Foto: Shutterstock
Zināms, ka vienota ideāla, pēc kā tiekties, pilnveidojot savu personību, nav. Kamēr kādam patiks māte, citam - meita, bet vēl kādam – kleita. Taču, izvērtējot attiecības ar līdzcilvēkiem, varam vilkt paralēles gan sieviešu komunikācijā ar viņu partneriem, gan vīriešu saskarsmē ar viņu mīļotajām sievietēm, rodot vispārīgas lietas, kas teju katram no mums nav pieņemamas pretējā dzimumā.

Par sieviešu "vēlamo" uzvedību attiecībās ar vīriešiem ir publicēti ne mazums viedokļi, padomju krājumi un ieteikumu apkopojumi, no kuriem liela daļa, jāatzīst, ir samērā arhaiski. Mēs visas taču zinām, kā attiecībās ar vīriešiem sākotnēji vedās leģendārajai pašpalīdzības grāmatu cienītājai Bridžitai Džounsai, vai ne? Taču, iespējams, pat stereotipiem bagātākajos viedokļos reizēm ir vērts ieklausīties, jo arī tajos ir rodams kāds grauds patiesības.

Lai noskaidrotu, kādām īpašībām, rakstura iezīmēm un vērtībām sievietes personībā vīrieši piešķir būtiskāko lomu, uz sarunu aicināju piecus vīriešus. Režisors Normunds, Valsts pārvaldes darbinieks Māris, jurists Aigars, ceļu būves inženieris Juris un profesionāls sportists Mareks atklāja gan samērā triviālus kritērijus, kam vīrieši komunikācijā ar sievieti pievērš uzmanību sarunas pirmajos mirkļos, gan vispārīgas rakstura iezīmes, kas vīrietim var likt atkāpties pat no sākotnēji šķietami iekārojamas personības, to iepazīstot tuvāk.

Jāatzīmē, ka aptaujāto publikācijas avotu viedoklis, kā atzīst paši vīrieši, var šķist samērā subjektīvs, taču nelielu ieskatu mūsu kolēģu, vīru, draugu un paziņu jūtu pasaulē tas tomēr sniegs.

Skaista sieviete ir dabiska sieviete

Kamēr liela daļa sieviešu dienā velta noteiktu laiku rūpīgai grima uzklāšanai, kā izrādās, vīriešiem mēs gluži labi patīkam arī tādas, kādas izskatāmies neilgi pēc pamošanās.

"Kosmētika sievieti padara skaistāku vien tad, ja tiek lietota ar mēru. Manuprāt, pārspīlētam grimam, lietojot tonālo krēmu un pūderi, nav vietas sporta pasākumos un, atpūšoties pie dabas.
Uzkrāsotas acis, viegli iesārtināti vaigi un lūpu spīdums izskatīsies pievilcīgi, taču, ja mana sieviete būs saposusies kā uz svētku balli, kamēr es viņai līdzās stāvēšu šortos un ataugušu bārdu, jutīšos, labākajā gadījumā, samērā neveikli.

Protams, arī dodoties uz tuvējo veikalu, izveidot pastaigā suni vai ejot rīta skrējienā, sievietei tomēr ir jāpievērš uzmanība tam, kā viņa izskatās. Arī pasaules mēroga sportisti laukumā dodas ar ieveidotu frizūru, taču, tā kā sieviete jau pati par sevi izskatās lieliski sportošanas laikā, ar minimālām pūlēm izskata uzlabošanā būs ātri līdzēts," spriež Normunds.

"Visam ir savs laiks un vieta, jo atbilstošā pasākumā pamanāms, taču gaumīgs grims iederēsies. Man pašam gan vislabāk patīk dabiskums un sievietes spēja pieņemt sevi tādu, kāda viņa ir. Ja no dabas dotas nelielas krūtis, tās var sievišķīgi izcelt ar atbilstoša apģērba palīdzību, nevis iespīlēt krūšturī ar milzu polsteriem un push – up efektu, kas izskatīsies vienkārši smieklīgi.

Domāju, šeit man piekritīs visi – svarīgākais ir, lai sieviete būtu kopta. Tīra āda mati, koptas rokas – tas vien padara izskatu pievilcīgu," piebilst Aigars.

Rakstura iezīmes, kas nerunā sievietei par labu

Sievietes krāšņākā īpašība ir tik bieži apspriestā un tomēr netveramā sievišķība. Ikviens no sarunas dalībniekiem atzina, ka sievietei jāspēj saglabāt dabas dotais maigums, liegums un trauslums, kas gan nebūt nenozīmē slīgšanu galējībās. 

Nemitīga paļaušanās vien uz vīrieša spējām un atbildības novelšana uz partnera pleciem nedaiļos nevienu no mums. Gluži tāpat kā pārmērīgi centieni sevi pierādīt un par varītēm ielauzties vīriešu pasaulē.

"Ir grūti komunicēt ar sievietēm, kuras kā pašmērķi uzstāda ikviena pārspēšanu it visās jomās un pēdējā vārda paturēšanu, sevi pozicionējot kā pašu gudrāko, kompetentāko, spēcīgāko. Šādi varētu turpināt bezgalīgi.
Tāpat manī ir dalītas jūtas, kas, iespējams, balstās senatnē sakņojušos stereotipos, pret sievietēm, kuras ieņem vadošus amatus. Pats esmu novērojis, kā nereti būtiski lēmumi, kas var ietekmēt, piemēram, uzņēmuma panākumus, tiek pieņemti emociju iespaidā. Manuprāt, vīrieši tomēr rīkojas, domā un spriež racionālāk.
Tieši tāpēc atsevišķās jomās spēcīgākas būs sievietes, bet citās – vīrieši.

Arī esot attiecībās ar sievieti, man traucē neadekvāta ļaušanās emocijām, nespējot sadzirdēt loģiskus argumentus un racionālu to pamatojumu. Tāpat man nav pieņemama pagātnes nodarījumu pieminēšana, pieverot acis uz savām kļūdām, bet nemitīgi norādot uz manām. Laiks iet, mēs maināmies – kāpēc gan nemitīgi celt augšā pagātnes grēkus, ja tā vietā var būvēt jaunu nākotni, balstoties pieredzē, kas gūta no kļūdām?" jautā Māris.

"Manuprāt, sievietēm ir sniegta brīnišķīga priekšrocība. Viņas var atļauties būt neaizsargātas un ļauties emocijām, tā pamodinot savos vīriešos gluži pirmatnēju instinktu viņas pasargāt un iepriecināt. Turklāt šīs sajūtas vismaz man rada prieku, pašapziņu un sava spēka apzināšanos – tieši no manis ir atkarīga man tuva cilvēka labsajūta gan fiziskā, gan garīgā līmenī.

Sieviete, kura nebaidīsies reizēm būt vāja, mani viennozīmīgi saistīs krietni vairāk par kaujiniecisku amazoni, kura visu var, dara un grib izdarīt pati.
Vientuļā māte, kura ieņem augstu amatu, ir sociāli aktīva un demonstrē panākumus dzīvē, kādam, iespējams šķitīs gluži vai ideāls, taču es šeit saskatu kaut kā trūkumu. Kāpēc gan šai visu varošajai personai ir bailes daļu pienākumu un atbildības uzticēt vīrieša plecam?" spriež Juris.

"Mani noteikti atbaida sievietes, kuras uzskata, ka viņām viss pienākas vien tā iemesla dēļ, ka viņas nav piedzimušas par vīrieti. Nevienu ilgtermiņā nevaldzinās tukša personība, kura lūkojas vien pēc bieza maka īpašnieka. Sievietei ir sevi jāpilnveido, jābūt patstāvīgai un, vajadzības gadījumā, arī neatkarīgai, tā nezaudējot pašcieņu un attiecībās – sevi pašu," apgalvo Normunds.

Kamēr cita kažokā skaitīsi utis, tās nepamanīsi savējā

Diskutējot par sieviešu pozitīvajām īpašībām un trūkumiem, kas novēroti pašu pieredzē, sarunas dalībnieki atzīst, ka vienotu kritēriju, pēc kuriem vadīties, iepazīstoties ar sievieti, nav. Kādas trūkums var būt citas ieguvums, kā arī reizēm ir vērts pievērst uzmanību sev pašiem – iespējams, sievietes trūkumi atspoguļo paša vīrieša bailes un nepārliecinātību par sevi.

"Lielākajai daļai cilvēku ir viena kopīga problēma.
Mēs esam gatavi, lieki nekavējoties, kritizēt apkārtējos, kamēr paši dzīvojam vai izliekamies dzīvojam laimīgā neziņā par saviem trūkumiem.

Manuprāt, svarīgākais ir katram strādāt ar sevi. Un tad jau mēs pieņemsim arī apkārtējos.

Vadīties pēc striktiem kritērijiem un nesatikties ar sievieti tikai tāpēc, ka viņas augums ir pārlieku trenēts un vēderprese – stingrāka nekā man, vai tāpēc, ka sievietei ir par izmēru mazākas krūtis nekā man patīk, vai arī viņa smēķē, ir bērnišķīgi. Svarīgākais ir spēt saskatīt kopainu, taču tas izdosies vien tad, ja paši būsim pietiekoši atvērti un ar plašu redzējumu," rezumē Mareks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!