Foto: F64
Lielbritānijas Drošāka interneta centrs veicis pētījumu, lai vērstu sabiedrības, īpaši jauniešu uzmanību uz to, cik vienkārši ir zaudēt kontroli pār to, kur tiek pārpublicētas un kas redz seksuāla rakstura fotogrāfijas un video, ko radījuši paši jaunieši un ievietojuši sociālajos tīklos vai iepazīšanās portālos. Tā portālu "Delfi" informē "Net-Safe Latvia" pārstāvji.

Analizējot dažādas seksuāla rakstura saturošu materiālu interneta vietnes, tikai 47 stundu laikā tika atrastas vairāk kā 12,000 fotogrāfijas un video un konstatēts, ka 88% no tām seksuāla rakstura fotogrāfijām, ko uzņēmuši un ievietojuši internetā paši jaunieši, ir nokopētas no sākotnējās atrašanās vietas un pārpublicētas 68 citās interneta vietnēs.

Lielākā daļa pārpublicēto fotogrāfiju un video tika atrastas tā sauktajās "parazītu mājaslapās", kas visbiežāk ir speciāli izveidotas tikai viena iemesla dēļ - lai piedāvātu apskatei seksuāla rakstura attēlus un video.

Pētījuma rezultāti:

- Pētījumam veltītais laiks - 47 stundas.

- Kopā tika analizēti 12,224 attēli un video.

- No tiem - 7,147 bija attēli un 5,077 video.

    • Pārkopētais saturs tika atrast 68 citās, diskrētās mājas lapās.

    • No 12,224 attēliem/video, 10,776 tika atrastas tā saucamajās "parazītu mājaslapās".

    • 88% no satura tika pārkopētas no sākotnējās attēlu/video atrašanās vietas (galvenokārt sociālie tīkli un iepazīšanās sludinājumu interneta vietnes).

Arī Latvijā problēma kļūst arvien aktuālāka, to pierāda Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vasarā veiktās aptaujas rezultāti - katrs desmitais jaunietis ir veicis kādu no darbībām ar seksuāla rakstura fotogrāfijām/video: uzņemti savi vai draugu kailfoto vai video, kā arī pārsūtītas tālāk personīgi adresētas seksuāla rakstura fotogrāfijas. Latvijas Drošāka interneta centrs regulāri saņem ziņojumus par problēmām, kas radušās jauniešiem pēc tam, kad viņu privātā informācija, tostarp arī fotogrāfijas un video, nonākušas publiskajā telpā.

Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska aicina ikvienu būt uzmanīgam, ievietojot privāta rakstura fotogrāfijas un video internetā. ”Diemžēl pieredze rāda, ka daļa fotogrāfiju ir atrodamas internetā vēl ilgi pēc to publicēšanas, kaut arī no sākotnējās atrašanās vietas tās jau sen ir izdzēstas".

Centrs aicina - ja esat saskārušies ar līdzīgām problēmām, aicinām ziņot vai konsultēties mājas lapā www.drossinternets.lv vai rakstīt uz e-pastu zinojumi@drossinternets.lv"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!