Foto: Shutterstock

Vasaras saulgrieži ir laiks, kad pastiprināti izjūtam un apzināmies savu seksualitāti, kā arī varam to spēcināt, uzlabojot arī partnerattiecības un vairojot savu enerģiju un spēku, kā arī saskaņu ar mīļoto cilvēku. Lai uzzinātu, kā saulgriežos atjaunot, iespējams, zudušo tuvību ar partneri ne tikai garīgā, bet arī fiziskā ziņā, konsultējāmies ar attiecību konsultantu un pārmaiņu treneri Artūru Šulcu.

"Cilvēkiem viņu ikdienā ir vajadzīgas emocionālas kulminācijas, un svētki ir viens no to veidiem. Saulgrieži tiek atzīmēti četras reizes gadā un šo dabisko ikdienas ritējuma ciklu ievēro cilvēki visā pasaulē neatkarīgi no tautības un valstiskās piederības. Latvijā vasaras saulgriežu laiks sākas ap 20., 21. jūniju, kad svētkus būtu vēlams svinēt visvairāk, tomēr arī ierastajā 23. jūnija datumā, kad tradicionāli atzīmējam Jāņus, svinības nebūt nav aizliegtas," stāsta Šulcs.

Lai svētki izdotos, tie ir jāplāno. Ēšana un dzeršana, kā uzsver attiecību konsultants, nebūt nav vienīgais to pavadīšanas veids. Svarīgākais ir kopā būšanas prieks. Cilvēkiem ir jāatskatās, kas trīs mēnešu laikā kopš aizvadītajiem saulgriežiem ir ticis paveikts, tas kopīgi jāizvērtē un jāplāno arī nākotnē iecerētais.

"Šāda pieeja svētku svinēšanai radīs kopības sajūtu un stiprinās savstarpējo saikni. Cilvēkiem vajadzētu pateikt kaut vienu teikumu par to, ko viņi guvuši laikā kopš pēdējiem saulstāvjiem, tā veidojot harmoniskas savstarpējās attiecības. Šai laikā ieteicams arī izvērtēt, kas no piedzīvotā ir bijis lieks – no kādām atmiņām, sajūtām un arī cilvēkiem savā ikdienā būtu pienācis laiks atvadīties. Tas, gluži likumsakarīgi, ietver arī romantisko attiecību sfēru," stāsta pārmaiņu treneris.

Šai sakarā saulgrieži vērtējami kā teicams laiks, kad cilvēkiem ir iespējas sevī kaut ko pārtraukt, izbeigt, rast risinājumu problēmām un apņēmību nākotnei. Lai to izdarītu un simboliski apstiprinātu, Šulcs aicina izmantot uguns rituālus – piemēram, uz lapas uzrakstot visu, ko vēlamies atstāt pagātnē, un to sadedzinot, mēs iegūsim jaunu sākumu. Savukārt, ja ir vēlme atbrīvoties no neveiksmīgu partnerattiecību emocionālās nastas, lecot pāri ugunskuram, var novilkt apakšveļu un pēc tam to sadedzināt, reizē izjūtot arī savu seksualitāti.

"Šobrīd cilvēki visā pasaulē tiecas pēc garīguma. Un tā nav tradicionāli reliģiskā pieeja. Cilvēki nevēlas piederēt baznīcai, mēs vēlamies piederēt sev. Domāju, izmantojot senču zināšanas par pasauli un tās kārtību, šo ceļu pretim sevis un līdzcilvēku izpratnei ir iespējams rast visefektīvāk," spriež Šulcs.

Šai sakarā viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pāriem atjaunot garīgumu un arī seksualitāti savā starpā, ir kopīgi apmeklēt pirti. Iet tajā kailiem un, lai tradicionālajam rituālam piešķirtu jaunu garšu, tā laikā klusēt, koncentrējoties vien uz savu un partnera ķermeni, vērtēt, kādas sajūtas pāra starpā valda, kā uztveram viens otru un sevi pašu.

"Lai pāri vairotu savstarpējo saskaņu un plaucētu seksualitāti, jāmeklē iespējas, kā šai laikā vienoties. Vajag atrast iespēju svētkus svinēt arī nedaudz intīmākā garā nekā paredz tradicionālie priekšstati. Tad tiks stiprināta pāra garīgā saikne, kas ir ne mazāk būtiska par fizisko. 

Iespējams, svinēt var pat divatā ar partneri, pievēršoties arī nākotnes plāniem. Uzdodiet sev jautājumu, ko vēlaties nākamo trīs mēnešu laikā līdz rudens saulstāvjiem paveikt abi kopā un ko – katrs atsevišķi? Pārrunājiet, kādi ir jūsu mērķi un sapņi, atskatoties arī uz kopā pārdzīvoto un paveikto. Noformulējiet savas sajūtas vārdos!

Pēc šādas savstarpējo sajūtu izzināšanas to varat noslēgt ar juteklisku un skaistu dzimumaktu, kas pārvērtīsies zināmā rituālā. Ja iespējams, mīlējieties dabā, tā izjūtot sevi kā tās sastāvdaļu! Tuvinieties un ejiet viens otram pretim!" mudina attiecību konsultants.

"Pēc tam pāri nekas nekavē atgriezties pie kopējā galda – apēst kādu siera šķēli, iedzert kausiņu alus. Taču noteikti nevajadzētu aizrauties ar ēšanas un dzeršanas pārmērībām pirms satuvināšanās. Šai laikā seksam vajadzētu būt garīgam, nebaidos pat apgalvot, ka tā ir sava veida sakrālā seksualitāte, kas mūsos saulgriežos pamostas. Šādi mēs pilnveidojamies, gūstam enerģiju un dzīvessparu."

Līdztekus pirtī iešanai un tuvības un sarunu baudīšanai, saulgriežos noteikti nedrīkst aizmirst uguns dziedinošo spēku. Lēcienu pāri ugunskuram vajadzētu uztvert kā atbrīvošanos no visa liekā – domām, kompleksiem, bailēm, aizspriedumiem, dusmām un citām traucējošām emocijām. Ja ir vēlme atbrīvoties no nedrošības, piemēram, par savu augumu, Šulcs aicina pāri ugunskuram lēkt bez apakšveļas. Ne velti sievietes jau senos laikos valkāja garos brunčus, iztiekot bez veļas un tā sajūtot sevī sievišķību un stiprinot savu enerģētiku.

"Ja cilvēki jūt, ka viņiem ikdienā traucē kādi kompleksi, saulgrieži ir izcili piemērots laiks, lai no tiem atbrīvotos. Mēs esam dažādi – tievāki, resnāki, ar "riepu" uz vēdera vai ne tik apaļu dibenu - iemācieties sevi pieņemt un iemīlēt. Atrodiet skaisto arī otrā. Iečukstiet to ausī partnerim, kad būsiet pārlēkuši pār ugunskuru. Pasakiet, kas jums liek vienam otru mīlēt un novērtēt. Kas jums mīļotajā cilvēkā šķiet nevainojams!"

Jāpiebilst, ka spēja uzdrošināties pieņemt sevi un savu partneri tādus, kādi esam, zināmā mērā pieprasa arī iziešanu no ierastajiem priekšstatiem un savas komforta zonas. Tomēr tieši tur arī notiek īstā dzīve un mīt veiksme, kas nepieciešama visām tās jomām.

Tāpat Šulcs aicina sabiedrību būt iecietīgākiem un vienotākiem. Īpaši aktuāli tas ir šī gada jūnijā, kad daudzās pasaules valstīs norisinās atbalsta akcijas netradicionāli seksuāli orientēto cilvēku tiesībām. Kā uzsver attiecību konsultants, viņu šī tēma šogad satraukusi īpaši.

"Saulgrieži ir laiks, kad svinēt sevi, savu dzīvi, savu seksualitāti. To dara visi – gan sarkanmataini, gan blondi, gan melnmataini cilvēki. Tādai pašai sajūtai dvēselē būtu jāmājo arī tiem, kuri ir netradiocinālas seksuālās orientācijas. Svarīgākā ir sevis pieņemšana, atbrīvošanās no kompleksiem un spēja justies atzītiem un cienītiem. Ja iemācīsimies to cits citam sniegt, ikdiena būs krietni vienkāršāka," rezumē Šulcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!