimīgs redzams kopā ar savu draudzeni. Lieki piebilst, ka tobrīd jutos izmantota un kā nodevēja, jo viņš savu draudzeni krāpis tieši ar mani. Savukārt uz manu jautājumus, kāpēc man melojis par šķiršanos, viņš vien atbildēja – mēs tobrīd patiesi bijām sastrīdējušies.'' Lai gan šī pieredze Kristīnei atmiņā atgriežas ar ne visai patīkamām emocijām, tomēr viņa to nenožēlo.

Neejiet uz randiņiem


Foto: Shutterstock
Iespējams, tev tā nešķiet, taču jebkāda tikšanās ārpus guļamistabas var vienam vai otram partnerim likt domāt, ka tas ir randiņš. Varbūt pirms kārtējiem mīlas priekiem otram piedāvā paēst pusdienas, vai pēc aktivitātēm gultā jautā, vai viņš nevēlas iedzert kafiju. Lai gan ne tu, nedz otrs, izsakot šādus vai līdzīgus piedāvājumus, nebūs domājis to kā aicinājumu uz randiņu, ir viegli to pārprast, it īpaši tad, ja vēl neapzinoties pret otru ir parādījušās kādas jūtas.

Tāpat, dodoties uz jebkāda veida tikšanos ar kādu, ar kuru līdz šim bijušas tikai seksuālas attiecības, tas neapšaubāmi paver iespēju parādīties emocijām. Savukārt emocijas, pieķeršanās novedīs pie jūtām, bet jūtas – pie skumjām un pārdzīvojumiem par to, ka jūsu starpā nav īstu attiecību. Protams, vienmēr pastāv iespēja, ka arī otram ir jūtas un viņš vēlas ko vairāk nekā tikai seksu, bet par to vislabāk var pārliecināties runājot.

Neaizmirstiet par drošu seksu


Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, cik ilgi pazīsti savu mīlas prieku partneri, nav šaubu, ka arī ar šķietami uzticamu partneri nedrīkst aizmirst par drošu seksu. Iespējams, pirmais, kas tev nāk prātā, izdzirdot vārdu kontracepcija, ir – izsargāšanās nepieciešama, lai tu neplānoti nepaliktu stāvoklī. Jā, tas ir viens no iemesliem, kāpēc katru reizi, pirms nododaties fiziskām aktivitātēm gultā, atcerēties par izsargāšanos, jo neviens no jums, ja neesat attiecībās, visticamāk nevēlas kopīgu bērnu.

Taču otrs ne mazāk svarīgs iemesls, kāpēc neaizmirst par izsargāšanos, ir seksuāli transmisīvo infekciju slimības (STI). STI, šķiet, ir tabu tēma, kuru pārrunāt viens ar otru dažkārt nevēlas arī partneri, kas attiecībās ir vairākus gadus. Ideālā variantā, pirms uzsākat savas bezsaistību attiecības, jums abiem būtu jāpārrunā, vai kāds no jums nav pārslimojis vai šobrīd neslimo ar kādu no STI. Taču ja šī saruna nav notikusi un visticamāk nenotiks, prezervatīvi ir vienīgais veids, kā sevi pasargāt.

Vairāk par seksuāli transmisīvo infekciju slimībām lasi šeit.

Pārrunājiet robežas


Foto: Shutterstock
Lai gan jau divi iepriekš minētie noteikumi – neejiet uz randiņiem un neaizmirstiet par izsargāšanos – arī var būt sava veida robežas, tomēr tie nav vienīgie nosacījumi, kurus pārrunāt. Ja jūs patiesi vēlaties abpusēji baudīt šīs bezsaistību attiecības, robežu noteikšana ir ne tikai vēlama, bet arī nepieciešama. Un tās var būt pilnīgi jebkas – viss atkarīgs no jums pašiem un jūsu vēlmēm.

Piemēram, varat pārrunāt, kas būs tās dienas, kurās tiksities, un kur. Tāpat pavisam noteikti nepieciešams izrunāt, kas jūs abus gultas priekos apmierina, bet kam jūs teiksit nē. Nedrīkst aizmirst arī par jūsu savstarpējo attiecību izrunāšanu – vai jūs patiesi vienos tikai kaislības guļamistabā vai tomēr satiksities un sazināsities arī ikdienā. Šie ir tikai daži piemēri, par ko nepieciešams padomāt, pirms uzsākt dēku. Un nebaidieties no robežu daudzuma – ja to ir tikai pāris, tas ir normāli, ja to ir desmit un vēl vairāk, arī tas ir normāli. Pats galvenais, lai abi piekrītat noteiktajām robežām un lai tās palīdz jums veidot tādas bezsaistību attiecības, kādas abi vēlaties.

Norunājiet, kā tas beigsies


Foto: Shutterstock
Jebkura veida attiecību – monogāmu, atvērtu, bezsaistību u.c. – sākumā neviens nedomā un nevēlas domāt par to beigām, taču lai arī cik ļoti par to, iespējams, negribētos domāt, vislabāk beigas pārrunāt vēl pirms viss sācies. Šīs sarunas laikā jūs varat pārrunāt tādus jautājumus kā: kas notiks, ja viņš satiks kādu, ar kuru vēlas uzsākt attiecības? Kas notiks, ja tu satiksi kādu? Kā jūs rīkosieties, ja viens vai otrs sapratīs, ka vairs nevēlas turpināt šīs beizsaistību attiecības? Šie ir tikai daži no jautājumiem, kas, ļoti iespējams, var atvieglot kādu jūsu nākotnes sarunu.

Tāpat būtiski pārrunāt, kā rīkosieties, ja vienam vai otram parādīsies jūtas. Varbūt arī šis var būt par iemeslu jūsu mīlas prieku beigām. Jo vairāk iemeslu, kas varētu kalpot par jūsu attiecību beigām, atradīsit, jo vieglāka un nesāpīgāka būs beigu saruna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!