Foto: Publicitātes foto
Nav noslēpums, ka atšķirīgās kultūrās valda dažādi uzskati par to, kas ir sabiedrības normām atbilstošs un piedienīgs un kas nē. Tādējādi noteikti paradumi, kas kādā valstī ir ikdienā regulāri novērota parādība, citviet pasaulē var izsaukt ne tikai asas diskusijas, bet pat iespējamu soda piemērošanu, un visbiežāk tie saistīti tieši ar seksualitātes paušanu.

Šai sakarā dažu valstu valdības nereti nākušas klajā ar gluži absurdiem lēmumiem par sabiedrības tikumības kontrolēšanu, un izdevums "Cracked" ir apkopojis piecus visu laiku muļķīgākos paņēmienus, kā valstu vadītāji ir rūpējušies par savu pilsoņu nesamaitātību.

Irāna. Holivudā uzņemto filmu digitāla rediģēšana, dzēšot un mainot noteikta satura kadrus

Foto: Publicitātes foto
Irānas valdība ir pieņēmusi trīs absolūti muļķīgus noteikumus, kas skar Amerikāņu filmu demonstrēšanu saviem tautiešiem. Pirmkārt, tajās nedrīkst būt redzami sieviešu seju tuvplāni. Otrkārt, vīrieši un sievietes nedrīkst sēdēt pārāk tuvu viens otram. Treškārt, vīrieši ar bārdu nedrīkst tikt atainoti negatīvā gaismā.

Protams, filmas, kuru uzņemšanā ir ievēroti šie faktori, gluži vienkārši nepastāv, tādēļ Irānas atbildīgās instances Holivudas kino darbus savām prasībām pielāgo ar nelegāliem paņēmieniem.

Tādējādi Irānas kinoteātros tiek demonstrētas tās pašas filmas, kas citviet pasaulē, tikai tās ir digitāli rediģētas, mainot, piemēram, sievietes dekoltē tuvplānu, kam priekšā tiek pielikts vāzes attēls, pievienojot apģērbam papildu detaļas animācijas stilā, kas aizsedz kailu sievietes ādu, vai demonstrējot īstu izdomu un filmā "Inglorious bastards" kailas sievietes kājas "apģērbjot" ar legingiem.

Tāpat ir bieži sastopami kadri, kuros sievietes tēls gluži vienkārši tiek izgriezts no kadra, atstājot vīrieti vienatnē un, visbiežāk, dīvainā pozā.

Jāpiebilst, ka rediģēti tiek arī kadri, kuros redzami kaili vīrieši. Piemēram, filmā "Talladega nights" aktiera Vila Farela puskailais ķermenis tika aizklāts ar pelēku krāsu, paslēpjot lielāko pusi viņa auguma.

Irānas filmu rediģētāju garās rokas skar arī filmu audio skanējumu, kā rezultātā filmā "Basic instict" galveno varoņu dialogi vairākkārt pārtapa neskaidrā murmulēšanā, seksuālu zemtekstu saturošo sarunu pārvēršot par neizskaidrojamu bildinājumu virkni, kā arī vārdu "alus" regulāri aizstājot ar vārdiem "sula, limonāde vai tēja". Lieki piebilst, ka tādējādi nereti zūd pilnībā visa filmas jēga, un skatītājiem atliek vien minēt, ko dīvainie amerikāņu režisori ar to vēlējušies pateikt.

Ķīna. Instrukcija, kā sievietēm izvairīties no lūriķiem


Foto: Publicitātes attēli
2012. gadā Ķīnā policijā tika masveidā iesniegti ziņojumi par lūriķiem, kas novēro sieviešu krūtis un dibenus publiskās vietās. Lai ar to cīnītos un reizi par visām reizēm atbrīvotu sievietes no regulāri piedzīvotās diskomforta sajūtas, policisti ņēma talkā matemātiku un ieviesa īpašas ģeometriskas diagrammas.

Tajās sievietes tika attēlotas dažādās pozās, piemēram, sēžot uz soliņa, stāvot uz eskalatora kāpnēm vai kāpjot pa kāpnēm, neķītru skatienu pavadībā, un attiecīgās sieviešu ķermeņa daļas, piemēram, krūtis vai dibens tika savienots ar dažādām līnijām ar vīriešu acīm. Diagrammas tika papildinātas ar noteiktu leņķu uzskaitījumu, kas balstījās sievietes un vīrieša auguma garumā, kā arī distancē starp viņiem.

Balstoties noteiktu skaitļu kombinācijās, kas apzīmēja potenciālā lūriķa ļaunos nolūkus, izspiegotās sievietes varēja vērsties policijā, izmantojot diagrammu kā pierādījumu vīrieša vainai, tomēr visbiežāk šie gadījumi palika bez rezultātiem.

Tiesa, policistu slinkumu perverso lūrētāju arestēšanā attaisnoja dažādi sievietēm sniegti padomi, kas ietvēra lielu somu valkāšanu, dārzeņu groza ņemšanu līdzi savās dienas gaitās, legingu valkāšanu un, visbeidzot, izvairīšanos kāpt pa kāpnēm.

Beigu beigās diagrammu publicēšana policijas iestāžu mājas lapās tika atcelta pēc sieviešu lūguma, kas tika pamatots ar domu, ka šādi lūriķiem patiesībā tiek izdarīts pakalpojums, pamācot, kā atrast pareizos leņķus sieviešu biksīšu un krūšu nopētīšanai tā, lai paši upuri to nepamanītu.

Viktorijas laikmets. Sieviešu mazgāšanās kabīnes publiskajās pludmalēs


Foto: Publicitātes foto
Sieviešu peldkostīmu izmēri gadu gaitā ir sarukuši līdz teju nemanāmam lielumam, tomēr, atskatoties pagātnē, reiz situācija bija krietni atšķirīgāka.

Viktorijas laikmetā sievietes kailums bija absolūti nepieņemama lieta, tomēr, alkstot pēc atveldzēšanās, augstākās sabiedrības dāmas tomēr pamanījās nosacīti izbaudīt peldēšanās priekus.

Tas tika darīts, izmantojot īpašas mazgāšanās kabīnes, kas bija nelielas mājiņas uz riteņiem un tika pārvietotas ar īpašu mehānismu vai zirgu palīdzību.

Mājiņās sievietes pārģērbās tam laikam atbilstošos peldēšanas apģērbos un tad, izmantojot tās sienu norobežotību, devās ūdenī, plunčājoties samērā mazā platībā, tomēr jūtoties pilnībā drošas par sevis izglābšanu slīkšanās gadījumā, kā arī pasargāšanu no svešiem skatieniem.

Īpašās mazgāšanās kabīnes savu popularitāti nezaudēja līdz pat 20. gadsimta sākumam, līdz pamazām sāka izzust, cilvēkiem nonākot pie secinājuma, ka īpašie peldēšanās apģērbi tāpat neļauj saskatīt pat niecīgāko sievietes miesas gabaliņu.

Saūda Arābija. Aizliegums sievietēm strādāt apakšveļas veikalos


Foto: AFP/Scanpix
Apakšveļas iegādāšanās nereti izvēršas par neērtības pilnu procesu, skaidrojot pārdevējam savas konkrētās vēlmes un vajadzības, kas balstītas ķermeņa īpatnībās. Tomēr Saūda Arābijā apakšveļas veikala iegāde reiz varēja izvērsties par teju neciešamu pienākumu.

Līdz 2012. gadam šai valstī apakšveļas veikalos drīkstēja strādāt tikai vīrieši, un sievietes, kuru ķermeni parasti klāj drēbes, neļaujot nojaust auguma patiesās proporcijas, visbiežāk mājās devās ar neatbilstoša izmēra veļu, jo ir pakļautas aizliegumam runāt par savu augumu ar vīrieti, kā arī atkailināt kaut nelielu tā daļu.

Absurdā situācija radās dzimumu segregācijas rezultātā, kas pilnībā nosaka arī amatus, kas sievietei ir piemēroti, kā arī tās profesijas, kurās ir aizliegts strādāt, tomēr nu situācija ir kļuvusi nedaudz demokrātiskāka, tiesa, neizpaliekot problēmām.

Kardināli mainot līdzšinējās ieražas, Saūda Arābijas vadītāji izdeva likumu, kas apakšveļas veikalos aizliedz strādāt vīriešiem, kā rezultātā tika slēgti vairāk nekā simt veikali, līdz pilsoņi aprada ar jauno situāciju.

Jeruzaleme. Īpašas brilles, kas ebrejiem neļauj saskatīt skaidru sievietes attēlu


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ebreju likumos vairākkārt stingri aizliegts jebkāds kontakts starp vīrieti un sievieti, ja vien viņi nav precēti, un ikdienā tas savulaik tika realizēts, ieviešot pat atsevišķas ielas puses, pa kurām drīkst pārvietoties vīrieši un sievietes, kā arī daudz citu noteikumu.

Mūsdienās, sajaucoties kultūrām un reliģijām, ebreju vīriešiem ikdienā tomēr nākas kontaktēties ar sievietēm, kas pārstāv citas reliģijas un uzskatus, kā rezultātā izgudrots īpašs un visai oriģināls veids, kā pasargāt ebrejus no grēcīgām domām.

Šai sakarā ir izgudrotas īpašas tikumības brilles, kas rāda izplūdušu un miglainu apkārtējās pasaules attēlu, ļaujot visu saskatīt vien pāris metru redzamībā, un atsevišķās ebreju kopienās tiek tirgotas teju uz katra stūra.

Tādējādi ebreju vīrieši ir pasargāti no citu reliģiju un kultūru pārstāvju vērošanas, kas nereti rada uzmācīgu priekšstatu par sevi, valkājot atklātus apģērbus un nesatraucoties par dzimtes lomu atšķirībām, kas savukārt dzen izmisumā konkrētās reliģijas pārstāvjus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!