Attiecības var salīdzināt ar ilgstošu un nemitīgu darbu pie tā, lai tu un otra pusīte spētu izveidot kopdzīvi, atbalstīt viens otru un tikt pāri neskaitāmiem šķēršļiem. Tomēr ne vienmēr tas izdodas veiksmīgi un gludi – rodas arī nesaskaņas, kuras daudzi cenšas pārvarēt vai tieši pretēji – izvēlas attiecības izbeigt.

Ja arī starp tevi un partneri izveidojusies bezgalīga virkne strīdu, kur tu meklē patiesību un taisnību, apdomā – vai gadījumā lielā daļā situāciju pie vainas neesi tu pati. Portāls "Psychology Today" norāda, ka īpaša uzmanība notiekošajam jāpievērš, ja novēro mīlestības izpausmju zudumu vai pretrunas vienam pret otru. Tāpēc turpinājumā iepazīsties ar vairākām pazīmēm, kas liecina – tev būtiski jāpārdomā sava uzvedība, kas, iespējams, noved attiecības strupceļā.

Niknas atbildes reakcijas

Komunikācija vienmēr bijusi atslēga tuvām un ilgstošām attiecībām, tomēr ne vienmēr tā norit tik veiksmīgi kā gribētos. It īpaši, ja uz visiem partnera jautājumiem, atsauksmēm vai komentāriem izturies nosodoši un noraidoši. Saprotams, ka pēc vairākām atraidījuma reizēm, kad komunikācija nav veiksmīgi noritējusi, otrai pusītei rodas šaubas, vai vispār savu viedokli izteikt, kas rezultējas sava veida atstumtības sajūtā.

Būtībā ar otra neuzklausīšanu tu parādi attieksmi, ka nevēlies nemaz dzirdēt, kas partnerim sakāms. Tādā veidā arī rodas emocionāla un pat fiziska atstumtība. Atrisināt niknās atbildes reakcijas nav nemaz tik vienkārši – sākumā tev ir jāsaprot, ka nav jāpiekrīt vai jāatbalsta viss, ko partneris atzīmē. Tomēr starp jums ir jābūt tādai atvērtībai, kurā abi varat izrunāt savas rūpes un radīt uzticēšanos. Pirmais solis vien jau būs, ja izvēlēsies paklusēt, nevis uzsprāgsi pēc pirmā jautājuma, kurš tev šķiet nevēlams vai nedaudz dīvains.

Atturība pret visu jauno, manipulēšana un divkosība

Katrās attiecībās ir jāspēj pastāvēt par sevi kā unikālu personību. Tāpēc, kad iesaisties jaunos piedzīvojumos vai avantūrās, tiem pēc būtības būtu jāpaplašina tava pasaule un redzesloks, nevis tas jāsamazina. Ja attiecību sākumā nereti jaunu lietu izmēģināšana ir ierasta un normāla prakse, pēc ilgāka laika var iezagties rutīna, kas uz partnera jautājumu: "Aiziesim vakariņās uz to jauno restorānu?" liek atbildēt noraidoši. Tāpat var gadīties, ka arī uz citiem ieteikumiem vienmēr atcērt un pat tajos līdz galam neiedziļinies.

Saprotams, ka tev nav jādara tādas lietas, kuras nevēlies, taču, kā būtu, ja tava otra pusīte nepārtraukti noraidītu tavas idejas par to, kā jums abiem kopā lieliski pavadīt laiku un radīt piedzīvojumu pilnas atmiņas? Ja atpazīsti sevi, centies kaut nedaudz iejusties otra ādā vai arī meklēt tādu kompromisu, kurš apmierinās jūs abus. Nav teikts, ka lēkšana ar izpletni būs risinājums, tomēr vakariņas pavisam jaunā vietā var būt sākums jūsu kopīgajiem piedzīvojumiem ar mērķi uzlabot attiecības.

Arī manipulēšana un divkosība ir pazīmes tam, ka tu lēnām bojā savas attiecības. Turklāt tu zini veidus, kā ar šo abu pazīmju izmantošanu iecirst partnerim viņa vājajās vietās. Visticamāk, šo darbību izskaušanu panākt būs sarežģīti, taču tu vari censties manipulāciju un divkosīgu situāciju vietā ieviest atklātību un godīgumu.

Robežu pārkāpšana un bezpersoniska tuvība

Foto: Shutterstock

Robežas attiecībās ir jāievēro abām pusēm, tomēr, ja tas tev neizdodas, rūpīgi apsver iemeslus, kāpēc tā notiek. Turklāt šāda veida situācijas var pārvērsties reālā otra kontrolē, kas neveicina veselīgu attiecību veidošanos. Ir skaidrs, ka robežu pārkāpšana un kontrole ir nomācoša tavam partnerim, taču šīs situācijas nenāk par labu arī tev pašai. Iespējams, pie vainas ir tevis uzbūvētā ideoloģija, ka partneris ir savā veidā atbildīgs par tavu laimi, kas arī noved pie neskaitāmiem pieprasījumiem un sūdzībām viņa virzienā.

Tā vietā mēģini izprast otra sajūtas, vēlmes, domas un intereses. Pie visa vainīga nevar vienmēr būt otra pusīte – arī tev jāspēj uzņemties atbildība par notiekošo attiecībās. Centies pieņemt partneri ar visām viņa nepilnībām vai pat atšķirīgajām interesēm. Turklāt, dodot vietu brīvībai, piemēram, kādā reizē būtiski atbalstot partnera vēlmes, tu jutīsies viņam tuvāka nekā agrāk.

Tāpat arī bezpersoniska vai atturīga tuvība, ko es pieņēmusi par normu, var veicināt nesaskaņas jūsu starpā. Nereti arī šajā jomā iezogas rutīna, atstrādāti scenāriji un kaisles zudums. Tomēr bezpersoniska seksuālā dzīve nevar tikt uzskatīta par normu – arī tavam partnerim ir savas vajadzības un nepieciešamība pēc mīlestības izpausmēm.

Ja arī tevi kas nomāc šajā jomā un tāpēc neesi bijusi iesaistīta vai atvērta, centies to izrunāt ar partneri. Iespējams, jūties nenovērtēta vai baidies mesties jaunās attiecībās. Pats svarīgākais noteikums mīlošākai tuvībai ir kontaktēšanās un uzticēšanās jūsu starpā. Problēmu izrunāšana un to apzināšana var būt pirmais solis, lai atteiktos no bezpersoniskuma, bet atkal atcerētos un izbaudītu mīļus brīžus kopā.

Sapratnes trūkums un dominances veidošana

Sapratnes trūkums var izpausties dažādos veidos – iespējams, savam partnerim piedēvē negatīvas īpašības, kas patiesībā nav nemaz tik izteiktas. Tāpat tu vari būt īpaši kritiska vai arī atraidoša dažādās situācijās. Visticamāk, tu nemaz necenties iedziļināties otras pusītes domās un sajūtās, lai gan arī viņam var būt savi uzskati un pieņēmumi. Apzinoties to, ka tavs partneris veido arī to, kāda esi tu, ir svarīgi pārstāt uzturēt šo visu zinošo un citus nesaprotošo tēlu, kas, visticamāk, ir tikai maska vai pierādījums tam, ka problēmas rodamas arī tevī pašā.

Pārī nereti katrs ieņem savu lomu, piemēram, viens ir dominējošais un kontrolējošais, bet otrs – pasīvais un visa pieņemošais. Tāpat šīs lomas var mainīties, ņemot vērā citu dzīves situāciju, piemēram, partneris ņem virsroku intīmajā tuvībā. Tomēr šo lomu izvēle nekādā veidā nerada jūs kā attiecībās vienlīdzīgas personības, it īpaši – ja tēlus savā veidā uzspied tieši tu.

Līdzvērtīgās attiecībās ir svarīgi spēt atklāt savas vajadzības, kuras bieži partneris arī apmierina. Nav runa tikai par seksuālu kontaktu, bet arī vajadzību pēc sapratnes, atbalsta un uzmanības. Turklāt partneris nevar vienmēr uzminēt tavas domas vai vēlmes, tāpēc esi pietiekami atklāta un neaizmirsti par tām viņu informēt. To pašu veic arī otrādāk – mācies uzklausīt otro pusīti jebkādās viņa vajadzībās, lai rosinātu līdzsvaru, atklātību un sapratni vienam pret otru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!