Foto: Shutterstock
Krāpšana, šķiet, ir lielākais attiecību tabu, un ja reiz to ir nācies piedzīvot, visbiežāk mīlestībai pienāk nelāgs gals. Tie, kas nekad nav krāpuši, varētu domāt: "Bet kāpēc gan kāds ir gatavs tā riskēt un rīkoties?" Izrādās, ka neuzticības pamatā var būt dažādi faktori, kurus apskatām raksta turpinājumā.

Atklāt, ka partneris tevi ir nodevis, var būt ārkārtīgi sāpīgi. Visticamāk, tad nākas izjust dusmas, skumjas, iespējams, pat fiziskas sāpes, tomēr galvenais, kas nomoka prātu, ir jautājums – kāpēc? Atbildi uz šo 2017. gadā centās atrast zinātnieki, raksta "Health Line". Aptaujā piedalījās 495 cilvēki, kuri bijuši neuzticīgi, esot attiecībās, – 259 sievietes, 213 vīrieši un 23 personas, kas nenorādīja savu dzimumu. Aptaujātie galvenokārt bija heteroseksuāli (87,9%), lielākoties jauni pieaugušie (vidējais vecums bija 20 gadi). Pētījuma ietvaros atklāja astoņus galvenos motivējošos faktorus, kas veicina neuzticību. Protams, ir svarīgi saprast, ka šie aspekti neizskaidro katru krāpšanas gadījumu, tomēr piedāvā iespēju labāk izprast, kāpēc cilvēki mēdz krāpt.

Dusmas vai atriebība


Cilvēki mēdz krāpt dusmu ietekmē vai aiz vēlmes atriebties. Ja nupat atklāji, ka partneris tevi ir nodevis, visticamāk, jūties apmulsusi un ievainota. Iespējams, ka vēlies, lai partneris piedzīvo tādas pašas emocijas, lai izprastu, kādas sāpes ir radījis. Citiem vārdiem sakot, "viņš mani sāpināja, tāpēc es tagad sāpināšu viņu" bieži ir neuzticības virzītājdoma. Savukārt dusmu motivēta krāpšana var notikt arī citu iemeslu dēļ, piemēram, ja nācies piedzīvot vilšanos, domājot, ka partneris nesaprot tevi vai tavas vajadzības. Tāpat arī, ja ir neapmierinātība, kas saistīta ar partnera nespēju dot vajadzīgo gan fiziski, gan emocionāli. Bīstamas arīdzan var būt dusmas, kas veidojušās pēc strīda. Lai kas arī būtu pamatcēlonis, šī spēcīgā emocija var darboties kā motivators, kas mudina tuvoties kādam citam.

Iemīlēšanās zudums


Brīnišķīgā iemīlēšanās sajūta parasti nav mūžīga. Kad pirmo reizi iemīlies kādā, visticamāk, piedzīvo kaisli, satraukumu un dopamīna pieplūdumu, vien saņemot īsu ziņu no jaunā sirdsāķīša. Tomēr šī sajūtu intensitāte laika gaitā izzūd. Protams, pastāv stabila un ilgstoša mīlestība, taču tā ir krietni atšķirīga no sākotnējiem taureņiem, kas tik aktīvi danco pa vēderu. Kad rozā briļļu burvība pazūd, dažkārt var nonākt pie atklāsmes, ka attiecībās patiesībā nav mīlestības. Ja tam pa vidu vēl ir draudzība un ģimene, attiecību pārtraukšana kļūst apgrūtinoša, kas rada vēlmi meklēt iemīlēšanās sajūtu citviet.

Krāpšanas pieejamība


Ja cilvēks ir situācijā, kurā krāpšana ir viegli īstenojama, pastāv lielāka iespēja, ka viņš to darīs. Turklāt, citi faktori bieži (bet ne vienmēr) papildina motivāciju krāpt. Padomā par šādu scenāriju – tu esi neapmierināta ar problēmām savās attiecībās un reizē arī nejūties visai pašpārliecināta. Kādu dienu kolēģis, ar kuru esi draudzīgās attiecībās, tev atklāj: "Tu man patiešām patīc. Satiekamies kaut kad!" Iespējams, tu neizvēlētos krāpšanu, ja iesaistīts būtu tikai viens vai divi faktori. Tomēr šī motivējošo faktoru – atsvešinātība attiecībās, sliktā pašapziņa un kolēģa uzmanība – kombinācija var padarīt krāpšanas iespējamību lielāku.

Tāpat arī noteiktas situācijas var mudināt uz krāpšanu pat ciešās un labās attiecībās. Daži piemēri:

  • Pārmērīga alkohola lietošana noved līdz pārgulēšanai ar citu.
  • Vēlme pēc fiziska atbalsta pēc satraucoša notikuma mudina satuvināties ar citu.
  • Cilvēks dzīvo vai strādā vidē, kurā ir daudz fizisku pieskārienu vai aktīva emocionālās saiknes veidošana.

Bailes no saistībām


Cilvēkiem, kuriem ir grūtības pieņemt saistības, ir lielāka nosliece uz krāpšanu. Būtiski ir saprast, ka jebkāda veida saistības katram cilvēkam nozīmē kaut ko citu. Diviem attiecībās esošiem cilvēkiem var būt ļoti atšķirīgas idejas par savu attiecību statusu – vai tās ir gadījuma rakstura vai ne. Ir iespējams izjust simpātijas pret otru, taču reizē arī baidīties no atbildības uzņemšanās. Šādā gadījumā vienam partnerim krāpšana var būt neapzināts veids, kā izvairīties no saistībām, pat ja veidotos vēlme palikt attiecībās.

Foto: Shutterstock

Neapmierinātas vajadzības

Dažkārt attiecībās viena vai abu partneru vajadzība pēc tuvības netiek apmierināta. Daudzi tik un tā izvēlas palikt attiecībās, bieži vien cerot, ka situācija uzlabosies, it īpaši, ja visādi citādi tās ir veiksmīgas. Tomēr neapmierinātas vajadzības var radīt vilšanos un vēlmi tās apmierināt kaut kur citur. Visbiežāk neapmierinātas seksuālās vajadzības ir tad, ja partneriem ir dažādas dzimumtieksmes, viens no partneriem nevar vai arī viņu neinteresē mīlēšanās, arī bieža laika pavadīšana ārpus mājas var radīt problēmas. Kas ir būtiski – ja partneri ir atsvešinājušies, tad var rasties arī emocionāla neuzticība.

Vēlme pēc dažādības

Attiecību kontekstā vēlme pēc dažādības bieži vien ir saistīta ar seksu. Piemēram, kāds no partneriem ir ieinteresēts izmēģināt tādus mīlēšanās veidus, kas otram nešķiet pieņemami vai interesanti, pat ja kopumā pāris ir saderīgs. Dažkārt cilvēkam var parādīties interese par citu komunikācijas veidu vai stilu, kā arī citiem laika pavadīšanas veidiem, kuriem sākotnēji nav nekādas saistības ar seksualitāti. Skaidrs, ka ir pavisam normāli izjust pievilcību pret citiem cilvēkiem (pat ja esi attiecībās), tomēr ir cilvēki, kuri ar šīm jūtām nespēj tikt galā un līdz ar to – piekrāpj savu partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!