Lai gan daudzi no mums parfīmus uzskata par ārkārtīgi seksīgu lietu – un viserotiskākās reklāmas mēdz būt tieši smaržu reklāmas - kāds nīderlandiešu zinātnieks nonācis pie gluži pretējiem secinājumiem.
Ķermeņa smaržas ir pārāk provokatīvas, tādēļ sievietes savu smaržu mēdz slēpt ar parfīmu. Šādu versiju savā grāmatā “Smarža: Slepenā pavedinātāja” izteicis Nīderlandes psihologs Pīts Vrūns. Viņš domā, ka sievietes parfīmus lieto, lai radītu seksuālas nepieejamības iespaidu.

Iespējams, ka sievietes iesmaržinās ar parfīmu, lai nomāktu savu personīgo ķermeņa smaržu, kura pārāk piesaista vīriešus. Lai distancētos no svešu vīriešu nevēlamās uzmanības un bieži vien arī ejot uz randiņiem, sieviete lieto parfīmu kā anonīmu smaržas aizsegu, kura nerosina uz intimitāti.

Vairums sieviešu ir pārliecinātas, ka viņas iesmaržinās vienkārši tādēļ, ka viņām šī smarža patīk. Tomēr visbiežāk sievietes parfīmus lieto, uzturoties sabiedriskās vietās, nevis mājās sēžot uz dīvāna un skatoties televizoru, vai pirms gulētiešanas (vienatnē).

Pastāv ticams zinātnisks skaidrojums, ka patiesībā parfīmi ir vairāk domāti, lai patiktu sievietēm, kuras tos lieto, nevis, lai piesaistītu pretējā dzimuma pārstāvju uzmanību. Sieviešu parfīmos bieži kā sastāvdaļa ir vīriešu feromoniem līdzīgas vielas, kas šķiet patīkamas sievietēm un nepatīkamas vīriešiem. (Feromoni ir hormoniem līdzīgas ķīmiskas vielas, ko izdala ķermenis, lai piesaistītu citu cilvēku/dzīvnieku uzmanību.)

Kā uzskata Vrūns, evolūcijas vēsturē izveidojušos cilvēces īpatnību dēļ, sievietēm reproduktīvā vecumā visticamāk NAV bijis vēlams piesaistīt vīriešu baru uzmanību, atšķirībā no daudzām dzīvnieku mātītēm, kuras izdala šo feromonu lielos daudzumos.

Lūk kādēļ, pēc Vrūna teorijas, evolūcija izņēmusi sieviešu feromonus laukā no pārošanās programmas, lai gan pētījumi liecina, ka sievietes ķermenis joprojām nelielos daudzumos izdala seksīgus aromātus. Iespējams, tāpēc evolūcijas gaitā sievietes sāka lietot smaržu koncentrātus, lai noslēptu šīs noslēpumainās un provokatīvās ķermeņa smaržas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!