Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena tablete mēnesī? Pētnieki uzskata, ka šādas kontracepcijas tabletes nākotnē ir iespējamas. Tomēr tiek prognozēta vētraina abortu pretinieku pretreakcija, vēsta portāls "The Guardian".

Jauno kontracepcijas tablešu darbības princips būs līdzīgs avārijas kontracepcijas tabletēm, jo tās vajadzēs ieņemt tikai pēc seksa bez izsargāšanās un arī ne katru reizi, bet tikai reizi mēnesī.

Pētījumu autori vēl meklē finansējumu, lai varētu veikt tālākus šīs kontracepcijas izpētes darbus. "Šī tablete sievietei būs jāieņem tikai vienu reizi viena menstruālā cikla laikā," saka eksperti no Anglijas un Zviedrijas. "Turklāt nav svarīgi, cik bieži vienā periodā sievietei bijuši seksuāli kontakti, jāieņem tikai viena tablete," viņi uzsver.

Tomēr strīdi ir neizbēgami. Atšķirībā no parastajām kontracepcijas tabletēm, kas aizkavē ovulāciju, šīs tabletes to nedara, tādējādi pieļaujot iespēju olšūnai apaugļoties. "Tādējādi tas, jebkādi definējot, ir aborts," saka autori.

"Ģimenes plānošanas atbalsta kopiena nevēlas apspriest jauno kontracepcijas metodi, jo tā varētu sacelt pārāk lielu satraukumu," skaidro Elizabete Raimonda, ārste - ginekoloģe no Ņujorkas. "Tomēr uzskatu, ka mums par to ir jārunā un jaunā kontracepcijas metode jāattīsta."

"Farmācijas kompānijas bieži vien nav pārāk inovatīvas kontracepcijas jomā," viņa saka. "Daudz jaunu atklājumu un inovāciju oriģināli nāk no bezpeļņas pētnieku grupām. Šī problēma ir bijusi pietiekami ilgstoša," skaidro Raimonda.

Daudzas sievietes nevēlas lietot tabletes katru dienu, jo īpaši tad, ja viņām nav regulāra seksuālā dzīve. Arī ar citām pieejamām kontracepcijas metodēm daļa sieviešu nav apmierinātas. Tomēr par spīti jaunās kontracepcijas priekšrocībām, maz ticams, ka to izvēlēsies lietot daudz sieviešu, jo šī kontracepcijas metode pieļauj olšūnas apaugļošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!