Foto: PantherMedia/Scanpix
Laulība un tās ilglaicība ne vienmēr skaidrojama ar zinātnisku ievirzi, kā galvenos laimīgu attiecību pamatkomponentus minot mīlestību un savstarpējo jūtu "ķīmiju", kas ir visai netverama. Tomēr nu pētnieki apkopojuši piecus pamatprincipus, kas jāievēro, ja vēlies laimīgu laulību un ilgu tās mūžu, vēstī "Live Science".

Pelnāt un šķērdējat līdzīgi


Foto: PantherMedia/Scanpix
Mičiganas Universitātes pētnieki, analizējot vairāk nekā 1000 precētu un neprecētu cilvēku aizpildītās aptaujas, secinājuši, ka veiksmīgāka laulība un attiecības ir cilvēkiem, kuri izveidojuši savienību ar partneri, kam ir līdzīgi finansiālie paradumi.

Savukārt atšķirīgi naudas tērēšanas paradumi un attieksme pret finanšu jautājumiem krietni biežāk ir konfliktu, kā arī šķiršanās cēlonis un rada zemāku apmierinājumu ar konkrētajām attiecībām.

Vairāk seksa, mazāk stresa


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja viens no attiecību dalībniekiem ir izteikti neirotiska personība, šīs savienības veiksmes atslēga būs bieža nodarbošanās ar seksu.

Žurnālā "Social Psychological and Personality Science" publicēts pētījums, kas liecina - jo biežāk pāriem, kuru viens no dalībniekiem ir viegli aizkaitināma un ekspresīva personība, ir intīma tuvība, jo laimīgāka ir viņu laulība.

Tāpat apstiprināts, ka apmierinājums ar konkrētajām attiecībām šādu savienību dalībniekiem ir tikpat liels kā cilvēkiem, kuru partneri nav neirotiķi.

Bez tam secināts, ka sekss gadu gaitā patiešām kļūst labāks - vīrieši 50 gados ar savu dzimumdzīvi un arī attiecībām patiesībā jūtas krietni apmierinātāki nekā 30 un 40 gados, informē pētnieki.

Biežāk „paldies un mēs”, retāk „es un tu”


Foto: PantherMedia/Scanpix
Arizonas pētnieki atklājuši, ka regulāra pateikšanās savam partnerim ievērojami uzlabo savstarpējās attiecības. Tiesa, vairums cilvēku to nezina un nedara, uzskatot, ka viņu mīļotais "to apzinās tāpat".

Tāpat ilglaicīgu attiecību un laulību veiksmes pamatā ir vārda "mēs" lietošana, īpaši konfliktu un krīzes situāciju laikā.

Kā uzskata pētnieki, sevis un mīļotā cilvēka līdzvērtīga vērtēšana ļauj krietni efektīvāk atrisināt strīdus, kā arī izvairīties no ilglaicīga aizvainojuma.

Tāpat izvairīšanās no dalījuma "es un tu" novērš vainas sajūtas rašanos, veicinot sadarbību, lai atrisinātu konkrēto problēmu kopīgiem spēkiem.

Viens otru padarāt trakus? Tas ir normāli!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Runājot par pāriem, kuru dalībnieki viens otru padara trakus, nav iemesla satraukumam - pētījumos atklāts, ka laulības patiešām rada negatīvu uzvedību.

Pāriem, kuru attiecību problēmas pēc kāzām kļūst nopietnākas, to biežākie cēloņi ir regulāra vienam otra vainošana, nemitīga lūgšana partnerim mainīties uz labo pusi un nespēja piedot nelielus pāridarījumus, skaidro eksperti.

Veidu, kā no tā izvairīties, pētnieki gan pagaidām nav raduši, vien uzsverot, ka iepriekš minētie uzvedības modeļi ir garants pakāpeniskai attiecību iziršanai.

Gribi laimīgu laulību? Strādā pie tās!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Žurnālā "Review of General Psychology" publicēts pētījums, kurā aptaujāti vairāk nekā 6000 cilvēku, kuri ir gan neilgās attiecībās, gan vairāk nekā 20 gadu ilgā laulībā. Rezultāta secināts, ka ļoti daudz pāru jūtas iemīlējušies pat pēc vairāku gadu kopdzīves, tomēr šīs mīlestības pamatā ir cieņa un absolūta lojalitāte, kas atšķiras no mazāku mūžu piedzīvojušai mīlestībai raksturīgās kaisles un fiziskās pievilkšanās.

Tāpat pētījumos atklāts, ka ilglaicīgu un laimīgu attiecību pamatā ir nemitīgs darbs - komunikācija ar savu partneri, kā arī prasme atrisināt konfliktus mierīgu sarunu ceļā, daloties savās emocijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!