Foto: Shutterstock
Dzimumdzīve ir neatņemama ikviena cilvēka dzīves sastāvdaļa, jo sekss ne tikai ļauj radīt pēcnācējus, bet arī sniedz baudu. Neapšaubāmi, tas vilina ikvienu, tāpēc daudzi šim sākotnēji nezināmajam un nedaudz bailīgajam procesam pirmoreiz ļaujas emociju un sajūtu iespaidā. Taču ir arī tādi, kas sev solījuši – ar seksu nodarbošos vien pēc kāzām.

Runājot par dzimumdzīves uzsākšanu tikai pēc laulībām, jārunā arī par baznīcu, kas kopš tās pirmsākumiem bijusi stingra savos uzskatos par šķīstību. Katoliskā baznīca šķīstību definē kā tikumu, kas mazina seksuālo apetīti, un tā izpaužas kā neprecēto seksuālā atturība. Savukārt pēc stāšanās laulībā dzimumakts tiek uzskatīts par procesu, kura laikā vīrietis un sieviete apvienojas, kā arī to uzskata par mīlestību apliecinošu aktu starp divām precētām personām un par Dieva dāvanu.

Katoliskās baznīcas doktrīna skaidro, ka "seksuālā bauda ir morāli nesakārtota, ja meklēta pati par sevi, izolēta no reproduktīvajiem un vienotajiem laulāto mērķiem". Un, apskatot šķīstības jautājumu, katehisms uzskaita vairākus pārkāpumus un grēkus, ja tā netiek ievērota. Viens no grēkiem ir netiklība – dzimumakts starp diviem cilvēkiem, kas savstarpēji nav laulāti. Katoliskās baznīcas katehismā šis grēks ir "rupjā pretrunā ar personas cieņu un cilvēka seksualitāti".

"Gribēju savā laulībā piedzīvot ko īpašu"

Portāla "Delfi" lasītāja Anna nolēmusi tuvībai ļauties tikai pēc laulībām un atklāj, ka ir kristiete un reliģija ir bijis viens no iemesliem, kāpēc lēmusi par labu šādai nostājai. Taču, lai arī viņa lēmumu nenožēlo un negrasās no tā atkāpties, ne vienmēr ar to bijis viegli sadzīvot. "Šobrīd esmu aptuveni trīs gadus ilgās attiecībās ar vīrieti, kurš iepriekš jau ir piedzīvojis fizisku kontaktu. Par manu nostāju gaidīt līdz kāzām runājām pēc pirmajiem randiņiem, jo es nekad savu lēmumu no neviena neesmu slēpusi un nevēlos nevienu, it īpaši manu potenciālo vīru, vazāt aiz deguna. Draugs bija un joprojām ir saprotošs, taču gaidīšana mūsu attiecībās laiku pa laikam rada milzīgu spriedzi, jo katram ir savas vajadzības un vēlmes, kas kādā brīdī sakrājas un laužas uz āru. Aptuveni pirms gada mana pārliecība bija iemesls, kāpēc uz brīdi pārrāvām attiecības, – vadzis plīsa, šķita pat, ka visam pienākušas beigas. Neilgu laiku netikāmies, nerunājām un padzīvojām atstatus viens no otra, bet kādu dienu pārkāpām pāri savam spītam un uzsākām sarunas. Šobrīd atkal esam kopā un laimīgi."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!