Foto: Shutterstock
Iemesli, kuru dēļ cilvēki ļaujas intīmai tuvībai, var būt dažādi. Vieni vēlas sasniegt orgasmu, citi radīt pēcnācējus, bet citi vēl vairāk satuvināties ar savu partneri. Patiesībā iemeslu dažādība varētu būt neizmērojama. Padomā pati par visām reizēm, kad esi nodarbojusies ar seksu un cik atšķirīga bijusi tava motivācija to darīt. Reizēm, iespējams, pat par to neesi aizdomājusies, jo viss it kā noticis pats no sevis. Bet, vai tev ir gadījies, ka to dari tāpēc, ka šķiet, ka tas jādara, nevis tāpēc, ka patiešām to vēlies?

Jā, ir reizes, kad cilvēki piekrīt seksam un ar to nodarbojas nepareizo iemeslu vadīti. Protams, ikvienam var gadīties kļūdīties un pēc tam to nožēlot. Lai mazāk būtu sevi jāšausta un jānožēlo, ir vērts laiku pa laikam aizdomāties par savas rīcības motivāciju un to rūpīgi izvērtēt. Piemēram, lai izvairītos no nepatīkamām emocijām un pārmetumiem, ir vērts paanalizēt iemeslus, kāpēc ļaujies intīmai tuvībai. Iespējams, reizēm to labāk tomēr nedarīt.

Iedvesmojoties no "Bustle", piedāvājam iepazīties ar vairākiem iemesliem, kāpēc cilvēki mēdz nodarboties ar seksu, bet kas noteikti nav laba motivācija šai nodarbei.

Tu jūti spiedienu to darīt

Foto: Shutterstock
Ja tu īsti nevēlies nodarboties ar seksu, bet izjūti spiedienu to darīt, labāk tomēr ir nepiekrist. Ja to tomēr darīsi, pastāv ļoti liela iespējamība, ka vēlāk to nožēlosi un jutīsies ļoti slikti par notikušo. Nekādu baudu sekss, kam piekrīti spiediena dēļ, nesniegs. Ekstrēmos gadījumos spiediens var tikt tulkots kā seksuāla uzmākšanās vai izvarošana. Tad par to, ka nejutīsies labi vēlāk, nav nekādu šaubu. Ja nevēlies nodarboties ar seksu, dari to zināmu otram, lai viņam būtu skaidras tavas sajūtas un tev nenāktos nožēlot.

Savu sajūtu izvērtēšana šādās situācijās var būt ļoti sarežģīta un grūta. Tomēr, ja nevēlies to darīt un tev rodas sajūta, ka otrs ir gatavs izdarīt ne tikai emocionālu, bet arī fizisku spiedienu, lai panāktu savu, mēģini izkļūt no radušās situācijas. Bēdz, skrien prom. Reizēm šķiet, ka pakļauties spiedienam ir vienkāršākais, ko darīt, bet, ja to nedarīsi, vēlāk jutīsies daudz labāk. Atceries, ka ar seksu jānodarbojas tad, kad abi partneri to vēlas, nevis tad, kad viens uz otru izdara spiedienu.

Tev šķiet, ka tas palīdz veidot tavu tēlu

Foto: Shutterstock
Mīlēšanās, lai veidotu savu tēlu un izskatītos "stilīgāk" citu acīs, nereti ir aktuāla jauniešiem. Tiesa, arī pieaugušā vecumā netrūkst cilvēku, kas uzskata – ja visi regulāri nodarbojas ar seksu, arī man tas jādara, neskatoties uz to, ka neesmu attiecībās. Ja tava motivācija, lai nodarbotos ar seksu, ir vēlme veidot savu tēlu un būt spējīgai iesaistīties sarunās par šo tēmu, bet pati intīmā tuvība ar nejauši sastaptu partneri tev nešķiet baudāma, nedari to.

Gadās arī, ka cilvēki nodarbojas ar seksu, jo vēlas parādīt, ka ir atvērti un bez aizspriedumiem. Paturi prātā, ka pozitīva attieksme pret seksu nenozīmē vienkārši gulēt, ar ko pagadās, un darīt to pēc iespējas biežāk. Ja tev tas sagādā prieku un tiešām patīk, uz priekšu. Pozitīva attieksme pret seksu nozīmē darīt to, kas tev patīk, nekaunēties par to un izbaudīt notiekošo. Tas ir daudz būtiskāk par mīlēšanās regularitāti un partneru skaitu.

Tev šķiet, ka tas tevi padara par labāku sievu vai draudzeni

Sievietēm ļoti ilgi ir stāstīts, ka nodarboties ar seksu ir viens no viņu pienākumiem pret savu partneri. Protams, ir arī reizes, kad sievietes uzskata – partnera pienākums ir viņas seksuāli apmierināt. Tomēr veselīgas seksuālās attiecības nenozīmē, ka viens no partneriem gultas priekiem nododas tikai pienākuma pēc un notiekošo vispār neizbauda.

Ja vienīgais iemesls, kāpēc mīlējies ar savu vīru vai partneri, ir pienākuma sajūta, jūsu attiecībās noteikti radusies problēma. Mēģini saprast, kāpēc nevēlies intīmu tuvību ar savu partneri, un pārrunā to ar viņu vai arī meklējiet speciālista palīdzību. Ja nevēlies mīlēties, bet to dari tikai pienākuma pēc, labāk nekļūs. Ir naivi domāt, ka vienā jaukā dienā viss būs kārtībā un to darīsi ar milzu atdevi. Ticamāk, ka vienaldzība un pienākuma apziņa pāraugs nepatikā.

Tu gribi atriebties

Foto: Shutterstock
Atriebība noteikti nav labākais iemesls, lai nodarbotos ar seksu. Jā, filmās un seriālos nereti sekss ar cilvēku, kas jau ir attiecībās, tiek izmantots kā atriebšanās stratēģija cilvēkam, kas nodarījis pāri. Proti, tu mani sāpināji, es tevi sāpināšu, atviļot tavu mīļoto. Realitātē tas nesniegs gandarījumu un neliks tev justies labāk. Tā vietā vari piedzīvot nosodījumu ne tikai no līdzcilvēkiem, bet arī ieslīgt sevis vainošanā. Tu sāpināsi cilvēku, kas nodarījis pāri, cilvēku, ar ko pārgulēji, un pati sevi.

Tāpat likšanās gultā ar pirmo pretimnācēju, lai atriebtos partnerim, kas bijis neuzticīgs, arī, visticamāk, ir ļoti slikta ideja. Ja neesi atklāta pret cilvēku, ar ko mīlējies, par savas rīcības iemesliem, arī viņš var tikt sāpināts. Turklāt šāds atriebes sekss neliks tev justies labāk. Padomā rūpīgi par to, kā gan tas varētu tev palīdzēt. Iespējams, sapratīsi, ka pilnīgi nekā.

Tev otra vienkārši ir žēl vai arī to dari pieklājības dēļ

Foto: Shutterstock
Žēlums noteikti nav labākā motivācija seksam. Ja tev patiešām rūp kāds un tu jūti viņam līdzi, sniedz savu atbalstu citā veidā. Lai uzmundrinātu un pateiktu kādam, ka viņš nav pēdējais neveiksminieks, tev nav jāliekas ar viņu gultā. Var gadīties, ka notiekošais palagos pat ir patīkams, bet padomā, kas notiks pēc tam… Ja cilvēks nejūtas labi un viņu vajag pažēlot, intīmā tuvība viņam var nozīmēt ievērojami vairāk nekā tev.

Ir reizes, kad cilvēki nodarbojas ar seksu "pieklājības pēc" vai tāpēc, ka uzskata – "ja jau esam tik tālu nonākuši, jānodara lietas līdz galam". Tomēr atceries, ka tev nav jādara tas, ko tu nevēlies tikai tāpēc, ka tas šķiet pieklājīgi un jauki. Pat, ja esi devusi nepārprotamus mājienus par to, ka vēlies seksuālas attiecības ar kādu personu, tev ir tiesības pārdomāt. Ja notiekošais tev liek justies nepatīkami, ierosini to pārtraukt – tev nav jādara tas, ko tu nevēlies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!