Ja tu jūties vientuļa, bet visiem pārējiem taviem draugiem un paziņām ir savas otrās pusītes, doma par intīmām attiecībām ar bijušo draugu vai vīru šķiet ļoti pievilcīga. Bet vai šādas attiecības vienmēr ir vēlamas? Varbūt, ka tās ir drošs ceļš uz elli?
Laiks kļūst aizvien vēsāks, un visi pārīši saspiežas kopā arvien ciešāk. Diemžēl šķiet, ka visi neprecētie, dabūjamie (par pievilcīgajiem labāk nemaz nerunāsim) vīrieši kaut kur izgaisuši. Un tev šķiet, ka neesi nodarbojusies ar seksu jau mēnešiem vai pat gadiem ilgi. Ko iesākt?

Gadījuma dzimumsakaros tu neielaidies. Nav arī neviena, ar kuru vēlētos uzsākt īslaicīgu romānu, nemaz nerunājot par ilgstošākām attiecībām. Un tad pēkšņi atskan telefona zvans, un tas ir tavs bijušais partneris, kurš saka: "Čau! Aiziesim kaut ko iedzert." Tavās smadzenēs iedegas sarkana signāllampiņa, un tu nodomā: "Sekss ar bijušo. Tas ir tieši tas, kas man vajadzīgs."

Būsim godīgas: kura gan no mums nav izjutusi kārdinājumu pārgulēt ar bijušo partneri, ja jūs abi esat vientuļi un tādēļ jūtaties briesmīgi? Turklāt, nerunājot par visu pārējo, seksam ar bijušo partneri ir viena būtiska īpašība - tev tas jau ir pazīstams.

Sievietēm tas ir liels pluss, jo šajā gadījumā sen jau aiz muguras palikušas bailes/vainas apziņa/vai man vajadzētu?/vai labas meitenes tā dara un tamlīdzīgi jautājumi. (Šis process ir būtisks tikai tad, kad tu to ar kādu dari pirmo reizi).

Un tā mēs diezgan ērti nonākam līdz "kad jau - tad jau" faktora, kas līdzinās pēdējo trīs konfekšu apēšanai, jo tu jau esi iztukšojusi visu kārbiņu un diētai tiek atmests ar roku. Ja tu jau esi gulējusi ar šo cilvēku, tad nav vairs būtiski, ka tu to dari atkal, jo tev tas viss jau ir pazīstams, zināms un izmēģināts. Turklāt tādējādi tu nepapildini savu tik svarīgo "cilvēku, ar kuriem esmu pārgulējusi", sarakstu.

Turklāt dažkārt tas tev var arī palīdzēt. Kāda mana paziņa reiz atzinās: “Manā dzīvē ir bijis posms, kurā es negribēju veidot nekādas attiecības, taču vēlējos regulāru seksu. Es to pateicu savam bijušajam draugam, viņš atzina, ka jūtas tieši tāpat, tāpēc mēs nolēmām, ka būtu muļķīgi neturpināt satikties vēl kādu laiku. Tieši tā mēs arī dažus mēnešus darījām, un galu galā mums izdevās palikt labiem draugiem.”

Mēs nevaram un arī nevēlamies noliegt, ka draudzība ar bijušo partneri ir īpaša lieta. Ir komforta un tuvības līmenis, ko sieviete un vīrietis savā draudzībā var sasniegt tikai tad, kad viņus vairs nesaista intīmas attiecības. Ja tu esi saslimusi, viņš būs vienīgais, kam tu atļausi ieraudzīt tavus nemazgātos matus un veco, noplukušo treniņtērpu, jo viņš to visu jau ir redzējis. Turklāt ir tik labi paraudāt uz pleca viņam, kurš tevi pazīst tik labi, ka pat nekas nav jāpaskaidro... Un sekss ar viņu ir tik patīkams tāpēc, ka viņš tik labi pazīst tavu ķermeni un zina, kā sagādāt tev baudu, kādas pozas tev patīk un kādas nē, un galu galā... tu uzdod jautājumu, kāpēc jūs vispār izšķīrāties?

Vai saredzi atšķirību? Kafijas dzeršana un papļāpāšana pie vakariņu galda ir viena lieta, bet, tiklīdz jūs atgriežaties pie seksa, viss mainās. Ir bezgala sarežģīti regulāri pārgulēt ar kādu un tajā pašā laikā emocionāli nepieķerties šim cilvēkam, īpaši, ja jūs jau agrāk saistījušas romantiskas jūtas. Galu galā jūs apzināties, ka patīkat viens otram, citādi taču vispār nebūtu uzsākuši šīs attiecības. Jūs esat simpātiski viens otram kā cilvēki, jo pretējā gadījumā nebūtu palikuši draugi.

Atliek tikai atsākt seksuālās attiecības, un jau šķiet gluži loģiski, ka varētu pamēģināt sākt visu no sākuma, bet viss beidzas ar to, ka jūsu attiecības atkal izjūk tieši tā paša iemesla dēļ, kurš jūs izšķīra pirmajā reizē. Tad tu nespēj saprast, kā varēji aizmirst, kāds nelietis viņš ir un kāda briesmone ir viņa māte, tikai šoreiz šķiršanās jau ir mazliet nepatīkamāka, un jūs vairs nepaliekat labi draugi. Un tas viss tikai tāpēc, ka jūs abi ļāvāties ilūzijām un neizdomājāt visu līdz galam.

Pārgulēšana ar tik labi pazīstamo vīrieti bieži vien šķiet kā lielisks atrisinājums visām tavām seksuālajām problēmām, taču šāda rīcība var radīt veselu virkni jaunu problēmu.

Ir divi galvenie iemesli, kāpēc seksuālu attiecību atjaunošana ar bijušo partneri parasti nav uz ilgu laiku.

1. Tu viņu izmanto kā drauga aizstājēju. Ja tev ir draudzīgas attiecības ar bijušo partneri, ir ļoti kārdinoši pasaukt viņu līdzi, kad tu nolem izmēģināt jaunu restorānu/vēlies doties nedēļu ilgā atvaļinājumā/saņem uzaicinājumu "diviem" uz viesībām. Ir grūti pretoties vēlmei šādās situācijās izmantot mīļāko, pat ja jūs vairs neskaitāties pāris. Tā nu jūs ejat abi kopā, un tu palaid garām izdevību iepazīties ar kādu, kurš varētu izrādīties tavs "īstais vīrietis". (Svešinieki vienmēr vīrieša/sievietes kombināciju uztver kā pāri. Savukārt paziņas, redzot jūs kopā, pieņem, ka jūsu attiecības turpinās.)

2. Viens no jums klusībā vēlas, lai šīs tikšanās pārvērstos par ko vairāk - piemēram, lai jūs atkal kļūtu par pastāvīgiem mīļākajiem. Ja viņš joprojām cer uz tevi (vai tu uz viņu), pārguļot tu ne tikai uzturi šo liesmu, bet vēl pielej tai eļļu. Mēs visi lielāmies, ka spējam nodarboties ar seksu tikai seksa dēļ un protam atšķirt seksu no mīlestības, taču, kad jāsāk šos noteikumus ievērot reālās dzīves situācijās, mēs tik un tā bezcerīgi iemīlamies, salaužam viens otram sirdis un izliekamies, ka mums tas vienalga. Izrādās, ka tas viss nebūt nav tik vienkārši. Šķiet, ka tad jau drošāk kādu laiku palikt pie vecā, labā vibratora, jo tam vismaz var apmainīt tukšās baterijas. Daudz grūtāk ir sadziedēt sirdi (tavu vai viņa), kas tikusi salauzta, tad atkal sadziedēta un pēc tam atkal salauzta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!