Visu laiku pavadīt kopā, neatkāpjoties ne soli vienam no otra – tā varētu šķist kā iedomātu attiecību idille. Tomēr realitātē šāda dzīve var būt nogurdinoša, smacējoša un neveselīga. Turklāt, ja partneris nepārtraukti uzstāj, ka ārpus mājām viena iziet nedrīksti, iespējams, viņš ir nevis ļoti mīlošs, bet pārlieku kontrolējošs.

Klīniskā psiholoģe Andrea Boniora portālā "Psychology Today" ir publicējusi vairākus rakstus par attiecībām ar kontrolējošu partneri. Viņa norāda, ka attiecības ar kontrolējošu partneri apvij neskaitāmi mīti un stereotipi – cilvēki uzskata, ka zina, kāds ir kontrolētāja portrets, kā arī naivi tic, ka cita kontrolē var nonākt tikai noteikta tipa cilvēki. Realitāte nebūt nav tik vienkārša, jo par kontrolētāja upuri var kļūt ikviens, turklāt cilvēku, kas ir toksiski kontrolējošs, ne vienmēr no malas ir tik viegli atpazīt.

Psiholoģe "Psychology Today" rakstos skaidro, ka kontrolējošu cilvēku rīcībā ir vesels arsenāls paņēmienu un triku, lai dominētu pār savu partneri, viņam, iespējams, to pat nepamanot. Reizēm manipulācijas ir tik veiklas, ka upuris uzskata, ka viņš ir nelietis vai ka viņam ir neticami paveicies, ka partneris ar viņu sadzīvo un samierinās ar viņa izgājieniem. Pat tad, ja pārspīlētā kontrole nenoved līdz nopietnākai emocionālai vai fiziskai vardarbībai, šādas attiecības nav veselīga situācija.

Psihoterapijas speciāliste Ilona Buša gan atgādina, ka attiecību pārtraukšana vai šķiršanās pieteikšana ir pēdējais, ko var darīt, kad viss cits jau ir izmēģināt un izdarīts. “Partnera vēlmes ir ar nozīmi, vēstījumu,” atgādina speciāliste. Izdzirdot tekstu, ir jāmēģina saprast zemtekstu un jānoskaidro, kāpēc notiek tas, kas notiek. Viņa to salīdzina ar filmu skatīšanos svešvalodā – ir vieglāk, ja ir subtitri.

“Sarežģītāk, ja pats runātājs nesaprot, kāpēc tikai tā, ka sievai un vīram jāiet visur kopā. Tad ir vajadzīgs kāds neitrāls sarunu vedējs pārim,” iesaka Buša. Viņa norāda, ka pārim bieži ir grūti saprast vienam otru. “Informācijas došana otram par sevi, kāpēc es tā gribu, ir sarunas pats sākums,” piebilst speciāliste, atgādinot, ka citādi var parādīties ir aizdomas, diagnozes, draudi, utt.

Pazīmes, kas liecina par pārspīlētu kontroli

Kontrolējošu partneri var atpazīt pēc vairākām pazīmēm. Protams, ja partneris laiku pa laikam tev kaut ko pārmet, tas nenozīmē, ka tev nekavējoties jāmēģina atsvabināties no viņa kontroles. Skati pazīmes kopumā, lai saprastu, vai tas, ko piedzīvo savās attiecībās, ir veselīgi un tev nekaitē.

Boniora skaidro, ka pirmais solis uz kontroli ir ierobežojumi tev tikties ar saviem draugiem un ģimeni. Iespējams, sākumā tie ir nelieli pārmetumi – tu pārāk bieži sazinies ar savu ģimeni, tava labākā draudzene ir nepatīkams cilvēks un citi. Tāpat par izolēšanas mēģinājumiem liecina centieni noskaņot tevi pret savām uzticības personām. Esi uzmanīga arī tad, ja partneris ir izteikti kritisks un pārmet tev pat šķietamus sīkumus. Ja viņa acīs nekad neko nedari pareizi un viņš tev liek justies slikti par sevi, neieslīgsti sevis vainošanā. Jebkāda veida draudi, neatkarīgi no tā, vai tie ir draudi darīt pāri tev, kaut ko liegt vai kaitēt sev, ir jāuzver kā brīdinājuma signāls.

Tāpat esi uzmanīga, ja partneris atzinību un rūpes piedāvā ar noteiktiem nosacījumiem. Tas nozīmē, ka ziņas būtība ir – pašlaik tu neesi gana laba, lai tāda būtu, tev ir jāizdara tas, ko es gribu. Tāpat par neveselīgām attiecībām liecina tas, ja partneris nepārtraukti atgādina, ka tev kaut kas jādara, jo esi viņam parādā tāpēc, ka viņš tev kaut ko labu ir izdarījis. Atceries, ka izteikta apdāvināšana un tevis aplaimošana arī var kļūt par rīku tevis kontrolēšanai. Tāpat prasmīgi manipulatori un kontrolētāji izmantos tavu vainas apziņu, lai panāktu savu, tāpēc, ja attiecībās nepārtraukti jūties par kaut ko vainīga, centies apstāties un paskatīties uz notiekošo no malas.

Iespējams, ka nebūsi pārsteigta, uzzinot, ka pārspīlēta greizsirdība, dažādi pārmetumi un paranoiska uzvedība arī var norādīt uz pārspīlētu kontroli. Psiholoģe savos rakstos atgādina, ka ikvienam ir nepieciešams laiks vienatnē, un tas ir normāli. Ja partneris to nerespektē un pārmet tev, ka viņus nemīli pietiekami stipri, jo vēlies pabūt viena, iespējams, viņš ir pārlieku kontrolējošs.

Tāpat par pārspīlētu kontroli liecina arī šādas darbības:

  • Partneris liek tev "nopelnīt" uzticamību vai cilvēcisku attieksmi;
  • Partneris uzskata, ka esi vainīga visās viņa aizdomās, ja nespēj pierādīt pretējo;
  • Partneris tevi tik ļoti nogurdina ar strīdiem, ka beigās vienkārši piekāpies;
  • Partneris tavus uzskatus un pārliecību uzskata par mazsvarīgu;
  • Partneris liek justies tā, it kā tu nebūtu pietiekami laba viņam;
  • Partneris tevi ķircina un izsmej, liekot justies neērti;
  • Partneris tev liek veikt seksuālas darbības, par kurām vēlāk jūties slikti;
  • Partneris nespēj vai nevēlas uzklausīt un izprast tavu viedokli;
  • Partneris tevi vedina un neveselīgām darbībām, piemēram, atkarību izraisošu vielu lietošanu;
  • Partneris kavē tavu profesionālo izaugsmi, liekot tev sevi apšaubīt.

Ja, iepazīstoties ar šo sarakstu, apstiprinās tavas aizdomas par to, ka partnera centieni ierobežot tavu brīvību nav pieļaujami, piedāvājam iepazīties ar vairākiem Bonioras nosauktiem soļiem, kas var palīdzēt virzīties uz atbrīvošanos no kontroles.

Novērtē savu drošības līmeni

Foto: Shutterstock
Kādam pārtraukt attiecības ar kontrolējošu partneri, var nozīmēt nepatīkamu, bet salīdzinoši vienkāršu vārdu apmaiņu. Tomēr tā nav visos gadījumos, jo mēģinājumi izveidot un noturēt kontroli var būt jūtami arī šķiršanās laikā vai pēc tās, radot drošības apdraudējumu. Kontrolējošs partneris ne vienmēr attiecībās ir vardarbīgs, bet tava rīcība un atteikums var izraisīt dusmu izvirdumu.

Piefiksē visas savas bažas un esi reālistiska par to, uz ko tavs partneris var būt spējīgs, ja tu uzsāc šāda veida sarunu. Iepazīsties ar likumdošanu un iespējām nepieciešamības gadījumā sevi pasargāt. Pat, ja neesi sasniegusi to attiecību brīdi, kad partneri atstāj, ir labi, ja tev ir drošības plāns. Ja tu esi attiecībās ar kontrolējošu partneri, risks, ka ne viss noritēs tik gludi un mierīgi, kā iecerēts, ir diezgan liels.

Ja partneris ir vardarbīgs, ieteikumus, kā parūpēties par savu drošību un atbrīvoties no kontroles, atradīsi arī šeit.

Atjauno un nostiprini savu atbalsta sistēmu

Foto: Shutterstock
Ja ilgstoši esi bijusi kontrolējošās attiecībās, pastāv diezgan liela iespējamība, ka laika gaitā esi izolējusies no saviem draugiem un ģimenes. Atceries, ka izolācija ir viens no kontrolējoša partnera mērķiem, jo veicina tavu atkarību no viņa. Iespējams, ka partneris nesniedza atbalstu tam, ka uzturi attiecības ar daļu no saviem draugiem un, tevi kontrolējot, samazināja personu loku, ar ko ikdienā kontaktējies. Tāpat arī var gadīties, ka tava kauna sajūta un vēlme nerunāt par savām problēmām ir likusi tev tuvinieku priekša zīmēt daudz rožaināku jūsu attiecību ainu, nekā tā ir realitātē.

Protams, ka lūgt palīdzību un atklāt, kas notiek patiesībā, var būt ļoti sarežģīti, tomēr tas ir jādara. Ievelc dziļu elpu un saņemies. Ja vēlies, lai atbrīvošanās no kontroles izdotos, ir ļoti būtiski, lai tu atjaunotu saikni un stiprinātu attiecības ar cilvēkiem, kam uzticies un kas var tevi atbalstīt šī procesa laikā. Tāpat nebaidies lūgt palīdzību psihoterapeitam, ja tādu apmeklē, vai vērsties pēc palīdzības kādā no nevalstiskajām organizācijām.

Izplāno savas nākotnes iespējas

Foto: Shutterstock
Kad plāno uzsākt sarunu par to, ka vēlies atbrīvoties no kontroles, izdomā, ko darīsi pēc tās un kādi ir iespējamie iznākumi. Pārdomā savus īstermiņa un ilgtermiņa mērķus, kā arī iespējas. Vai atstāsi savu pašreizējo dzīvesvietu? Kur pēc tam dzīvosi? Kuras no mantām ņemsi sev līdzi? Kā risināsi savus finanšu jautājumus? Tās ir tikai dažas no lietām, ko tev vajadzētu atrisināt.

Ja tu plāno lūgt partneri atstāt jūsu kopīgo dzīvesvietu, pārliecinies, ka legāli drīksti to darīt. Ja konfliktā ir iesaistīti arī bērni, padomā par to, lai viņi nebūtu fiziski vai emocionāli apdraudēti. Tomēr atceries, ka šiem jautājumiem nevajadzētu tevi atturēt no kontroles mazināšanas. Ir svarīgi tos atrisināt, lai no kontroles varētu atbrīvoties.

Noderīgu informāciju par to, kā rīkoties, ja jūties apdraudēta, vari atrast arī šeit.

Parūpējies par sevi un lūdz palīdzību

Foto: Shutterstock
Saņemšanās nostāties pret kontrolējošu partneri var būt visai izaicinoša. Šajā laikā var ciest tavi ēšanas paradumi, miega režīms un emocionālā veselība, tāpēc ir ļoti būtiski krāt spēkus un par sevi īpaši rūpēties. Tad, ja būsi paēdusi, izgulējusies un atradīsi laiku cita veida rūpēm par sevi, piemēram, regulārām pastaigām, tev būs vairāk spēka cīnīties un atbrīvoties no kontroles. Centies pretoties arī neveselīgām sevis nomierināšanas metodēm, piemēram, alkohola lietošanai.

Tāpat saņemies, lai palūgtu palīdzību. Ja esi jau apzinājusi cilvēkus, kas varētu tevi atbalstīt, nebaidies lūgt palīdzību, tomēr negaidi, ka viss tiks atrisināts tavā vietā. Esi specifiska, runājot par to, kas tev nepieciešams. Ja cilvēks nav piedzīvojis to, kas pašlaik skar tevi, viņš nespēj iedomāties, kas varētu būt nepieciešams un kā tieši palīdzēt. Tava labākā draudzene nezinās, cik daudz tev nozīmē iespēja ar viņu kopā pasēdēt parkā uz soliņa, ja to nepateiksi. Draugi un ģimene būs gatavi tevi atbalstīt, bet tavs pienākums ir viņiem to palūgt.

Gatavojies pretrunīgām sajūtām, bet nepadodies

Tas ir normāli, ka tu vienā brīdī esi gatava pielikt punktu attiecībām, kas tevi dara nelaimīgu, bet nākamajā dienā šis solis šķiet biedējošs un neiespējams. Tāpat var gadīties, ka esi nolēmusi visu izbeigt, bet viena jauka partnera darbība liek tev noticēt ilūzijai par to, ka viss mainīsies. Jo vairāk būsi gatava tam, ka saskarsies ar dažādām sajūtām, jo vieglāk tev būs pieturēties pie plāna. Tev nav jāapspiež savas sajūtas un jānoliedz tas, ka attiecībās bijuši arī jauki mirkļi, bet neļauj bailēm vai vienam patīkamam notikumam ņemt virsroku pār to, kā jūties lielāko daļu laika.

Atceries, ka attiecību pārtraukšana nav dažu stundu notikums. Tam nepieciešamas rūpīgas pārdomas, plānošana un gatavošanās. Ja tev neizdevās pārraut attiecības un atbrīvoties no kontroles, analizē notikušo. Vai kaut kas ir mainījies? Vai jūties labāk? Kas ir tas, kas neļāva pārraut saikni? Vai šādu dzīvi vēlies arī pēc 10 vai 20 gadiem? Ja saproti, ka patiešām gribi atbrīvoties no kontroles, neļauj neveiksmei sevi apturēt, bet mācies no savām kļūdām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!