Foto: Shutterstock
Kurš gan, vajadzības spiests, vismaz reizi mūžā nav sācis sarunu, runājot par visiem zināmo un iemīļoto tēmu - laikapstākļiem? Reizēm saruna neveidojas ne tikai tāpēc, ka sarunu biedrs nav mums interesants, bet arī tāpēc, ka emocijas randiņa laikā ir ņēmušas virsroku.

Ja cīnies ar kautrību vai arī vienkārši nezini, par ko un kā runāt, lai randiņā neveidotos neveikli klusuma brīži, piedāvājam portāla Womanitely.com apkopotos sarunu tematus, kā arī ieteikumus un viedokļus no mūsu lasītāju pieredzes, lai randiņā veidotos dzirkstošas sarunas un neaizmirstamas diskusijas.

Atceries, ka pirmajos randiņos sarunas var būt arī nedaudz neveiklākas, jo uztraukums darīs savu. Esi elastīga un mēģini pielāgoties sarunu tēmām! Un, ja nu kāda no tām neraisās tā, kā gribētos, aizsāc kādu citu!

"Domāju, klusuma brīžiem nevajadzētu veidoties nevienā sarunā. Ir taču tik daudz tēmu, ko apspriest un par ko formulēt un atklāt savu viedokli! Tās var būt norises sabiedrībā, kultūrā, mūsu ikdienā un neskaitāmās citās dzīves jomās! Tāpat pāri satiekas tāpēc, ka, vairumā gadījumu, viņus vieno kādas kopīgas intereses. Ja nu nekādi neizdodas atrast ikdienišķu tematu, ko apspriest, runājiet par lietām un kaislībām, kas jūs saista. Manuprāt, galvenais ir nezaudēt dabiskumu un necensties sarunu veidot mākslīgi, prātā izmisīgi pārcilājot it kā vēlamos un sarunai draudzīgākos tematus, ko izmantot," spriež projektu vadītāja Laura (28).

Tāpat atceries, ka nekad pirmajos randiņos nerunā par saviem bijušajiem, ģimenes un veselības problēmām, kā arī savām neveiksmēm. Tavs sarunas biedrs, visticamāk, to nevēlēsies zināt jau pirmajā randiņā. Protams, ja apstākļi mudina tevi atklāt savas emocijas, necenties tās mākslīgi apslāpēt. Izvērtē situāciju un vadies pēc savas intuīcijas!

"Man, to nemaz negribot, sanāca tā, ka ar draugu iepazinos neilgi pēc mana suņa došanās uz labākiem medību laukiem. Zinu, ka pirmajās tikšanās reizēs labāk runāt par pozitīvām vai neitrālām tēmām, lai sarunas biedru un potenciālo partneri neaizbiedētu ar pārlieku radikālu viedokli vai negācijām, tomēr dotajā brīdī manas emocijas guva virsroku. Māris vienkārši mani uzklausīja, ļāva izraudāties un ar savu mieru un labestību, šķiet, arī savaldzināja mani," atminas Dace, strādā valsts pārvaldē (31).

Lai neveiklie klusuma brīži tiktu aizstāti ar saturīgām sarunām, turpinājumā piedāvājam dažas idejas sarunu tematiem, kas, iespējams, spēs iedvesmot emociju pilnām diskusijām randiņu laikā.

Brīvdienas

Tā kā ir ziemas sezona, brīvdienas lielākā daļa cilvēku izmanto, lai nodotos dažādiem ziemas sporta veidiem, piemēram, slēpošanai, snovošanai vai slidošanai. Atceries tos mirkļus, kas brīvdienās ir bijuši neaizmirstami un pastāsti par tiem savam sarunu biedram. Varbūt arī viņam ir kāds interesants stāsts, ko var pastāstīt arī tev? Neaizmirsti, ka sarunu tēmā ietilpst ne tikai ziemas brīvdienas, piemēram, Ziemassvētku laiks, bet arī vasara un lielais atvaļinājumu laiks.

Ēdiens

Šoreiz runa nav par kārtējām diētām, ko tu vari apspriest savu draudzeņu lokā. Vīrieti tas noteikti interesēs vismazāk. Ļaujiet vaļu sarunām par mīļākajiem ēdieniem, kā arī tiem, kas negaršo. Varbūt tieši caur šo sarunu tematu atklāsies, ka jums abiem ir kopīgi mīļākie saldie ēdieni un kūkas, kā arī iecienītākais dzēriens.

"Kad iepazinos ar savu tagadējo vīru, pirmo randiņu laikā sanāca misēklis. Viņš bija uzaicinājis mani piknikā pie Daugavas, parūpējoties par uzkodām un vīnu. Diemžēl viņa piknika grozā bija suši, ko es nekad neesmu varējusi ieēst. Tā kā uz tikšanos gāju ar rūcošu vēderu, priecājos par gaidāmajām vakariņām, bet... Man nācās pamatīgi vilties. Visu gan atrisinājām samērā demokrātiski, mums pasūtot picu, ko ēdu es, kamēr Kristaps ar gardu muti apēda suši. Priecājos, ka mums nelielo pārpratumu izdevās pārvērst jautrā notikumā, ko ar smaidu atceramies vēl šodien!" stāsta fizioterapeite Daniela (26).

Bērnības atmiņas

Lai arī dažiem no mums bērnības atmiņas nav tās pašas labākās, tajās tomēr vienmēr var atrast kaut ko pozitīvu. Kāds interesants stāsts par sastrādātajiem nedarbiem vai spēlēm ar kaimiņu bērniem atradīsies vienmēr. Ja randiņā redzi, ka šī tēma raisa smaidu sarunu biedra sejā, tu noteikti vari turpināt savu stāstu vai uzdot jautājumus partnerim. Šis temats ir lieliski piemērots, lai iepazītu otru cilvēku nedaudz tuvāk.

Tehnoloģijas

Būsim atklāti - mēs dzīvojam moderno tehnoloģiju laikmetā, kur jau no pamošanās brīža rītos ir rokās mobilais telefons, lai ne tikai pārskatītu e-pastus, bet arī izlasītu jaunākās ziņas.

Padiskutējiet par jaunākajām tehnoloģijām. Vai arī atcerieties savus pirmos mobilos tālruņus un datorus!

"Ar savu līgavaini iepazinos samērā romantiskā, tomēr diezgan vienkāršā veidā - no kursa biedriem uzzināju, ka tieši viņam var lūgt palīdzību datora atdzīvināšanā. Mums tiekoties, atklājās, ka šai jomā esmu galīga nepraša un, izvēršoties diskusijai par pareizāko failu uzglabāšanu, ieinteresēju viņu ar savu temperamentīgo raksturu un nostāju," smaida pasākumu organizatore Evita (27).

Mūzika

Šis sarunu temats varētu šķist klišejisks un garlaicīgs, un tomēr tieši mūzika sarunās nereti raisa vislielākās diskusijas. Tieši caur šo tematu tev būs iespēja uzzināt vairāk par sarunu biedra muzikālo gaumi, iecienītākajiem māksliniekiem un mūzikas stiliem. Iespējams, ka tieši šādi abi uzzināsiet kopīgās lietas, kas jūs vieno šai jomā. Tāpat jūs varat parunāt arī par koncertiem, kurus pēdējā laikā abi esat apmeklējuši vai arī ļoti vēlētos apmeklēt.

Karjera

Karjera, ar to saistītie plāni un mūsu ambīcijas ir viens no sarunu tematiem, ar kuru izdosies kliedēt neveiklos brīžus randiņa laikā. Pārrunājiet, kāda ir ikdiena darbā, kurā strādājat, kā arī atklājiet viens otram savus tālākos mērķus!

"Ar Mārtiņu iepazinos darba pārrunu laikā, mums abiem kandidējot uz vienu un to pašu vakanci. Pārmijām pāris vārdu, saskrienoties gaitenī, un vēlāk viņš caur mūsu paziņām kaut kā noskaidroja manu telefona numuru. Kad tikāmies, man piekrītot viņa aicinājumam uz randiņu, jutos neērti. Un tieši saruna par piedzīvoto nesenajās darba pārrunās, kā arī nākotnes mērķu apspriešana mani paglāba no mūžīgās kautrības radītā stinguma un nespējas brīvi pļāpāt," atmiņās dalās bankas darbiniece Katrīna (24).

Ģimene

Sarunas par ģimeni vienmēr ir bijis kutelīgs jautājums. Ar to var trāpīt desmitniekā, taču reizēm arī gadās tā, ka tas ir sāpīgs temats, ko otrs cilvēks nelabprāt vēlēsies apspriest. Taču, ja sarunu biedrs ir gatavs runāt par ģimenes tēmu, tad vienmēr vari arī pati pastāstīt nedaudz vairāk par saviem ģimenes locekļiem un citiem radiniekiem. Tādējādi arī varēsi uzzināt, kāda ir sarunas biedra "pasaulē mīļākā mamma" vai lieliskās māsas un brāļi.

Pielāgojies sarunu tematiem un mēģini ieklausīties otrā cilvēkā, lai būtu ne tikai stāstnieka lomā, bet arī laba klausītāja. Sarunu taču rada divi cilvēki, vai ne tā?
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!