Foto: Shutterstock
Iespējams, tev šķiet – rīta erekcija ir tikai vīriešiem aktuāla tēma, tomēr, ja esi mīloša sieviete, kurai nav vienaldzīga partnera reproduktīvā veselība, tad arī tev tomēr vajadzētu iepazīties ar atsevišķām sava vīrieša ķermeņa izpausmēm, par kurām ikdienā skaļi nav pieņemts runāt. Piemēram, vai zināji, ka rīta erekcija ir normāla fizioloģiska parādība un ir jāuztraucas, ja vīrietim no rītiem erekcija izpaliek?

Kad vīrietis sapņo, viņa smadzeņu centrs, kurš kontrolē arī reflektoro erekciju, kļūst aktīvs, pat ja sapņi nebūt nav erotiski. Pat mazulim mātes dzemdē var rasties erekcija, jo tas ir dabisks fizioloģisks process, un par to nav jābrīnās. Tieši otrādi – jāuztraucas ir tad, ja vīrieša "mazais draudziņš" no rītiem nav kaujas gatavībā.

Kas ir rīta erekcija un ar ko tā skaidrojama

Nakts un rīta erekcija ir dzimumlocekļa stāvoklis, kad miega laikā spontāni palielinās asins pieplūde dzimumloceklim, tas piebriest un kļūst stingrs. Erekcijas rašanās miegā ir dabisks process – pastiprināta asins pieplūde dzimumlocekļa audiem, šādi nodrošinot dzimumlocekļa audu apgādi ar skābekli un barības vielām.

Kā savā grāmatā "Treatment of Sex Offenders" skaidro Ričards Lovs un Viljams O'Donahjū, pirmo medicīnisko pētījumu par rīta un nakts erekciju veica un aprakstīja P. Ohlmeijers, H. Brilmaijers un H. Halstrungs ("Periodische Vorgänge im schlaf", 1944.). Šī zinātnieku trijotne izgudroja primitīvu gredzenveida ierīci, ar kuras palīdzību tika veikti rīta un nakts erekcijas mērījumi. Kopš tā laika ir veikti daudzi pētījumi, noskaidrojot, ka vīrietim erekcija miegā rodas noteiktās miega fāzēs, turklāt nakts laikā spontāna erekcija rodas līdz 5-6 reizēm. Agrāk tika uzskatīts, ka nakts un rīta erekcijas iemesls var būt erotiska rakstura sapņi vai pārpildīts urīnpūslis, tomēr turpmākie pētījumi neapstiprināja šo teoriju.

Ar gadiem nakts erekciju biežums un ilgums samazinās – 70 gadu vecumā vīrietim erekcija iestājas vien vidēji divas reizes naktī.

Nakts erekcijas stiprums un ilgums lielā mērā ir atkarīgs arī no vīrieša psiholoģiskā stāvokļa. Biežāka un spēcīgāka erekcija rodas fiziski veseliem vīriešiem, kuri ikdienā nav pakļauti izteiktam psiholoģiskajam stresam. Vīriešiem, kam dienā bijušas stresa situācijas, pēc fiziska noguruma, nakts erekciju biežums saglabājas, bet to kvalitāte mazinās. Vīriešiem, kuriem ir neregulāras seksuālās attiecības, nakts erekcijas laikā var notikt arī sēklas noplūde.

Nakts un rīta erekcija ir netiešs rādītājs, pēc kura var spriest par vīrieša seksuālo veselību. Ja rīta erekcija vīrietim jau ilgāku laiku ir zudusi, tas ir iemesls pamatotām bažām. Erekcijas trūkums var būt saistīts pat ar sirds nepietiekamību. Šādā gadījumā būtu ieteicams pierakstīties uz vizīti pie speciālista, jo tieši nakts un rīta erekcija ir viens no diagnostikas veidiem, kas palīdz noteikt, vai erekcijas traucējumiem ir psiholoģisks vai somatisks (ķermenisks) iemesls.

Lasot tālāk, varēsi uzzināt, kādi ir erekcijas traucējumu biežākie iemesli, ko iesākt, ja tavu vīrieti piemeklējusi šī liksta, un noskaidrot Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas uroloģijas klīnikas vadītāja, RSU asociētā profesora Viļņa Lietuvieša viedokli un ieteikumus.

Erekcijas traucējumu iemesli

Foto: Shutterstock

Ko iesākt, ja tavu vīrieti piemeklējuši erekcijas traucējumi

Foto: Shutterstock

Cik izplatīti erekcijas traucējumi ir Latvijas vīriešu vidū

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!