Kādu brīdi tu dzīvo kā septītajās debesīs, daloties priecīgajā ziņā par saderināšanos ar ikvienu draugu un paziņu, bet tad pēkšņi tu ieskaties sejā savai draudzenei/brālim/māsai vai citam radiniekam un ieraugi gluži nomāktu sejas izteiksmi.
Sajūsma un pacilātība tūlīt pārvēršas pretīgā vainas sajūtā. Sievietes bieži vien ir pārsteigtas, ka viņu draudzenes pēkšņi pārvēršas par nadzīgām konkurentēm, kas visiem spēkiem cenšas ātrāk saņemt bildinājumus un pārspēt citas sievietes precību sacensībā.

Kāpēc gan šis kāzu trakums tā spēj sabojāt labāko draudzeņu un māsu un brāļu attiecības? Atbildi uz šo jautājumu un dažus padomus dod Florensa Aisaka, grāmatas "Toxic Friends/True Friends: How Your Friends Can Make or Break Your Health, Happiness, Family, and Career" (William Morrow & Co.) autore.

Precību drudzis

"Skaudība ir gluži normāla emocija, taču kāzas to vēl vairāk saasina," saka Aisaka. "Nav daudz cilvēku, kas nevēlētos atrast sev labu partneri un nodibināt lielisku laulību. Sievietes, kas veltīgi gaidījušas bildinājumu no saviem draugiem, kā arī vecākas neprecētas draudzenes, kurām šajā brīdī dzīvē nav īpaši daudz pozitīvā, ir īpaši pakļautas greizsirdībai."

Pat precētās draudzenes var pārņemt greizsirdība par to, ka tavas kāzas notiek greznākā zālē vai ka tavs medus mēnesis izdevies eksotiskāks nekā viņām. Brāļi un māsas var apskaust tevi par to, ka tu precies pirmā, vai arī sākt uzskatīt, ka vecāki tavās kāzās ieguldījuši vairāk naudas, laika un uzmanības nekā viņu kāzās.

Saderināšanās izraisītā vainas sajūta

Mēs kautrējamies runāt par saviem panākumiem, jo mēs gribam, lai draudzenes mūs mīl, mēs gribam būt viena no viņām. Jo diemžēl ir taisnība, ka cilvēki, kas nejūtas droši par sevi, atstumj no sevis citus, kuri varētu viņiem atgādināt par kaut ko tādu, kas viņiem trūkst.

Vainas sajūta par savu laimi vai nepieciešamību mainīt draudzības nosacījumus ir dabiska reakcija, taču atbildība par attieksmes maiņu ir jāuzņemas otram cilvēkam. Vienmēr atceries, ka viņu greizsirdība atspoguļo tikai to, kas notiek vai kas trūkst viņu dzīvēs. Un viņu greizsirdība var būt tikai apliecinājums tam, cik dārga viņām ir jūsu draudzība.

Ko lai dara līgava?

Jautājums ir, vai greizsirdīgā draudzene spēj atzīt un pieņemt savas izjūtas un neļaut tām kļūt par šķērsli jūsu draudzībai. Ir liela starpība starp greizsirdības jušanu un tās izpaušanu rīcībā. Jācer, ka draudzene spēs atzīties šajās dziļi cilvēciskajās emocijās (greizsirdībā vai bailēs zaudēt draudzību) un dalīties tavā priekā par gaidāmo notikumu.

Bet ko darīt, ja tā nenotiek? Seko Aisakas sniegtajiem desmit padomiem, kā stiprināt draudzību par spīti greizsirdībai.

1. Neesi kautrīga

Tev ir tiesības būt priecīgi satrauktai un dalīties savā laimē ar cilvēkiem, kas tev ir svarīgi. Nevilcinies izstāstīt priecīgo jaunumu savām labākajām draudzenēm, galu galā, saderināšanās taču ir viens no svarīgākajiem brīžiem tavā dzīvē! Noklusējot šo ziņu, tu radīsi neveselīgu situāciju, kas galu galā iedragās jūsu draudzību.

2. Netēlo aklo

Atzīsti, ka tava draudzene ir greizsirdīga. Neesi par to pārliecināta? Vai tu jūties vainīga, runājot par gaidāmajām kāzām, un vai draudzene izturas rupji vai noraidoši, vai arī izliekas garlaikota? Ja vien tu par savām kāzām nerunā bez cauru diennakti bez apstājas, tad vari uzticēties savai intuīcijai. Labai draudzenei ir jāpriecājas tev līdzi, nevis jāizturas negatīvi.

3. Seko savai uzvedībai

Centies pati nepārspīlēt ar nemitīgu runāšanu par savām gaidāmajām kāzām. Atceries, ka pat cilvēki, kas priecājas tev līdzi, nevēlas noklausīties stāstus par ikvienu sīkāko detaļu. Pievērs uzmanību arī tam, kas notiek viņu dzīvēs un proti uzklausīt arī draudzenes.

4. Neizvairies no problēmas

Ja kāds ļauni pajoko par taviem precību plāniem, ieteicams nekavējoties šīs dzēlības autoram laipni pavaicāt: "Ko tu ari to gribēji teikt?" Vēl viens variants varētu būt pateikt šim cilvēkam, ko tu jūti, piemēram: "Nesaprotu, kāpēc tu tā pateici" vai "Man ir sāpīgi, ka to tā pateici". Aisaka iesaka pievērst uzmanību tam, ko tu jūti, nevis tam, ko viņi tev nodarījuši.

5. Dalies savā laimē ar māsām un brāļiem

Māsu un brāļu greizsirdībai mēdz būt tikpat daudz iemeslu, cik pasaulē ir ģimeņu, taču dažkārt problēmu rada tas, ka māsai vai brālim šķiet, ka vecāki tev velta vairāk uzmanības nekā viņam, un tas ir iemesls skaudībai un greizsirdībai. Atzīsti šo nevienlīdzību, sakot: "Es saprotu, ka šobrīd saņemu ļoti daudz uzmanības, un ceru, ka tu par to nedusmojies."

Ja māsa vai brālis ir precējušies, atgādini, ka arī viņa vai viņš kādreiz atradīsies uzmanības centrā. Savukārt, ja māsa vai brālis vēl nav precējušies, apliecini, ka viņu laiks vēl priekšā! Abos gadījumos, iesaisti brāļus un māsas ģimenes problēmu risināšanā un noteikti atvēli laiku, ko pavadīsi kopā tikai ar viņiem.

6. Izsaki komplimentus

Ja cilvēks ir greizsirdīgs, tas nozīmē, ka viņam pietrūkst atzinības. Kāds tādā gadījumā ir tavs uzdevums. Uzsver šī cilvēka stiprās puses. Atgādini viņiem (bieži!) par viņa pozitīvajām īpašībām un sasniegumiem - lielisko darbu, figūru, vienalga ko. Tomēr visiedarbīgāk ir lūgt draudzenei padomu jomā, kurā viņa ir speciāliste. Ja tavai kolēģei ir lieliska stila izjūta, pajautā, kāds ir viņas viedoklis par tavu kāzu kleitu. Ja tavs brālis ir pieredzējis ceļotājs, izmanto viņa zināšanas, lai izvēlētos medusmēneša ceļojuma maršrutu.

7. Izrādi savu mīlestību

"Ja skaudība kļūst nekontrolējama, tas nozīmē, ka cilvēki jūtas tukši," saka Aisaka. Atgādinot viņiem viņu vērtību tu palīdzēsi viņiem uzveikt šīs jūtas. Liec saviem draugiem nepārprotami saprast, ka viņu draudzība tev ir ārkārtīgi svarīga. Novēli arī draudzenēm tikpat lielu laimi kā sev, un, ja viņas ir vientuļas, centies viņas pārliecināt, ka agrāk vai vēlāk viņas noteikti satiks savas otrās pusītes.

8. Esi pazemīga

Neaizmirsti dalīties ar draudzenēm arī savās problēmās, piemēram, vari pastāstīt par strīdiem ar līgavaini, pirmskāzu uztraukumiem, konfliktiem ar vīra radiem. "Dalīšanās problēmās un kļūdās stiprina saknes starp cilvēkiem," uzsver Aisaka.

9. Izrunājies ar draudzeni

Ja attiecības ar draudzeni kļūst saspīlētas, labāk par to atklāti izrunāties. Varbūt šo sarunu varētu sākt, piemēram, ar teikumu: "Ko tu domā par to, ka es precos?" vai "Es jūtos neveikli šajā situācijā, jo mēs vienmēr esam kopīgi sapņojušas par to, kā apprecēsimies... Es vēlos, kaut tas notiktu ar mums abām reizē". Nekad nesaki, ka zini, kā draudzene jūtas (jo to tu nezini), taču durvju atvēršana sarunai var palīdzēt mazināt spriedzi.

10. Parūpējies par nākotni

Pie sava kāzu galda nosēdini savu vientuļo draudzeni starp diviem neprecētiem, simpātiskiem puišiem. Kāpēc gan ne? Daudzi cilvēki taču ir iepazinušies kāzās. Galu galā, tur taču valda mīlestība!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!